Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
17
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
36.86 Кб
Скачать

15.7. Твердіння в автоклаві

До складу ділянки, крім головного агрегату – автоклаву, входять штовхач для транспортування вагонеток в автоклав (рис. 15.5) і система витягування всього потягу вагонеток з автоклава на рейковий шлях, де вагонетки із цеглою відстоюються більше 2-х годин перед складуванням або відвантаженням споживачам. Використовуються штовхачі зі швидкістю штовхання 0,1-0,2 м/с різноманітних конструкцій: рейкові, гвинтові, канатні, ланцюгові. Вони можуть пересуватися по рейках, укладеним паралельно рейкам передаточного візка, або бути змонтованими на самому візку.

425

Автоклав виконується у вигляді циліндричної посудини з горизонтальною віссю. Він працює під тиском до 1,2, а деякі конструкції - до 1,6 МПа. Діаметр корпуса автоклавів для виробництва силікатної цегли становить 2,0 м (під розмір уніфікованої вагонетки), а довжина - 8, 17, 19, 21 і навіть 40 м (СМС-261). У прохідних автоклавів відкриваються обидві кришки, у тупикових - тільки одна. Останні більше дешеві і більше прості в експлуатації, хоча і більше трудомісткі щодо завантаження і розвантаження.

Режими пропарювання залежать від тиску пари, властивостей сировини і вимог до міцності цегли. Процес починають продувкою порою для видалення повітря з автоклава. Далі тиск і, відповідно, температуру поступово піднімають до 0,8-1,2 МПа і 175-191 °С протягом 1,0-1,5 години і витримують цеглу при максимальному тиску протягом 4-6 годин. Тривале витримування не зміцнює цеглу, а в окремих випадках навіть дає зворотний результат. Утворений конденсат зливають крізь спеціальний клапан. Після завершення витримки тиск поступово, приблизно за одну годину, знижують до атмосферного, і кришку відкривають. Витрати пари становлять 400-500 кг на 1 тис. шт. одинарної цегли. Близько 25 % економії дає перепуск пари з автоклава, у якому витримка вже завершилася, в автоклав, у якому процес пропарювання тільки починається.

Витягування всього потягу вагонеток з автоклава виконується за допомогою каната або ланцюга, прикріпленого до останньої вагонетки. Тяговий орган з'єднується з канатом 7 (рис. 15.5), що огинає блок 8. Лебідкою 9 вагонетки по перехідному містку витягуються з автоклава на майданчик вистоювання, після якого передаточним візком 10 подаються під розвантаження. Цикл роботи автоклава становить 10-12 годин. Кран 11 (мостовий, козловий або портальний) має кліщовий автоматично діючий захоплювач, яким пакет цегли знімається з вагонетки і переноситься або на склад готової продукції, або в кузов автомобіля або у вагон. Вагонетки після очищення на посту 12 повертаються до автоматів-укладальників по рейкових шляхах 13.

Характеристика автоклава СМ-1264А прохідного, з гідравлічним приводом механізму відкривання кришок і механізму фіксації кришки у верхнім положенні: робочий тиск пари - 1,2 МПа; колія рейок - 750 мм; маса - 25,7 т; габаритні розміри, м - 20,73 ч >,69ч3,83.

426