Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Tekhn_kompl_keram_NIKITIN - копия / Нові лекції ТК / ТК ДСВ бетон / ТК ДСВ напівсухого пресування

.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
133.63 Кб
Скачать

12.5. Технологічний комплекс для виробництва дрібноштучних стінових виробів методом напівсухого пресування

Основна відмінність методу напівсухого пресування, що реалізується на пресах різноманітних конструкцій, від описаного вище вібропресування, складається в значно більшій міцності сирцю, достатньої для багатошарового укладення на піддони або вагонетки. Завдяки цьому немає необхідності у використанні численного парку піддонів і засобів для їхнього транспортування (стелажів, і т.п.). Зменшується і необхідний обсяг пропарювальних камер за рахунок більше щільного укладання виробів. Недоліками методу напівсухого пресування є набагато більші маса і вартість пресів напівсухого пресування, чим вібропресов, а також те, що номенклатура виробів вітчизняних пресів обмежена тільки одинарною або потовщеною цеглою. Перераховані недоліки, разом з відсутністю серійних вітчизняних пресів невеликої продуктивності, обмежують застосування методу напівсухого пресування у виробництві шлакоцементної цегли.

Крім ділянки формування, всі інші ділянки комплексів при використанні методу напівсухого пресування не відрізняються від описаних вище ділянок з вібропресами. Бетонна суміш для обох типів комплексів практично однакова як по складу компонентів, так і по вологості.

На рис. 12.9 наведена схема комплексу із пресами напівсухого пресування.

Бетонна суміш розподіляється по бункерах 3 пресів 4 напівсухого пресування за допомогою стрічкового конвеєра 1 і плужних скидачів 2. Після формування цеглу-сирець відбирають від пресів 4 і на посту 5 укладають у кілька шарів на піддони.

У. /?, '

з- V U U СІ Р Р

Рис. 12.9. Схема ланцюгів устаткування із пресами напівсухого пресування

1 - стрічковий конвеєр; 2 - плужнй скидач; 3 - бункер преса; 4 - прес напівсухого пресування; 5 - пост укладення пакетів цегли-сирцю на піддони; 6 - кран-балка із захоплювачем для транспортування піддонів; 7 - піддон з пакетом цегли; 8 - пропарювальна камера; 9 - пост підготовки пакетів до відправлення споживачам; 10 - візок вивозу пакетів на склад.

309

Якщо операцію виконують вручну, то доцільно укладання відразу в транспортні пакети, без наступної перекладки. Для зручності пост укладання пакетів обладнують поворотними колами.

Після укладення завантажені піддони 7 кран-балкою 6, обладнаної спеціальним захоплювачем, транспортують у пропарювальні камери 8 на вологотермічну обробку. Режим вологотермічної обробки описаний вище. Температура ізотермічної витримки при виробництві шлакоблоків, як правило, вище, ніж бетонних на природних заповнювачах. По завершенню пропарювання тією же кран-балкою 6 піддони транспортують до поста 9, на якому за допомогою кліщового захоплювачаа, причепленого до гака кран-балки, пакети перекладають із металевих технологічних піддонів, на яких проводилася вологотермічна обробка, на транспортні дерев'яні піддони для відправлення споживачам. Далі пакети вивозять на склад за допомогою візка 10 або електронавантажувача (електрокари). Іноді пакети обв'язують стрічкою.

Реалізовано варіанти описаної схеми, у яких замість піддонів використовуються вагонетки, а замість вологотермічної обробки -природне твердіння. Перший варіант дозволяє без кран-балки подавати пакети на вологотермічну обробку і забирати їх по її завершенню при використанні пропарювальних тунелів. Варіант із вагонетками більше характерний для використання автоматів-укладачів сирцю. Якщо конфігурація пакетів після укладення автоматом не задовольняє споживачів, то цеглу вручну перекладають у транспортні пакети на посту 9.

На рис. 12.10 наведена схема максимально спрощеного міні-комплексу по виробництву шлакоцементної цегли на базі єдиного револьверного преса напівсухого пресування. Компоненти суміші з бункерів шлаків 1 і цементу 3 подають у скіп 5 для транспортування їх до змішувача 7, де відбувається готування суміші перед пресуванням. Змішувач розвантажується в бункер 8 преса 9. Для підвищення тиску пресування до рівня 30…40 МПа можна дещо змінити в конструкції серійного преса 9 так, щоб пресувати одна цеглу замість двох. Цей захід спрямований на збільшення міцності сирцю і цегли. Сирець вручну або автоматом укладають на піддони 11 вагонеток 12 і транспортують у камери вологотермічної обробки. Готова цегла після вологотермічної обробки упаковується і відправляється на склад.

310

Для виробництва цегли марки М 150…200 витрачається 15…18 % цементу марки ПЦ-400. Знизити собівартість цегли за рахунок зменшення витрати цементу в три-п'ять разів можливо за рахунок використання активації. На рис. 12.11. наведена схема комплексу з барабанно-валковим активатором безперервної дії.

Характерною її особливістю є застосування двошнекового живильника 9, що виконує функції живильника, дозатора і змішувача, забезпечуючи рівномірне завантаження барабанно-валкового активатора попередньо зволоженої до заданого рівня і перемішаною сумішшю шлаків з невеликим відсотком активної добавки. Шлаки і добавка (цемент або вапно) у кількості 3…5 % подаються в живильник 9 з видаткових бункерів 7 і 10, а вода - дозатором 11. Попередньо підготовлена в живильнику 9 суміш надходить у барабанно-валковий активатор 12. Після активації суміш конвеєром 13 подається в бункер 14 преса 15 (наприклад, серійного револьверного СМС-294А). Вагонетка 16 із цеглою-сирцем транспортується на вологотермічну обробку.

Використання барабанно-валкового активатора циклічної дії проілюстроване на рис. 12.12.

Зволожена суміш шлаків і активної добавки готується в змішувачі 7 циклічної дії. Компоненти суміші дозуються в змішувач дозаторами 3, 5 і 6. Після змішування порція суміші завантажується в барабанно-валковий активатор 8, звідки після активації попадає в скіп 9 з лебідкою 10. Скіп транспортує порцію активованої суміші в бункер 11 преса 12. Ємності змішувача 7 і барабанно-валкового активатора 8 повинні бути однаковими, а ємність бункера 11 - хоча б удвічі більшою.

При виробництві дрібноштучних стінових виробів на основі цементу на розглянуті в дійсній главі агрегатах здійснюються ті ж заходи щодо охорони праці і техніки безпеки, що і при виробництві залізобетонних виробів.

Особливу увагу варто звернути на безпеку роботи оператора, що обслуговує блокоформувальні машини, де зосереджена найбільша кількість технологічних операцій.

311

Рис. 12.10. Схема ланцюгів устаткування комплексу для виробництва шлакоцементної цегли на базі револьверного преса

1 - бункер шлаків; 2 - конвеєр; 3 - бункер цементу; 4 - шнековий живильник; 5 - скіп з пристроєм вагового дозування; 6 - лебідка скіпа; 7 - змішувач; 8 - бункер преса; 9 - прес; 10 - візок: 11 - піддон; 12 - пакет цегли.

Рис. 12.11. Схема ланцюгів устаткування комплексу для виробництва безцементної шлакової цегли з барабанно-валковим активатором безперервної дії

1 - конвеєр подачі шлаків; 2 - елеватор; 3 - гуркіт; 4 - бункер шлаків великої фракції; 5 - живильник; 6 - молоткова дробарка; 7 - видатковий бункер шлаків; 8 - конвеєр; 9 - двошнековий двокомпонентний живильник; 10 - видатковий бункер добавки; 11 - дозатор води; 12 - БВА; 13 - конвеєр; 14 - бункер преса; 15 - прес; 16 - візок; 17-камера ТВО.

312

Рис. 12.12. Схема ланцюгів устаткування комплексу для виготовлення безцементної цегли з активованої суміші при використанні барабанно-валкового активатора циклічної дії

1 - бункер шлаків; 2 - конвеєр; 3 - дозатор шлаків; 4 - бункер добавок зі шнековим живильником; 5 - дозатор добавки; 6 - дозатор води; 7 - змішувач циклічної дії; 8 - барабанно-валковий активатор циклічної дії; 9 - скіповий підйомник; 10 - лебідка; 11 - бункер преса; 12 - прес; 13 - вагонетка; 14 - пакет цегли.

Контрольні питання

  1. Перелічите основні ділянки для виробництва дрібноштучних виробів з бетону на основі цементу.

  1. Опишіть технологію готування бетонної суміші.

  2. Що таке активація будівельної суміші?

  1. Метод вібропресування. Необхідне устаткування, його характеристика.

  2. Що входить до складу технологічного комплексу виробництва стінових виробів методом напівсухого пресування?

313