Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
15
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
52.22 Кб
Скачать

13.3. Витрати ресурсів, необхідних для роботи комплексу

Для вибору основного технологічного устаткування комплексу, засобів транспорту, а також допоміжного устаткування у вигляді вагонеток, рамок, піддонів і т.п., необхідні величини потрібної продуктивності відповідних виробничих ділянок за обраний проміжок часу – годинної Ппот год і, добової ГІ∑доб і, тижневої П∑тиж і, місячної П∑міс і і річної П∑річ і. Потрібна продуктивність чисельно дорівнює витратам компонентів сировини, сировинної суміші, напівфабрикатів. Допоміжне устаткування типу компресорів, парових казанів, електричних трансформаторних підстанцій обирається по витратах енергії відповідного виду. Індекси «і» ставляться до конкретного виду сировини, енергії і напівфабрикату. Наприклад, П∑міс і означає потрібну місячну продуктивність відділення підготовки піску, Ппот год пов - потрібну годинну продуктивність по стисненому повітрю.

Таким чином, для визначення продуктивності необхідні розрахунки витрат ресурсів. Базою для розрахунків можуть бути знайдені

319

вище продуктивності комплексу по готовій продукції Пріч, Пміс, Птиж, Пдоб, Пзм і Пгод разом з нормами витрат кожного з ресурсів на випуск облікової одиниці продукції.

Дані про ресурси, необхідних для випуску облікової одиниці продукції (1 тис. шт. одинарної цегли або виробів інших форматів, 1 м3 виробів і т.п.), повинні містити відомості про склад сировинної шихти, кількості кожного з напівфабрикатів, які використовуються в процесі виробництва, а також про витрати різних видів енергії. Інформація щодо норм витрат наведена в технічній літературі, присвяченої опису відповідних комплексів.

Як правило, у виробництві стінових матеріалів використовується багатокомпонентна сировинна шихта, що складається з декількох компонентів зі змістом К12, К3, ..., К; кожного з них у шихті. Якщо технологічною картою передбачені зволоження сировинної суміші, то вода повинна враховуватися, як її компонент. Норму витрат будь-якого компонента Nі на облікову одиницю продукції (наприклад, на 1 тис. шт. одинарної цегли) знаходимо по нормі витрат шихти N, т/обл. од:

Nі = Кі× N. (13.3)

Норму витрат шихти N можна оцінити по масі М одного виробу:

N = Zвирс × М/ К втр , (13.4)

де Квтр - коефіцієнт обліку втрат сировинної шихти на всіх стадіях технологічної обробки, Квтр = 0,85…0,95; Zвир - кількість виробів в обліковій одиниці, Zвир = 1000 при виробництві одинарної цегли. Кількість виробів, наприклад, блоків з пінобетону, в одній обліковій одиниці, тобто в 1 м3, можна знайти по обсягу 1 готового виробу V1 в:

Zвир = l/V1 в. (13.5)

Обсяг 1 виробу:

V1 в= B x L x H x (l - Kпор), (13.6)

де В, L, Н - розміри готового виробу, м; Кпор - коефіцієнт врахування порожнистості виробу. У цегли Кпор = (0…0,35), у блоків Кпор = [0…0,5).

320

Масу М одного виробу після формування (у свіжесформованому стані) можна визначити, користуючись його обсягом і щільністю ρс, т/м3:

M = V1вс x ρс, (13.7)

Варто враховувати, що обсяг сирцю керамічної цегли трохи більше обсягу цегли після сушіння і випалу, у зв'язку з його усадкою, що становить 5…8 %. Щільність керамічного або силікатного повнотілого сирцю одинарної цегли перебуває в границях рс = 1,6…2,0т/м3.

Обсяг однієї одинарної повнотілої цегли стандартних розмірів становить V1вс = 0,12 x 0,25 x 0,065 = 1,95 х 103 м3, маса М = 1,95 х 10-3х(1,6…2,0) = 3,1…3,9 x 10-3 т; N = 3,5…4,0 т. Якщо, наприклад, вміст якого-небудь компонента в сировинній шихті становить К1 = 0,3 (30 %), то норма його витрати N = 0,3x4,0 = 1,2 т.

Норми витрат кожного з ресурсів Нрес і на облікову одиницю конкретної продукції на діючих підприємствах задаються технологічною картою або регламентом. При виконанні курсових або дипломних проектів доцільно користуватися нормами витрат, прийнятими на підприємстві, обраному як базове.

Нижче, як приклад, наведені орієнтовні норми витрат ресурсів Ni; щодо виробництва 1 тис. шт. одинарної силікатної цегли комплексом, що має у своєму cкладі ділянку випалу вапна: пісок - 3,0 т; вапняк - 0,75 т; вода - 0,3 т; вапно негашене, випалене до активності А = 60…70 % - 0,45 т; в'язке, активністю А = 35…50 % (продукт спільного помелу негашеного вапна ≈разом з піском) - 0,8 т; силікатна суміш активністю А ≈ 8,5…9,5 % і вологістю W ≈ 6,5…7,5 % - 3,7 т; природний газ (на випал вапна) - 130 м3; пара (тиск 0,8 МПа, температура 175 °С) -0,4 т; електроенергія - 40 кВт х год; стиснене повітря (тиском 0,5 МПа) - 30 м3.

Коментар до прийнятих норм витрат. Витрати вапняку прийняті з обліком ≈ 10 % втрат, пов'язаних з відсіванням дрібних зерен (до 20 мм), а також у припущенні, що для одержання 1 кг вапна активністю 70 % потрібно завантажити в піч ≈ 1,6 кг вапняку. Випал вапна до відносно невисокої активності (70 %) прийнятий для того, щоб гарантувати відсутність перепалених часток, які можуть викликати розтріскування цегли в автоклаві. Витрати води передбачені: для гасіння вапна (приблизно третина кілограма на 1 кіло-

321

грам вапна 100 % активності); на випарювання води внаслідок ро-зірівання суміші (небагато менше, чим на гасіння); для остаточного зволоження силікатної суміші після гасіння перед формуванням. Витрати стисненого повітря наведені з урахуванням потреб на пневмотранспорт в'язких від млинів у видаткові бункери.

Множенням норми витрат Nі на продуктивність комплексу по готовій продукції розраховуються витрати кожного з ресурсів на весь випуск продукції (годинний, змінний, добовий, тижневий, місячний і річний). Ці витрати прирівнюються до потрібної продуктивності щодо кожного з видів сировини, енергії і напівфабрикатів в одиницю часу - годину

Ппот. год і, добу ГІ∑доб і, тиждень П∑тиж і, місяць П∑міс і і рік П∑річ і:

Ппот. год і = Пгод x Nрес і ; ГІ∑доб і = Пдоб x Nрес і ; П∑тиж і = Птиж x Nрес і; П∑міс і = Пміс x Nрес і ; П∑річ іріч x Nрес і (13.8)

Знайдені витрати ресурсів чисельно дорівнюють потрібній продуктивності відповідних виробничих ділянок комплексу і допоміжного устаткування. Зокрема, місячні витрати відповідають місячної продуктивності (у тоннах, тисячах штук або інших одиницях на місяць) окремих виробничих ділянок і устаткування.

Наприклад, витрати піску на місячний випуск силікатної цегли П∑міс = 4,6x10 тис. шт. при нормі витрат Npec. г = 3,0 т становить П∑міс і = П∑міс xNpec.г = 4,6х103хЗ,0 = 13800 т.

Розрахунки зручно представляти у вигляді таблиці. Як приклад, наведена таблиця 13.2 витрат ресурсів на виробництво силікатної цегли (у перерахунку на 1 тис. шт. одинарної цегли) комплексом з річною продуктивністю Пріч = 50 млн. шт.

У лівому стовпці таблиці пойменовані необхідні ресурси, у тому числі напівфабрикати (в'язке, силікатна суміш); у наступному - одиниці виміру; у третьому ліворуч - норми витрат на облікову одиницю продукції. Далі наведені результати розрахунку витрат ресурсів з строк від години до року.

Зручно показувати потрібні місячні продуктивності (Ппот. год) окремих виробничих ділянок на загальній технологічній схемі або на технологічних схемах ділянок.

322