Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Tekhn_kompl_keram_NIKITIN - копия / Нові лекції ТК / ТК вибір обл / Продуктивність комплекса

.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
153.6 Кб
Скачать

13.2. Продуктивність комплексу

Основним показником будь-якого комплексу є його річна продуктивність по готовій продукції Пріч, що вимірюється в

416

облікових одиницях продукції - у тоннах, штуках або тисячах штук умовних виробів, м3 виробів або матеріалів (наприклад, блоків з газобетону), м2 виробів (наприклад, плитки).

При розгортанні нових виробництв річну продуктивність вибирають за результатами маркетингових досліджень щодо ринків збуту продукції з урахуванням фінансових можливостей замовника. Річна продуктивність є основним вихідним даним для проектування технологічного комплексу.

Продуктивність комплексів по виробництву керамічної цегли визначається продуктивністю печі, що становить 5…30 млн. штук цегли в рік. Доведено, що експлуатація печей більшої і меншої продуктивності економічно недоцільна. Мінімальна річна продуктивність комплексів по виробництву силікатної цегли становить 15…20 млн. шт. при використанні автоклавів і пресів, які випускаються серійно вітчизняними машинобудівними заводами, а максимальна – 80…120 млн. шт. Комплекси по виробництву цегли і блоків з бетону, у тому числі на базі шлаків і інших техногенних продуктів, можуть мати широкий діапазон річної продуктивності - від 1…2 до десятків млн. шт. у перерахунку на цеглу одинарного формату. Комплекси по виробництву блоків з газобетону мають річну продуктивність 30…200 тис. м3, пінобетону – 5…30 тис. м3.

Річна продуктивність Пріч використовується як база для розрахунку місячної Пміс тижневої Птиж, добової Пдоб, змінної Пзм і годинної Пгод продуктивності комплексу по готовій продукції.

Місячна продуктивність Пміс:

Пміс = Пдоб/ Zміс

де Zміс - кількість робочих місяців у році. Для високопродуктивних комплексів, які працюють цілорічно з максимальною потужністю, Zміс =12. Більшість вітчизняних комплексів по випуску стінових матеріалів у зв'язку з відсутністю попиту один-два місяця в році продукцію не випускають, а робітники зайняті ремонтом і модернізацією устаткування, тобто Zміс = 10…11. Отриману величину доцільно округлити в більшу сторону. Наприклад, для комплексу (заводу) по виробництву силікатної цегли із Пріч = 50 млн. шт. при Zміс = 11 місячна продуктивність Пміс = 4,55 млн. шт.

317

Для багатьох комплексів з переважно сезонним попитом на продукцію як основу для вибору устаткування варто мати не річну, як це звичайно прийнято, а місячну продуктивність у найбільш напружені місяці. Варто підкреслити, що місяць прийнятий основним контрольним і звітним проміжком часу на всіх комплексах.

Наступним етапом є визначення тижневої Птиж, добової Пдоб, змінної Пзм і годинної Пгод продуктивності комплексу по готовій продукції. Для орієнтовної оцінки можна користуватися такими рекомендаціями:

Птиж= Пміс/(4…4,2); Пдоб = Птиж/(5…7); Пзм= Пдоб/Zзм; Пгод = Пзм/(Тзм х Кв зм ), (13.2

де Zзм - кількість змін тривалістю Тзм у добу, Zзм = 1…3; Кв зм - коефіцієнт використання устаткування комплексу протягом зміни, що залежить від особливостей організації роботи, а саме тривалості: робіт із запуску комплексу на початку зміни; перерви для обслуговуючого персоналу; робіт з підготовки до передачі зміни або при тривалій зупинці (при 1…2-х змінній роботі); робіт з обов'язкового щозмінного технічного обслуговування устаткування. Можна приймати Кв зм = 0,7…0,9 (менші значення є характерними для змін тривалістю 12 годин).

Таким чином, провести розрахунки можна тільки після вибору порядку роботи окремих виробничих ділянок і комплексу в цілому (кількість робочих змін у добу і їхню тривалість, кількість робочих днів у тиждень, наявність так званих ремонтних змін або доби і т.п.). Треба мати на увазі, що печі випалу вапна або керамічної цегли повинні працювати безперервно, тому що це є запорукою високої якості продукції і забезпечує кращі економічні показники. Те ж стосується різноманітних теплових агрегатів, а також у цілому комплексів по виробництву силікатної цегли і газобетону.

Отримані продуктивності бажано округлити в більшу сторону, щоб мати деякий резерв.

Наприклад, для комплексу по виробництву силікатної цегли із Пріч= 50 млн шт. при місячній продуктивності Пміс = 4,6x103 тис. шт. відповідно до (13.2):

318

Птиж = 4,6x103/(4…4,2) = (1,1…1,15) ч103 1,15 x 103 тис. Место для формулы.шт/тиждень;

Пдоб = 1,15x103/(5…7) = 164 - 230 200 тис. шт/добу;

Пзм = 200/2 = 100 тис. шт/зміну;

Пгод = 100/8x0,85 = 14,7 (15) тис. шт/годину.

На деяких заводах за основний контрольний проміжок часу замість місяця приймають тиждень, що дозволяє оперативніше контролювати хід виконання виробничих завдань і більш вчасно приймати необхідні рішення.

Наприклад, тиждень є основним контрольним проміжком часу для комплексу річною продуктивністю 30 млн. шт. по випуску керамічної цегли методом пластичного формування, запропонованому провідною світовою фірмою "Morando". При річному фонді в 50 тижнів, для ділянок підготовки керамічної шихти і формування прийнято шість робочих днів у тиждень із двозмінною роботою по 8 годин. Тижнева продуктивність - 600 тис, добова - 100 тис, змінна - 50 тис, середня годинна - 6250 шт. при паспортній продуктивності преса 8000 шт. (коефіцієнт використання устаткування ділянки формування протягом робочої зміни Квзм0,78, приблизно півтори години передбачено на паузи, необхідні для передачі зміни, обслуговування устаткування і т.д.).