Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

курсова / Visnovok

.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
20.97 Кб
Скачать

104

Висновки

Ефективне становлення ринкових відносин в Україні багато в чому визначається формуванням сучасних управлінських відносин, підвищенням керованості економіки. Саме менеджмент, управління забезпечує зв’язаність, інтеграцію економічних процесів в організації.

Менеджмент – найважливіше поняття в ринковій економіці. Його вивчають економісти, підприємці, фінансисти, банкіри і всі, хто стосується бізнесу.

„Управляти – означає вести підприємство до його мети, витягуючи максимум можливостей з існуючих ресурсів”. Фахівцям нового покоління необхідні глибокі знання по менеджменту, а для цього треба чітко представляти суть і поняття менеджменту.

Зміна умов виробничої діяльності, необхідність адекватного пристосування до неї системи управління, позначаються не тільки на удосконалюванні його організації, але і на перерозподілі функцій управління по рівнях відповідальності, формах їхньої взаємодії і т.д. Мова йде насамперед про таку систему управління (принципах, функціях, методах, організаційній структурі), що породжена об’єктивною необхідністю і закономірностями ринкової системи господарювання., зв’язаними з задоволенням у першу чергу індивідуальних потреб, забезпеченням зацікавленості працівників у найвищих кінцевих результатах, що ростуть з доходами населення, регулюванням товарно-грошових відносин, широким використанням новітніх досягнень науково-технічної революції. Усе це жадає від промислових фірм, адаптації до ринкових умов, подання виникаючих протиріч в економічному і науково-технічному процесах.

Першорядна задача менеджменту полягає в створенні організаційної культури, творчого інноваційного клімату, що стимулюють працівників на нововведення. Керівники підприємств покликані стати ініціаторами в області реалізації технологічних і організаційних змін.

Тому, найважливішим фактором успіху, стає безупинне теоретичне і практичне навчання керівників нового типу: високопрофесійних, компетентних у широкому колі економічних, соціальних і технологічних питань, з високим почуттям відповідальності за результати діяльності підприємства.

Яким би прогресивним і передовим не був закордонний досвід, цінність його складається не тільки тим, щоб служити зразком для наслідування, але головним чином тим, щоб бути ключем до аналізу власного досвіду і практики, вміти в них розібратися й одержати матеріал для порівнянь і зіставлень.

Сучасна теорія і практика менеджменту, здобувають особливе значення:

По-перше, перехід української економіки на ринкові відносини вимагає вивчення форм і методів управління, на рівні основної господарської ланки – виробничого відділення (малі підприємства). Практичне використання такого досвіду, на вітчизняних підприємствах – одна з першочергових задач.

По-друге, широкий вихід вітчизняних малих підприємств на ринки, обумовлюють необхідність глибокого вивчення і знання практики менеджменту.

Це висуває високі вимоги до підготовки фахівців-менеджерів і в першу чергу тих, котрі будуть зайняті в економічній сфері діяльності і зв’язані з підготовкою і прийняттям рішень у цій області. Знання ними проблем теорії і практики менеджменту є обов’язковим.

В курсовій роботі були виконані поставлені завдання. Проаналізувавши взаємовідносини ПП «ВІЛІС» з діловим оточенням було визначено, що Основними конкурентами ПП «Віліс» є: ТОВ «Крафт» (смт. Квасилів), ТОВ «Атлас» (м. Рівне), ТОВ «Рівненські макаронні вироби» (м. Рівне), ТМ «Хуторок», ПП «Городок» (Рівненська область), ТМ «Чемпіон», ТМ «ТАЯ», Київська макаронна фабрика, ТМ «Чумак» та ін.

Основними постачальниками ПП «Віліс» є: ПАТ «Рівне-Борошно», ДП «Луцьке КХП №2», ПАТ "АЕС Рівнеобленерго", ПАТ «Рівнегаз» та багато інших.

Споживачами макаронних виробів ТМ «Віліс» є фізичні особи. Особливої популярності макаронні вироби ПП «Віліс» набули серед споживачів із середнім та низьким рівнем доходів, через поєднання низької ціни та достатньо високої якості товару. Так як підприємство не має власних роздрібних точок торгівлі, то основними споживачами продукції вважаються суб’єкти господарської діяльності, що є посередниками, які займаються подальшим продажем даної продукції. Споживачами іншої групи товарів, повидла яблучного та ароматизованого, в основному, є суб’єкти господарської діяльності та фізичні особи, що використовують повидло як сировину. Наприклад, хлібопекарні, кондитерські фабрики, приватні підприємці, тощо.

Так як значення коефіцієнта абсолютної ліквідності у 2009-2011 рр. менше 0,2, то це означає, що наше підприємство не має можливості негайно ліквідувати свою короткострокову заборгованість, оскільки на кожну грн. поточних зобов’язань підприємство має 0,02, 0,0005 і 0,06 грн. грошових коштів відповідно, що є досить низьким показником. Проте, як бачимо у 2011 році значення коефіцієнта абсолютної ліквідності зросло у порівнянні з 2010 роком, що зумовлено зростанням суми грошових коштів на 180 тис. грн.

Показник рентабельності продажу показує, який прибуток з 1 грн. продажу отримало підприємство. У нашому випадку цей прибуток на 1 грн. продажу складає 0,005, 0,01 і 0,006 грн. відповідно. Як бачимо, даний показник у 2011 р. зменшився за рахунок зменшення чистого прибуток від реалізації продукції на 61,5 тис. грн. в той час як чистий дохід від реалізації продукції навпаки зріс на 3442,9 тис. грн.

Провівши SWOT-аналіз було визначено, що слабкою стороною підприємства є відсутність відділу маркетингу. Тому була запропонована змінена структура ПП «ВІЛІС».

Оцінивши ймовірність банкрутства за універсальною дискримінантною моделлю було визначено, що Z>2 ,тому підприємство вважається фінансово стійким і йому не загрожує банкрутство.

Одним із шляхів вирішення проблеми зниження собівартості продукції, що виготовляється на ПП «Віліс», може стати купівля енергозберігаючого парогенератора марки ВНР 1500. У порівнянні з наявними на сьогоднішній день двома паровими котлами марки Е1/9, виробнича потужність яких через зношеність, фізичне та моральне старіння складає лише 70 %, після впровадження заходу витрати на опалення на технологічні цілі скоротяться на 229,9 тис. грн. (на 50 %), а на опалення приміщень – на 13,9 тис. грн. (на 19,9 %) і на електроенергію на технологічні цілі – на 31,3 тис. грн. (на 1,6 %). В загальному ж економія витрат після впровадження заходу із придбання енергозберігаючого парогенератора складатиме 275,1 тис. грн., що на 71,5 % менше ніж до впровадження заходу.

Також для приватного підприємства «ВІЛІС» була розрахована модель «зірка якості», оцінивши результати якої було виявлено, що найслабшою стороною підприємства є система навчання та система мотивацій персоналу, для чого була розроблена і запропонована програма соціального розвитку підприємства.

Соседние файлы в папке курсова