Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_lektsiyi.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
67.97 Кб
Скачать

Лекція 1 Сутність маркетингу. Його сучасна концепція

1. Сутність маркетингу і його визначення.

Першим типом ринку, який сформувався у розвинутих країнах світу, був так званий ринок продавця, на якому продавці мали більше влади і де найактивнішими «діячами ринку» змушені були бути покупці. Поступово, у міру зростання пропозиції порівняно з попитом, сформувався інший тип ринку — ринок покупця – ринок, на якому більше влади мають покупці й найактивнішими «діячами ринку» змушені бути продавці. Використання концепції маркетингу є доцільним саме на ринку покупця.

В літературі з маркетингу налічується понад 2000 його визначень. Кожне з них, від стислого до академічного, тією чи іншою мірою відображує його призначення, функ­ції, основний зміст.

 "Маркетинг – це діяльність спрямована на створення попиту та досягнення цілей підприємства через максимальне задоволення потреб споживачів (Л.А. Мороз, Н.І. Чухрай).

Суб’єкти маркетингу:

-   Кінцеві споживачі (фізичні особи, домогосподарства)

-   Організації-споживачі

-   Комерційні підприємства (промислові підприємства, виробники, підприємства гуртової торгівліпідприємства роздрібної торгівлі)

-   Некомерційні підприємства (школи, дошкільні заклади, лікарні, партії).

2. Сутність концепцій, на яких будуються взаємовідносини між виробниками і споживачами.

За Ф. Котлером існує 5 концепцій управління маркетингом:

1.Концепція удосконалення виробництва (1860-1920 рр.) стверджує, що споживачі надають перевагу широко розповсюдженим та доступним за ціною товарам.

2. Концепція удосконалення товару (1920-1930 рр.) передбачає, що споживачі віддають перевагу товарам із найвищою якістю та надійними експлуатаційними характеристиками, отже, підприємство має зосередити свої зусилля на постійному вдосконаленні товару.

3. Концепція інтенсифікації комерційних зусиль (1930 - середина 50-их рр.) стверджує, що споживачі не купуватимуть товари підприємства в достатній кількості, якщо воно не докладе значних зусиль у сфері збуту товарів.

4. Концепція маркетингу (середина 50-их-1980 рр.) передбачає, що запорукою досягнення цілей підприємства є визначення потреб споживачів і задоволення цих потреб ефективнішими і продуктивнішими — порівняно з конкурентами — методами.

5. Концепція соціально-етичного маркетингу (1880-1995 рр.) передбачає визначення потреб споживачів та їх задоволення ефективніше, ніж конкуренти, з урахуванням інтересів усіх членів суспільства.

6. Концепція маркетингу відносин (з 1995 року) передбачає спрямованість маркетингової діяльності на встановлення довгострокових, конструктивних, привілейованих стосунків з потенційними клієнтами.

3. Модель маркетингової діяльності

Оскільки маркетинг орієнтований на задоволення потреб споживачів, то маркетингова діяльність завжди починається з комплексного дослідження ринку.

У ході дослідження ринку вивчають поведінку споживачів, їхні смаки і потреби, споживчі переваги, мотиви, які спонукають їх приймати рішення щодо купівлі товару.

Після того необхідно зробити позиціонування товару на ринку, тобто чітко визначити, чим товар даного підприємства відрізнятиметься від то­варів конкурентів, завдяки яким його характеристикам можна здобути кон­курентні переваги у свідомості потенційних споживачів. Прийнявши рішення щодо позиціонування свого товару, підприємство може розпочинати розроблення комплексумаркетингу. Це одна з фундаментальних ка­тегорій сучасного маркетингу, його „серцевина".

Комплекс маркетингу – це сукупність маркетингових засобів (товар, ціна, розподіл, просування), певна структура яких забезпечує досягнення поставленої мети та вирішення маркетингових завдань.

 Товар – ключовий елемент комплексу маркетингу, оскільки усі його  характеристики дуже важливі, як засіб здобуття споживачем певних благ.

Ціна – ціна повинна бути такою, щоб її зміг заплатити потенційний споживач, а з іншого боку – забезпечити прибутковість фірми.

Розподіл – вибір оптимальної схеми розподілу товару від виробника до споживача, її реалізація та післяпродажне обслуговування.

Просування – формування ефективних контактів виробника з покупцями.

Для забезпечення функціонування підприємств на засадах маркетингу необхідно насамперед створити службу маркетингу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]