Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
slobodyanyk_m_s_mijnarodna_informaciya.doc
Скачиваний:
179
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
660.99 Кб
Скачать

Міністерство культури і туризму україни

ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ КЕРІВНИХ КАДРІВ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ

М.С. Слободяник, М.Б. Проценко

МІЖНАРОДНА ІНФОРМАЦІЯ

Навчально-методичний посібник

Затверджено

на засіданні кафедри

документальних комунікацій

Протокол №4

від 24.10.2006 р.

КИЇВ – 2007

Слободяник М.С., Міжнародна інформація: Навчально-методичний посібник / М.С. Слободяник, М.Б. Проценко. – К.: ДАКККіМ, 2007. – 107 с.

Рецензенти: Крючин А.А., доктор технічних наук, професор;

Кушнаренко Н.М., доктор педагогічних наук, професор

Навчально-методичний посібник призначений для студентів спеціальності 7.020105 “Документознавство та інформаційна діяльність”. Він допоможе засвоєнню теоретичних знань про сутність, структуру і закономірності міжнародної інформації та формуванню практичних умінь і навичок, необхідних для роботи в міжнародних інформаційних системах.

Пояснювальна записка

У підготовці спеціалістів вищої кваліфікації зі спеціальності “Документознавство та інформаційна діяльність” важливе місце посідає цикл інформаційних дисциплін. Навчальна дисципліна “Міжнародна інформація” закріплює знання студентів, які вони отримали під час освоєння дисциплін: “Аналітико-синтетична переробка інформації”, “Інформаційна та комп'ютерна техніка” і дає можливість оволодіти теоретичними та практичними навичками пошуку, збирання, накопичення, обробки та поширення міжнародної інформації. Теоретичні знання не можуть бути засвоєні на достатньо високому рівні, доки студенти не ознайомляться з сучасним рівнем розвитку інформаційної діяльності у світі, сучасними засобами створення і поширення інформації, міжнародними інформаційними системами. Важливою складовою навчального курсу є знання про джерела та канали отримання міжнародної інформації.

Мета дисципліни – засвоєння теоретичних знань про сутність, структуру і закономірності міжнародної інформації та практичних вмінь і навиків, необхідних для роботи з нею в міжнародних інформаційних системах.

Основними завданнями курсу є:

– засвоєння базових теоретичних засад, необхідних для практичної роботи з міжнародною інформацією;

– розкриття інформаційної політики міжнародних організацій та програм і проектів, спрямованих на її реалізацію;

– вивчення міжнародних інформаційних ресурсів як бази для інформаційно-аналітичних досліджень і задоволення потреб у міжнародній інформації;

– визначення ролі та місця засобів масової інформації в міжнародних відносинах;

– обґрунтування шляхів входження України до світового інформаційного простору та забезпечення інформаційної безпеки держави.

У результаті засвоєння дисципліни у студентів формуються практичні навички, необхідні для:

– пошуку інформації, що відображає діяльність міжнародних організацій;

– формування ресурсів міжнародної інформації;

– аналізу і синтезу міжнародної інформації;

– визначення інформаційної цінності міжнародних баз даних;

– проведення інформаційно-аналітичних досліджень з широкого кола проблем міжнародних відносин.

Навчальна дисципліна дозволяє одержати базові знання і вміння, необхідні для подальшого вивчення дисциплін, що забезпечують підготовку документознавців, менеджерів інформаційних систем.

До навчально-методичного посібника включено плани семінарських і практичних занять, тематику рефератів, питання для дискусій і обговорення проблемних ситуацій, рекомендовану літературу до кожної теми.

Теоретичні питання дисципліни розглядаються на лекціях, закріплюються на семінарських і практичних заняттях і в процесі самостійної роботи студентів.

Семінар – форма групових навчально-теоретичних або практичних занять, на яких студенти обговорюють найважливіші попередньо вивчені теми курсу. Під час таких занять студенти вчаться працювати з першоджерелами. Це сприяє кращому засвоєнню теоретичного матеріалу, розвитку мислення студентів. Вони вчаться виступати перед аудиторією, вести дискусії. Підготовка до семінарського заняття – ефективний засіб організації самостійної роботи студентів. Вона передбачає вивчення лекційного матеріалу та рекомендованої літератури, допомагає в написанні конспекту, в підготовці тез до виступу і вважається завершеною, якщо студент засвоїв матеріал і може дати відповідь на будь-яке запитання теми.

На кожному семінарському занятті викладач оцінює підготовлені студентами реферати, їхні виступи, активність під час дискусії, уміння формулювати і відстоювати свою думку тощо. Отримані студентами оцінки за відповіді на семінарських заняттях враховуються при виставленні підсумкової оцінки з курсу “Міжнародна інформація”.

Практичне заняття – форма навчального заняття, на якому практично засвоюються окремі теоретичні положення навчальної дисципліни, а також формуються вміння і навички їх практичного застосування шляхом індивідуального виконання конкретних завдань.

Практичні заняття з курсу “Міжнародна інформація” проводяться в комп’ютерних класах, адже більшість завдань передбачає отримання та переробку інформації з мережі Інтернет. Практичні заняття є двох видів:

  1. Аналіз джерела (каналу) міжнародної інформації.

  2. Використання джерел для пошуку міжнародної інформації.

Роботи першого виду (аналіз джерела інформації) виконуються з різною метою: від елементарного ознайомлення зі структурою, змістом, інформаційним наповненням до вивчення особливостей різних джерел міжнародної інформації.

У роботах другого виду (пошук інформації) передбачається, що студент перед початком пошуку повинен ознайомитися з різними джерелами інформації і вільно орієнтуватися в них, знати, які найдоцільніше використовувати для пошуку певної інформації.

Зміст і послідовність виконання завдань регламентуються викладачем на занятті. Робота вважається виконаною після того, як студент отримає позитивну оцінку. Враховується також якість змісту роботи, чіткість і культура її оформлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]