Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Науково-дослідницька робота.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
8.49 Mб
Скачать

22

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Головне управління освіти і науки Закарпатської облдержадміністрації

Закарпатське територіальне відділення МАН України

Відділення: хімія та біологія

Секція: зоологія, ботаніка

Рослини-біофільтри

та їх роль в озелененні приміщень

Роботу виконав:

Бреннер Юлія Михайлівна,

учениця 11-А класу

Ізянської загальноосвітньої школи

І-ІІІ ступенів

Науковий керівник:

Мікловш Лариса Павлівна,

керівник секцій Хустської філії ЗакМАН,

Ужгород – 2014 р.

Рослини-біофільтри та їх роль в озелененні приміщень

Бреннер Юлія Михайлівна

Хустська філія ЗакМАН

Хустський районний центр науково-технічної творчості учнівської молоді

Ізянська ЗОШ І-ІІІ ст. 11 кл.

(науковий керівник – Мікловш Лариса Павлівна, керівник секцій Хустської філії ЗакМАН)

ТЕЗИ

  1. Використання кімнатних рослин для зниження рівня забруднення повітря в шкільних приміщеннях – основний зміст даної роботи.

  2. Робота складається зі вступу, основної частини, висновків і додатків. Основна частина поділена на 3 розділи (2-ий і 3-ій з підпунктами).

  3. У вступі пояснюється чому обрана дана тема: в останній час у квіткових магазинах з’явилося багато екзотичних кімнатних рослин. На жаль, мало хто замислюється над тим, чи всі вони є корисними. Адже до вибору кімнатних рослин потрібно ставитися серйозно. Тут коротко описано роль кімнатних рослин.

  4. Перший розділ основної частини називається «Історія кімнатного квітникарства», в якому вказано, що історія кімнатних рослин заходить корінням у глибину віків, у часи, коли тільки починали зароджуватись людська цивілізація та культура і триває до сьогодення.

  5. «Кімнатні рослини» – це другий розділ роботи. Тут подано коротку характеристику різних груп кімнатних рослин: оздоровчих, рослин – біоенергетиків, рослини – енергетичних вампірів та шкідливих рослин.

  6. Третій розділ – «Використання кімнатних рослин для зниження рівня забрудненості повітря в шкільних приміщеннях» – основа цієї науково-дослідної роботи. Тут описані деякі кімнатні рослини – найкращі очищувачі забрудненого повітря. Щоб краще почуватися, добре вчитися та рідко хворіти, треба правильно підібрати кімнатні рослини: а саме, вирощувати ті з них, які крім естетичної насолоди приносять і неабияку користь, поглинаючи токсичні сполуки.

  7. У висновках коротко описано суть роботи та надано рекомендації щодо озеленення класних приміщень в школах району.

ЗМІСТ

ВСТУП 4

ОСНОВНА ЧАСТИНА 6

РОЗДІЛ 1. Історія кімнатного квітникарства 6

Висновки до першого розділу 7

РОЗДІЛ 2. Кімнатні рослини 8

2.1. Оздоровчі рослини 9

2.2. Рослини – біоенергетики 9

2.3. Рослини – енергетичні вампіри 10

2.4. Шкідливі рослини 11

Висновки до другого розділу 11

РОЗДІЛ 3. Використання кімнатних рослин для зниження рівня забрудненості

повітря в шкільних приміщеннях 12

3.1. Алое деревоподібне 13

3.2.Хлорофітум чубатий 14

3.3. Пеларгонія зональна 15

3.4. Бегонія завждиквітуча 16

3.5. Кактусові 16

3.6. Драцена 17

Висновки до третього розділу 17

ВИСНОВКИ 18

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 20

ДОДАТКИ 21

ВСТУП

«Ботаніці потрібне захоплення…

А захоплення це здобувається лише

глибоким розумінням краси, безмежності,

симетрії та гармонії в природі».

Т.Г.Шевченко

Людина здавна прикрашала свій дім квітами: спочатку, це були зрізані прості польові квіти або кімнатні овочі у горщиках, а потім, рослини навіть відігравали значну роль у політиці держав. Квіти – це не тільки втіха для очей, а й історична спадщина. Наше відношення до кімнатних рослин змінили співробітники Американського агентства з аеронавтики та космічних досліджень (НАСА) з’ясувавши, що хлорофітум, плющ, хризантема і алое є високоефективними очисниками повітря.

Кімнатні рослини – це автотрофи у приміщеннях. Вони мають естетичне й гігієнічне значення: покращують настрій, зволожують повітря і виділяють в нього корисні речовини – фітонциди, які вбивають хвороботворні мікроорганізми. Деякі рослини використовують як ліки (наприклад, алое та каланхое, листя яких прикладають до наривів, а сік приймають від застуд та хвороб шлунково-кишкового тракту; цибуля вміщує вітаміни і фітонциди).

Останнім часом почали розуміти, що рослини являють собою не тільки прикрасу кімнат. Хоча їх декоративність теж має важливе значення, тому що гарний настрій і, відповідно, самопочуття людини, багато в чому визначаються прекрасним виглядом зелених або квітучих кімнатних рослин. У терапевтичному сенсі рослини відіграють ще більшу роль, оскільки вони покращують мікроклімат приміщення і очищують повітря.

Але тим не менше рослини не завжди приносять користь. Наприклад, у період цвітіння деяких кімнатних рослин: гіацинтів, вербени, герані, лілій та нарцисів виділяється така велика кількість пахучих ефірних олій, що вони можуть викликати головні болі та блювоту.

В останній час у квіткових магазинах з’явилося багато екзотичних кімнатних рослин. Шкода, що мало хто замислюється над тим, чи всі вони є корисними. Адже до вибору кімнатних рослин потрібно ставитися серйозно. Саме тому ми з моїм науковим керівником обрали таку тему науково-дослідницької роботи.

На мою думку, актуальність даної теми на сьогодні не зменшилась, а навпаки зросла, позаяк ми постійно знаходимося в оточенні полімерних матеріалів та меблів, виготовлених з ДСП – основних джерел токсичних речовин. Для того, щоб очистити повітря в приміщеннях від цих шкідливих речовин, потрібно оточити себе різними рослинами, які активно вбирають все шкідливе, виробляють кисень та сприятливо впливають на людину своїм біополем.

Метою нашої роботи є висвітлення питань ролі кімнатних рослин в абсорбуванні з повітря летких органічних сполук та надання рекомендацій щодо озеленення класних приміщень в школах району.

Головне наше завдання – зібрати та опрацювати матеріали про кімнатні рослини (умови необхідні для вирощування та догляд за кімнатними рослинами) і наукові дані НАСА; систематизувати їх, виділивши лише ті кімнатні рослини, які найбільше підходять для озеленення класних приміщень.

Об’єкт наших досліджень – кімнатні рослини. Предмет – здатність рослин-біофільтрів абсорбувати з повітря леткі органічні сполуки та їх роль в озелененні приміщень.

При написанні науково-дослідницької роботи ми користувалися такими методами: первинний збір теоретичного матеріалу; вивчення ролі кімнатних рослин у поглинанні шкідливих речовин з повітря; статистична обробка одержаних матеріалів.

Наша робота носить практичний характер, оскільки на сьогоднішній час є багато теоретичних відомостей про кімнатні рослини, в яких на жаль, більше уваги звертається на естетичну роль квітів. Ми якраз і спробували показати кімнатні рослини в ролі абсорбентів шкідливих речовин з повітря у шкільних приміщеннях.

Результати наших досліджень рекомендуємо застосовувати під час озеленення шкільних приміщень.