Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VIMOGI_DO_NAPISANNYa_KURSOVOYi.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
157.18 Кб
Скачать

20

ВИМОГИ ТА ПОРАДИ ДО НАПИСАННЯ КУРСОВИХ РОБІТ З МУЗИЧНОЇ ПЕДАГОГІКИ

У відповідності з діючим «Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах» курсові роботи належать до індивідуальних завдань, і виконуються з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань, набутих студентами, та їх застосування до комплексного вирішення конкретного фахового завдання.

Виконання курсових робіт з музичної педагогіки має на меті: 1) з'ясування рівня підготовки студентів до самостійної роботи з набутої спеціальності; 2) систематизацію, закріплення, поглиблення і розширення їх теоретичних знань та практичних вмінь і навичок; 3) надання можливості студентам застосувати набуті знання при розв'язанні конкретних науково-методичних завдань; 4) виявлення рівня сформованості вмінь та навичок ведення самостійних наукових досліджень.

До курсових робіт ставиться низка вимог; актуальність тематики, відповідність її сучасному стану і перспективам розвитку педагогічної науки; вивчення та практичний аналіз монографічної і періодичної літератури по темі роботи; вивчення і характеристика історії проблеми, що досліджується, її практичний стан, а також узагальнення передового педагогічного досвіду; чітка характеристика предмета, мети і методів дослідження, опис і аналіз проведених автором експериментів; узагальнення результатів, обґрунтування висновків і практичних рекомендацій.

Курсова робота може мати реферативний і дослідницький характер. У першому випадку робота має теоретичний характер і пишеться на основі аналізу й узагальнення науково-літературних джерел (монографій, брошур, статей, методичних рекомендацій та ін.). Студент повинен взяти з літератури основний матеріал, який стосується проблеми, що вивчається, дати оцінку вивченим роботам, висловити свій погляд на проблему; зв'язано, грамотно і логічно обґрунтувати вибрану тему, зробити наукові або методичні висновки.

У роботі, що має дослідницький характер, студент повинен використати як науково-методичну літературу, так і свої спостереження, результати експерименту (якщо він проводився), висунути власні гіпотези і т.д. Така робота повинна мати теоретичну частину (30-40% загального обсягу), аналіз і узагальнення наукових даних та висновки.

Обираючи тему курсової роботи, студенту слід пам'ятати про таке:

1. Ознайомитись із тематикою курсових робіт.

2. Врахувати при виборі теми свої власні інтереси до досліджуваної роботи.

3. Порадитись у виборі теми з досвідченими викладачами.

4. Після вибору теми звернутися за першою консультативною допомогою до наукового керівника та вибраних наукових консультантів.

5. Отримати від наукового керівника завдання для курсової роботи.

6. Скласти разом із науковим керівником графік контролю за ходом виконання курсового дослідження.

7. Переглядаючи різну літературу, зосереджувати увагу на своїй проблематиці занотовувати назви статей, джерела, де вони знаходяться.

8. Поспішати поволі, проте відразу активно включатися у роботу, бо, за словами Григорія Сковороди, «добре почати - це наполовину завершити».

1. Складання плану та структурування роботи

Суттєвим етапом підготовки курсової роботи є складання плану, який передбачає найважливіші етапи досліджуваної проблеми. План складається здебільшого після опрацювання наукової літератури, однак попередній робочий план під час подальшої роботи з фактичним матеріалом коригується, доповнюється, відшліфовується формулювання окремих питань, тобто план вдосконалюється і уточнюється. Починати написання курсової роботи без плану не можна: це не тільки ескіз майбутньої роботи, а й своєрідний компас ваших творчих пошуків.

Традиційно зміст (план) курсової роботи містить такі компоненти (структуру): вступ, два (три) розділи, висновки, список використаної літератури і додатки.

Для зручності користування зміст доцільно подавати на початку (відразу після титульної сторінки роботи). Зміст повинен містити найменування та номери початкових сторінок усіх розділів та підрозділів, вступу, висновків, додатків, списку використаної літератури (зразок оформлення змісту роботи подається в додатку 1).

При плануванні роботи пам'ятайте таке:

1. Спочатку складіть робочий план. В процесі вивчення літературних джерел та даної проблеми в практиці школи, він може змінюватись.

2. Обов'язково включіть коло питань, що передбачають: коротку історію виникнення проблеми (погляди видатних класиків педагогіки та ін.); теоретичне обґрунтування проблеми в сучасних психолого-педагогічних дослідженнях; аналіз стану досліджуваної проблеми в практиці сучасної школи (вивчення передового педагогічного досвіду, проведення експерименту тощо).

3. Назву розділів формулюйте більш загально, а частину розділів (параграфи) - більш конкретно.

4. Остаточно опрацювавши літературно-наукові джерела та результати практичних досліджень, складіть чистовий план, відкоригуйте його літературно правильно.

5. Послідовно записуйте основні компоненти плану (змісту) роботи (див. схему 2).

2. Написання вступу до курсової роботи

Вступ у роботі відіграє роль своєрідного камертона, що настроює читача на сприймання й адекватне розуміння основної частини, хоч його написання здебільшого є одним із завершальних етапів дослідження.

У вступі подається:

- обгрунтування актуальності проблеми;

- визначення мети, об'єкта, предмета, завдань та методів дослідження;

- структура дослідження.

У вступі здійснюється короткий огляд вивченості проблеми; зазначаються аспекти проблеми, які вивчені повністю, які порушені лише частково, які не досліджені зовсім. Вступаючи в дискусію, потрібно дотримуватись норм наукової об'єкт дослідження етики і аргументовано, послідовно відстоювати ту чи іншу концепцію, теорію, погляд.

Можна скористатися такими порадами до написання основних компонентів вступу.

По-перше, тему дослідження формулювати такими словами: "ми обрали наступну тему дослідження: "... тема курсової роботи сформульована наступний чином: "...", "зважаючи на актуальність проблеми, було обрано таку тему дослідження: "...".

По-друге, намагатися виражати реченнями, в яких ключовим є слово "процес". Для прикладу подаємо "варіанти" об'єкта: "навчально-виховний процес в початковій школі", "процес музичного виховання учнів", "процес естетичного розвитку школярів " та ін.

По-третє, предмет дослідження виступає як частина об'єкту дослідження (це саме той аспект проблеми, який власне і досліджується); предметом може виступати "зміст виховання молодших школярів", "зміст навчання...", "умови естетичного виховання", "засоби навчання при вивченні... ", "принципи національного виховання" і т. д.; предмет дослідження, як правило, співзвучний з темою дослідження.

По-четверте, мета дослідження повинна формулюватись максимально лаконічно, але повно; мета може починатись такими словами: "мета дослідження полягає в теоретичному обгрунтуванні проблеми ... і виявленні ефективних умов здійснення на практиці", "вивчити та теоретично обґрунтувати суть, зміст, форми і методи ... "; "метою курсового дослідження є... "...цим визначається мета курсової роботи ".

По-п'яте, завдання дослідження конкретизують мету і можуть починатися такими словами: "виявити", "описати", "визначити", "встановити", "здійснити", "висвітлити", "показати", "вивчити", "з'ясувати", "проаналізувати" тощо. Формулювання завдань може подаватися з нумерацією або без неї.

По-шосте, методи дослідження фіксувати тільки ті, які безпосередньо використовуються в роботі. Серед таких методів можуть бути: вивчення та аналіз літературних джерел, узагальнення, порівняння, конкретизація, систематизація, моделювання педагогічних ситуацій, бесіда, анкетування, інтерв'ю, експеримент, спостереження, вивчення шкільної документації, вивчення передового педагогічного досвіду та ін. Записувати перелік методів дослідження можна таким чином: "В роботі використано такі методи науково-педагогічного дослідження як ... "

По-сьоме, у кінці вступу подається структура дослідження. Вказується перелік структурних компонентів роботи - вступ, кількість розділів, висновки, список використаної літератури (зазначається кількість найменувань), додатки (вказується їх кількість). Подається загальний обсяг сторінок роботи. Можна записати для прикладу так: "Курсова робота складається з вступу, двох розділів, висновків. Список літератури включає 22 найменування. П'ять додатків займають 11 сторінок. Робота викладена на 36 сторінках друкованого тексту. "

Написавши вступ до курсового дослідження, слід перевірити:

- чи зроблено огляд проблеми в психолого-педагогічній науці (короткі етапи її розвитку, перелік науковців, що займаються дослідженням теми, які аспекти розглядалися та ін.);

- чи підтверджується актуальність проблеми сучасними державними нормативними документами в галузі освіти і виховання;

- чи подано визначення ключового поняття проблеми та інших головних понять, що стосуються дослідження;

- чи вказано тему, об'єкт, предмет, мету, завдання, методи і структуру дослідження, і чи правильно їх записано.

Необхідно пам'ятати, що оптимальний обсяг вступу не повинен перевищувати 5 сторінок (здебільшого 3 - 4). Орієнтовний зразок написання вступу до курсової роботи міститься в додатку 2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]