Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАНДШАФТОЗНАВСТВО.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
5.49 Mб
Скачать

Ю. Г. Тютюнник

ЛАНДШАФТОЗНАВСТВО З ОСНОВАМИ ГЕОМОРФОЛОГІЇ

Навчальний комплекс для студентів і курсу мистецьких і архітектурно-будівельних вузів, які навчаються за спеціальностями «дизайн ландшафту», «дизайн середовища», «ландшафтна архітектура»

Цілі і завдання курсу. Основним завданням курсу є вивчення студентами – майбутніми ландшафтними архітекторами і дизайнерами ландшафту як об’єкту докладання творчих зусиль, як матеріалу творчого процесу і його кінцевого продукту. Ландшафт вивчається із природничих позицій, як природно-історичний об’єкт. Водночас на протязі всього курсу акцентується, як ландшафт у цілому, ті чи інші його частини, складові, аспекти, а також процеси динаміки і функціонування ландшафту можуть бути залучені у творчий архітектурно-дизайнерський процес. Практична частина курсу передбачає формування у майбутнього спеціаліста елементарних навичок роботи з ландшафтом «у полі», зокрема рекогносцировку, ідентифікацію ландшафтної структури території, її оцінку з точки зору майбутнього творчого процесу і його кінцевого результату, а також вміння розчленовувати ландшафти на фізико-географічні місцевості і урочища та підурочища з наступним картографуванням останніх.

Навчальний курс «Ландшафтознавство з основами геоморфології» розрахований на два семестри (один учбовий рік). Засвоєння матеріалу першого семестру викладання курсу перевіряється заліком, другого – курсовою роботою – заліком. В курсі передбачено поглиблене вивчення тих розділів класичного ландшафтознавства, а також антропогенного ландшафтознавства і урболандшафтознавства, які мають важливе значення для практичної роботи майбутнього спеціаліста ландшафтного архітектора і дизайнера. Іншими розділам приділяється другорядна увага. Питання естетики природного ландшафту у даному курсі спеціально не висвітлюються. Натомість передбачається поглиблене вивчення студентами морфо-літогенної основи ландшафту, тобто питань геології і геоморфології, оскільки знання в цих галузях ландшафтному архітекторові / дизайнеру потрібні, але в освітянському процесі ці питання спеціально і цілеспрямовано не висвітлюються. Завершується вивчення курсу практичною курсовою роботою із дрібномасштабного ландшафтного картографування: складається карта природно-територіальних комплексів рангу урочища і підурочища на модельну ділянку території, на якій розташований виразний садово-парковий об’єкт. Складання цієї карти є предметом курсової роботи.

Загальний план курсу (всього 100 кредитів) і модуль (50 кредитів)

Заняття 1 – лекція 1 (2 години). Вступ. Ландшафт і ландшафтознавство, Предмет і завдання курсу.

Заняття 2 – самостійне заняття 1 (6 годин). Подати життєпис і розкрити внесок в науку ландшафтознавство видатних вчених

Заняття 3 – лекція 2 (2 години). Поняття ландшафту. Генезис та етимологія слова.

Заняття 4 – лекція 3 (2 години). Ландшафт – поняття географічної науки.

Заняття 5 – самостійне заняття 2 (2 години). Самостійне осмислення поняття ландшафту.

Заняття 6 – семінарське заняття 1 (2 години). Аналіз поняття ландшафту і його визначень.

Заняття 7 – лекція 4 (2 години). Три трактування ландшафту в науці ландшафтознавстві і їх використання у практиці ландшафтної архітектури, ландшафтного дизайну.

Заняття 8 – лекція 5 (2 години). Компоненти і елементи ландшафту, його цілісність і консистентність.

Заняття 9 – лекція 6 (2 години). Атмо- і гідрокомпоненти ландшафту.

Заняття 10 – лекція 7 (2 години). Грунти, рослинність, тваринне населення.

Заняття 11 – лекція 8 (2 години). Літокомпонент ландшафту.

Заняття 12 – практичне заняття 1 (4 години). Мінерали і гірські породи.

Заняття 13 – лекція 9 (2 години). Рельєф, морфоструктури.

Заняття 14 – лекція 10 (2 години). Рельєф, морфоскульптури. Схили, флювіальний рельєф.

Заняття 15 – практичне заняття 2 (4 години). Зсуви і боротьба з ними.

Заняття 16 – лекція 11. (2 години). Рельєф, морфоскульптури. Карст, суфозія, берегові форми рельєфу.

Заняття 17 – лекція 12 (2 години). Рельєф, морфоскульптури. Льодовиковий, водно-льодовиковий, еоловий рельєф.

Заняття 18 – семінарське заняття 2 (2 години). Історія ландшафтознавства

____________

Закінчення першого модулю. Залік. На залік виноситься 30 кредитів (20 кредитів використано при поточних внутрішньо-семестрових атестаціях)