Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зв’язки з громадськістю. Тихомирова.doc
Скачиваний:
784
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
4.28 Mб
Скачать

Комунікації з персоналом у “віртуальних” компаніях

Дослідники відзначають поступове зростання кількості так званих “віртуальних” компаній, тобто організацій, у яких основна частина персоналу працює з клієнтом на відстані, у віддаленій філії або вдома. Існує навіть думка, що віртуальному функціонуванню належить майбутнє. Проте ізоляція працівників один від одного і від компанії в цілому породжує серйозні проблеми, незважаючи на забезпечення працівників відповідною електронною технікою саме комунікаційного плану.

Для успішного функціонування “віртуальної” компанії під час здійснення комунікацій із персоналом, на думку вчених, необхідно дотримуватися кількох основних вимог:

  1. Головні менеджери компанії повинні частину свого часу працювати віртуально, щоб знати про справи своїх підлеглих.

  2. Вони повинні відвідувати свої віддалені офіси особисто якомога частіше. Вважають, що це єдиний шлях, щоб розвивати та поліпшувати відносини зі співробітниками та клієнтами.

  3. Обов’язки головних менеджерів передбачають контроль за організацією робочих місць віртуальних працівників та їх відпочинком. Зауважують, що однією з причин зменшення продуктивності праці є невміння організувати робочий простір. Це веде до недостатнього відпочинку працівників. “Коли люди поєднують своє робоче місце з територією для домашнього користування – наприклад, кухонним столом або спальнею, – вони не мають можливості відпочити від роботи. Щоразу, як тільки вони бачать складені стовпчиком папірці, вони повертаються до роботи, охоплені почуттям вини”.

  4. “Віртуальні” працівники повинні періодично проводити певний час із колегами в офісі (збори персоналу, заплановані зустрічі тощо). Зазначають, що зміцнення таких особистих контактів сприяє розвитку почуття спільності та особистих стосунків.

  5. Недостатні щоденні особисті контакти працівників необхідно компенсувати проведенням відеоконференцій, телефонних переговорів, створенням власної домашньої сторінки у комп’ютерній мережі. Ця сторінка з описом інтересів, хобі може сприяти встановленню додаткових контактів співробітників один з одним. Цьому ж буде сприяти і доступність комунікаційних систем для подружжя і дітей працівників. “З’єднуючи сім’ї службовців, створюють почуття єдиної сім’ї ”.

  6. Учені відзначають, що дуже потрібною є нейтралізація у “віртуальних” працівників почуття того, що вони пропускають щось дуже важливе. Для цього вчені пропонують постійно інформувати віртуальних працівників про те, що відбувається у фірмі, показувати, яку роль вони грають у прогресі компанії, надавати їм можливість брати участь у плануванні, створювати дискусійні групи для обговорення проблем роботи на відстані та шляхів їх вирішення (докладніше про це див. [28, 56-57]).

Специфіка внутрішніх комунікацій банків

Фахівці вважають, що оскільки імідж банку “замикається” на послугах, то якість останніх у кінцевому результаті залежить від персоналу, його здібностей врахувати інтереси та можливості клієнта і співвідносити їх з тим, що може запропонувати банк. У цьому значенні внутрішня комунікація стає “капіталом”. Саме тому персоналу намагаються прищепити почуття належності до марки банку, допомогти зрозуміти та прийняти його імідж та цінності, що становлять його культурну та професійну ідентичність.

“У цьому плані, – як зазначає Т.Лебедєва, – внутрішньою цільовою групою чи внутрішнім сегментом рекламних кампаній є самі працівники банків: їхня негативна оцінка іміджу банку, невідповідність між сприйняттям ними його іміджу і рекламними фільмами – усе це може в кінцевому підсумку порушити внутрішню гармонію банківського механізму. Саме тому тестування персоналу з рекламних кампаній є обов’язковою умовою їхнього проведення”[65, 55].