Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зв’язки з громадськістю. Тихомирова.doc
Скачиваний:
792
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
4.28 Mб
Скачать

Основні завдання служби зв’язків з громадськістю в роботі з конкурентами

  1. Збирання різноманітної інформації про конкурентів, про їх успіхи та невдачі.

  2. На думку фахівців, “досьє” на супротивника у бізнесі можна зібрати легально. Зазначають, що до 80% розвідувальної інформації можна отримати з відкритих джерел – газет або офіційної інформації – звітів фірм, прес-релізів, документів різних економічних та бізнесових структур тощо.

  3. Протидія інформаційним диверсіям конкурентів: чутки спростовуються, неправильна інформація також, а несприятлива достовірна інформація роз’яснюється та коментується так, щоб вона якомога менше шкодила інтересам фірми.

  4. Моніторинг реклами та ПР-акцій конкурентів, урахування їхніх позитивних та негативних дій у проведенні власних кампаній.

  5. Оцінка іміджу конкурентів та їхнього досвіду щодо підтримки бажаного іміджу.

  6. Використання не лише негативної, але й позитивної інформації для приваблювання клієнтів та споживачів продукції конкурентів.

Будь-яка організація розташована на певній території і тому включена в так звані комунальні відносини – відносини за місцем проживання (у цьому випадку – розташування установи). І тут немає значення, де саме розміщена конкретна організація – у столичному місті чи в селі, вона оточена певними політичними, економічними та соціальними установами, мешканцями цього населеного пункту. “Це ваше місто, це ваш “дім”. – пише Д. Доті – Компанії, як і люди, люблять, щоб про них знали і поважали їх у власному домі. Їм подобається бути добрими сусідами” [32, 152].

Робота зі змі

Усі прибуткові організації прагнуть встановити міцні контакти зі ЗМІ. Відділи реклами підтримують зв’язки зі ЗМІ, розміщення реклами в яких є найвигіднішим. Служби ПР мають більш широке поле діяльності й виконують такі функції:

  • підготовка та поширення інформаційних матеріалів для преси, радіо, телебачення;

  • організація заходів з участю журналістів (прес-конференції, інтерв’ю, презентації, демонстрації тощо);

  • моніторинг публікацій у пресі, радіо, телепередачах;

  • підготовка виступів керівників у ЗМІ;

  • виступи працівників ПР перед журналістами, у ЗМІ.

Важливим напрямом діяльності служб ПР комерційних організацій є робота з клієнтами та споживачами. “Добрі відносини зі споживачами – найбільш результативні складові комерційного успіху фірми, у тому числі збільшення загального обсягу реалізації, просування інновацій і нових продуктів із супер’якістю, формування сервісного забезпечення” [94, 249]. До споживачів фірми можна віднести всіх людей, які купляють її продукцію або отримують її послуги. Споживачі – це головна група громадськості, без якої існування фірми втрачає зміст. А хороші відносини з клієнтурою та споживачами – гарантія успіху. Саме тому в сучасних розвинених країнах велика увага приділяється саме роботі зі споживачами, їхніми об’єднаннями та організаціями.

У зв’язку з цим однією з головних цілей ПР-служб комерційних організацій є побудова безвідмовного механізму взаємодії з клієнтом. І.Синяєва зазначає: “Не випадково багато комерційних фірм при вході вивісили плакати: “Клієнт – найважливіша особа в нашій компанії!”, “Клієнт не залежить від нас, ми залежимо від нього!”, “Клієнт не перешкода, а смисл нашого існування!”, “Не ми робимо послугу клієнтові, обслуговуючи його, він робить нам люб’язність, коли надає таку можливість!”, “Клієнт – це людина, яка приходить до нас зі своїми проблемами. Наша справа – розв’язати їх з вигодою для нього і для нас!”Вона вважає, що для країн з розвиненою ринковою економікою проблема взаємодії з клієнтами практично вирішена. Джерело своєї вигоди розуміє кожен”[94, 248].