Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зв’язки з громадськістю. Тихомирова.doc
Скачиваний:
791
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
4.28 Mб
Скачать

5. М’яке відмежування непотрібних клієнтів.

6.Проведення заходів щодо залучення нових та утримання постійних клієнтів.

7.Підготовка ґрунту” для реалізації певного проекту під час оголошення про підвищення цін, фінансових збитків, за- тримку виплати дивідендів тощо.

У зв’язку з цим надзвичайно показовою є історія провалу дуже перспективного і важливого для розвитку соціально-культурної сфери Санкт-Петербурга проекту туристично-розважального центру Диснейленда в Лісьєм Носу і Лахті. Проект був фактично зметений вибухом негативної громадської думки, що побачила у проекті загрозу своїм життєвим інтересам, погіршенню екологічної ситуації. Організатори проекту попрацювали і врахували інтереси міської і союзної влади, зарубіжних туристичних фірм, навіть АО “Тюменьгазнафта”, що побажала тоді вкласти нафтодолари в туристичний бізнес. Не було проведено роботи лише з населенням приміської зони і самого Санкт-Петербурга [94, 29].

8. Питання спонсорства та благодійництва, у тому числі і відмова від них.

Для того, щоб оцінити роботу служби ПР з клієнтами, дослідники пропонують тест, наведений нижче.

Чи орієнтована ваша служба зв’язків з громадськістю на ринок?

Дайте відповідь: чи дотримуються у вас таких умов:

  1. Дія експертів ПР ґрунтується на повному розумінні специфіки і поведінки конкретних груп споживачів.

  2. Служба зв’язків з громадськістю уважно оцінює умови ринку, що постійно змінюються, і дає розумні рекомендації ке- рівництву фірми.

  3. Служба і фахівці ПР уважно вивчають систему стимулювання і якості обслуговування клієнтів у основних конкурентів. При цьому виділяють сильні і слабкі сторони діяльності маркетингових служб конкурентів.

  4. Спеціалісти служби ПР беруть активну участь у формуванні маркетингової стратегії, рекомендаціях зі зняття застарілих і виробництва нових видів товарів і послуг, а також встановлення вигідних контактів з інвесторами.

  5. Служба зв’язків з громадськістю активно висуває пропозиції з освоєння нових сегментів ринку збуту та встановлення корисних контактів у Росії та за її межами.21

  6. Експерти з паблік рилейшнз упевнено володіють методами і прийомами привертання нових клієнтів та утримання старих.

Кожна позитивна відповідь оцінюється одним балом:

6 балів– ваша служба зв’язків з громадськістю повністю орієнтована на ринок і можна не сумніватися в досягненні ко- мерційного успіху.

5 балів– служба в цілому орієнтована на ринок, але необхідно використовувати приховані резерви активізації комерційної діяльності.

4 бали– необхідно подумати про вдосконалення організаційної структури управління, механізму взаємодії спеціалістів ПР з керівництвом та іншими підрозділами комерційної структури.

3 бали– необхідно переглянути посадові інструкції прав і обов’язків кожного виконавця по горизонталі і вертикалі, а також розробити конкретні рекомендації щодо вдосконалення механізмів маркетингу і менеджменту з ліквідацією вузьких місць у комерції та управлінні.

2 бали– орієнтація на ринок виражена слабо. Необхідно переглянути концепцію комерційної діяльності, змінити керівни- цтво, накреслити нові орієнтири з використанням нових диверсифікаційних напрямів [94, 134-135].