Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві ради – органи місцевого самоврядування.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
155.65 Кб
Скачать

Міністерство освіти та науки України

Академія муніципального управління

Кафедра державного управління та місцевого самоврядування

КУРСОВА РОБОТА

на тему:

Місцеві ради – органи місцевого самоврядування”

Виконав:

студент V курсу

факультету менеджменту

групи МЗД-2

Шадура В. А.

Науковий керівник:

Немерівський Я. В.

Київ – 2004

Зміст

Вступ..........................................................................................................................3

Розділ 1. Сутність і функції місцевих рад

    1. Особливості функціонування місцевих рад в Україні.................................5

    2. Зарубіжний досвід діяльності рад .................................................................8

Розділ 2. Система, органи та посадові особи місцевого самоврядування

2.1. Організація роботи місцевих рад...................................................................12

2.2. Процес обрання до місцевих рад на основі Закону України „Про вибори депутатів місцевих рад сільських, селищних, міських голів”..............................18

2.3. Діяльність виконавчих органів рад...............................................................24

Висновки...................................................................................................................27

Список використаної літератури............................................................................29

Вступ

Принцип самоврядування є одним із найдавніших і універсальних серед тих, що застосовуються в управлінні. Він відповідав потребам людського суспільства, починаючи з ранніх стадій його розвитку і до певного часу залишався єдиним засобом самоорганізації людства.

Над проблемою місцевого самоврядування в Україні сьогодні працює велика плеяда українських дослідників

Перші результати свідчать, що місцеве самоврядування в Україні – це довгострокова стратегія розвитку суспільства на демократичних засадах.

Європейська хартія місцевого самоврядування (ст. 3) дає визначення місцевого самоврядування як право і реальну здатність органів місцевого самоврядування регламентувати значну частину публічних справ і управляти нею, діючи в межах закону, під свою відповідальність і в інтересах місцевого населення.

З прийняттям Конституції України у політичній системі України відбуваються докорінні зміни. Значною мірою вони зумовлені зміною правового статусу місцевих рад, які закріплюються на конституційному рівні вже не як органи державної влади, а як органи місцевого самоврядування. Сучасну правову державу не можна уявити без ефективно діючої системи місцевого самоврядування.

Органами місцевого самоврядування є сільські, селищні, міські, районні у містах ради – представницькі органи місцевого самоврядування, які представляють сільські, селищні, міські або внутрішньоміські територіальні громади та здійснюють від імені їх та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України.

У процесі пошуку оптимальної для України моделі місцевого самоврядування під час підготовки та прийняття Конституції України питання про ради та їх долю було одним із найбільш дискусійних і політично гострих.

Місцеві ради виконують функції місцевого самоврядування. А отже, актуальність теми обумовлена необхідністю визначення місцевих рад як органів, до повноважень яких відносяться організація та функціонування системи місцевого самоврядування. Особливо важливе значення має вивчення специфіки механізму діяльності місцевих рад щодо представлення інтересів територіальних громад відповідних рад.

Актуальність проведення досліджень, їх практична значимість та дискусійність окремих положень визначили тему курсової роботи, її мету та логіку дослідження.

Метою даної курсової роботи є визначення за місцевими радами їх повноважень, діяльності їх органів, посадових осіб та процесу ведення роботи.

Завданнями курсової роботи є:

  • дослідження особливостей функціонування місцевих рад в Україні;

  • вивчення зарубіжного досвіду діяльності місцевих рад;

  • розглядання організації роботи рад;

  • визначення процесу обрання до місцевої ради;

  • вивчення діяльності виконавчих органів ради;

  • здійснення висновків щодо повноважень місцевих рад як органів місцевого самоврядування.

Об’єктом даної курсової роботи є сільські, селищні, міські, районні у містах, районні та обласні ради.

Інформаційною базою є наукові дослідження зарубіжних та вітчизняних вчених, законодавчі та нормативні документи, статті періодичних видань тощо.