Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
188.42 Кб
Скачать

27

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

АКАДЕМІЯ МУНІЦИПАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ

Курсова робота

НА ТЕМУ:

«Державне регулювання малого підприємництва»

Виконала:

студентка ІІ курсу

групи М-25

Вербельчук Вікторія

Перевірила:

Тищенко М.П.

Київ-2008

ПЛАН

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. Мале підприємництво в господарському комплексі України.

1.1.Роль та розвиток малого підприємництва в Україні.

1.2.Правові аспекти регулювання підприємництва в Україні.

РОЗДІЛ 2. Державне регулювання малого підприємництва.

2.1.Аналіз розвитку малого підприємництва в Івано-Франківській області.

2.2..Досвід іноземних краї в регулюванні підприємницької діяльності.

РОЗДІЛ 3. Проблеми і перспективи та іноземний досвід.

3.1. Основні проблеми розвитку підприємництва в Україні.

3.2. Перспективи державного регулювання малого підприємництва.

3.3 Досвід інших країн у розвитку малого підприємництва

ВИСНОВОК

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Вступ

Сьогодні цілком очевидно, що успіх ринкових перетворень великою мірою визначатиметься тим, як вдасться реалізувати потенціал малого підприємництва, цього динамічного і мобільного сектору економіки. Одним із перспективних напрямів створення конкурентно-ринкового середовища є розвиток малого підприємництва. Що ж таке мале підприємництво? Які його роль і місце в рин­ковій економіці? Які основні функції малого підприємництва, особливості його розвитку в Україні? Саме на ці питання ви і знайдете відповідь у цій темі. Відповідно до розмірів підприємств, масштабів їх діяльності підприємництво поділяють на мале, середнє та велике. У світі існують фірми-гіганти з багатомільярдними оборотами, на яких працюють десятки й сотні тисяч працівників. Існують і розвиваються крихітні фірми, на яких зайнято дві, три особи. Розмір підприємств залежить від виробничої функції підприємства, технологічного типу виробничого процесу, здатності швидко реагувати на зміни ринкової ситуації, на рух попиту, появу нових потреб у суспільстві тощо. Світовий досвід і практика господарювання показують, що найважливішою ознакою ринкової економіки є існування і взаємодія багатьох великих, середніх і малих підприємств, їх оптимальне співвідношення. Найбільш динамічним елементом структури народного господарства, що постійно змінюється, є мале підприємництво. Позитивні результати розвитку малого підприємництва в країнах, які пройшли етап реформування еконо­мічних систем, показують, що воно є одним із засобів усунення дис­пропорцій на окремих товарних ринках, створення додаткових ро­бочих місць і скорочення безробіття, активізації інноваційних про­цесів, розвитку конкуренції, швидкого насичення ринку товарами та послугами. А малі підприємства, за певних умов і за підтримки з боку держави, — потенційно інноваційні, гнучкі й витрато-ефективні, мають підприємницький досвід і достатній професійний рівень.

Метоюроботи є дослідження малого підприємництва на ринку економіки, акцентування уваги на його ролі в розвитку економічних систем різних держав, зокрема України., а також вивчення і ознайомлення з державним регулюванням малого підприємництва.

Також метою роботи є виявлення проблем розвитку, перспективи, та заходів, що приймає держава у стимулюванні розширення цього виду підприємництва.

Дуже важливим кроком є також усвідомлення важливості малого підприємництва, яке є не менш вагомим фактором у стабілізації економічної ситуації, що склалася у країні. Це і вихід країни на вищий рівень, і забезпечення ефективного виробництва та розподілу ресурсів, та боротьба з безробіттям, адже з розширенням малого підприємництва з’являється велика кількість робочих місць, кількість бажаючих покращити свої професійні навики з допомогою навчальних закладів, що саме по собі сприяє росту наукового потенціалу країни.

Задля досягнення покладених цілей, в ході роботи необхідно виконати низку завдань, а саме:

  • Ознайомитися з поняттям малого підприємництва, його роллю та розвитком в господарському комплексі нашої держави.

  • Розглянути з правовими аспектами малого підприємництва, найважливішим з яких є – соціальний аспект.

  • Проаналізувати розвиток малого підприємництва в Івано-Франківській області.

  • Ознайомитися з досвідом іноземних країн в регулюванні підприємницької діяльності, а також порівняти з досвідом нашої країни.

  • Виявити основніпроблеми розвитку підприємництва в Україні.

  • Проаналізувати перспективи державного регулювання малого підприємництва.

Предметомданої роботи є «розбудова» малого підприємництва, як надійний фундамент міцної економічної держави.

Саме мале підприємництво, його місце у економіці країни і становить об’єкт мого дослідження. Дослідження цього питання є дуже актуальним на сьогоднішній день, адже мале підприємництво займає важливу роль в економіці держави , і чи не найважливішу в забезпеченні стабільного життя її громадян, збільшуючи кількість робочих місць, сприяючи міжнародним зв’язкам тощо.

Методи дослідження, що були використання задля написання цієї роботи полягали у зборі, систематизації та подальшому аналізі зібраної інформації. У такий спосіб була досліджена низка книжок, статей та офіційних документів (докладів, висновків комісій, результатів засідань та інше.).