Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
портфолио зоопарк.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
17.31 Mб
Скачать

Лев африканський Panthera leo

Біологічна класифікація  Ряд: Хижі (Carnivora)  Родина: Котові (Felidae)  Підродина: Великі кішки (Pantherinae)  Рід: Пантера (Panthera)  Вид: Лев африканський (Panthera leo)

Згідно існуючих джерел, леви були представлені у Київському зоопарку ще у 30-х роках двадцятого століття. Про левів писав Федір Ернст у Провіднику «Київ» за 1930 рік. На жаль, у 1931-1932 роках у зоопарку від сибірської язви загинуло багато тварин, в тому числі і лев. Але через кілька років з Московського зоопарку до нас прибули молоді левенята. «Це були вихованці Московського зоопарку, що там і народилися у 1934 році.» Саме такий запис про левів зроблено у «Путівнику по Київському зоопарку» за 1938 рік. Згодом, у грудні 1941 року під час війни один з левів був навіть вивезений до Германії. Після закінчення війни до нашого зоопарку з міста Лейпціга у 1947 році привезли 3 дорослих левів та 7 дитинчат.  Найбільша кількість левів у зоопарку була у 1982 році, коли їх було аж 9 осіб.  У серпні 2009 року з Калініградського зоопарку прибуло четверо молодих левенят – один самець Геркулес і три самочки Христина, Дарина, Вілія, яким на той час виповнилося по 7 місяців. Тварини добре адаптувалися і гарно себе почувають у просторому вольєрі на «Острові звірів». Самець різко відрізняється від самок розмірами та величезною гривою, яка надає йому грізного і величного вигляду. У своєму прайді він явно в центрі уваги. Кожна самка вважає за честь постояти, а вірніше, полежати біля такого красеня. Не кожній з них дозволено доглядати за шикарною гривою володаря. Ієрархія тваринами чітко дотримується і при розподілі здобичі. Перший і самий ласий шматок дістається самцю.  Не дивуйтеся, якщо ви, скільки б разів не приходили в зоопарк, застаєте сімейство левів, які солодко сплять. Навіть у природі, де потрібно витрачати час на вистежування здобичі, її переслідування і боротьбу за ласий шматочок, ці царственні особи примудряються спати в се редньому по 18-20 годин на добу. Наберіться терпіння, і якщо вам пощастить, то ви почуєте грізний рик, від якого все здригається всередині.   

Капуцин бурий Сеbus apella

Біологічна класифікація Родина: Капуцинові (Cebidae) Рід: Капуцин (Cebus) Вид: Капуцин бурий (Сеbus apella)

Вперше про капуцинів Київського зоопарку згадується у статті В. Сніжного «Лябораторія живого тваринного царства», яка була опублікована в журналі «Соціалістичний Київ» №1-2 за 1933 рік, де автор таким чином описує цих мавп: «В Київському зоопаркові є кілька порід різних мавп. Широконосі американські мавпи-капуцини прекрасні гімнасти. Не дарма у дикому стані вони ніколи не спускаються додолу. Одного разу такий капуцин вискочив з клітки у парк і три тижні жив на деревах. Коли його спробували спіймати, він перескакував з одного дерева та друге і спритно бігав по найтонших гілках. На деревах він здобував собі яблука та комах і живився ранішньою росою. Спіймали його пасткою з підвішеною цукеркою».  Капуцини відомі як прекрасні маніпулятори. Вони винаходять безліч різних способів добування їжі. У них слабкі щелепи, і розкусити горіхи зубами вони не можуть. Тому вони розколюють горіхи, поклавши їх на камінь і. б'ючи зверху іншим каменем, розколюють його. Також паличками дістають мурашок з їх спорудь, а брудні, на їх погляд, фрукти "миють" перед вживанням і за цим ви зможете поспостерігати, зупинившись біля вольєру. У вольєрах завжди є свіжа вода для пиття, а в зовнішньому вольєрі у капуцинів є ще й спеціальна ємність з водою, де в спекотні дні мавпочки люблять грати і плескатися. У нас вони отримують їжу чотири рази на день.  До раціону входять різноманітні свіжі фрукти, ягоди, баштанні (кавун, диня), свіжі або варені овочі (морква, капуста різних сортів та інш.), горіхи і насіннячка (наприклад, насіння соняшника), хліб, перепелині яйця, зварені круто, комахи (наприклад борошняний хрущак, коники, цвіркуни), молоко, сир, йогурт, вітамінні добавки.  Капуцини кмітливі, досить легко навчаються складним навичкам. В Бостоні, починаючи з 1979 року, діє некомерційна організація, що займається навчанням мавп капуцинів. Більше 90 її вихованців вже допомагають паралізованим людям по всій Америці.  Подати, принести, поміняти касету, вставити в програвач диск, вимкнути світло, перегорнути сторінку книги - з усім цим капуцини прекрасно справляються, не кажучи вже про те, що однією своєю присутністю мавпочки скрашують самотність людей.