Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програми педпр. й метод реком.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
571.9 Кб
Скачать

Міністерство освіти й науки україни глухівський національний педагогічний університет імені олександра довженка

Навчально-науковий інститут гуманітарної освіти

Програми педагогічних практик

з української літератури в загальноосвітніх школах та школах нового типу

«Навчально-виховна у 5-9 класах» для студентів ОКР «бакалавр» за напрямом підготовки 6.020303 Філологія. Українська мова і література

«Навчально-залікова на робочому місці вчителя у 10 – 11 класах» для студентів ОКР «спеціаліст» спеціальності 7.02030301 Філологія. Українська мова та література

«Науков-дослідницька на робочому місці викладча ВНЗ» для студентів ОКР «магістр» спеціальності 8.02030301 Філологія.Українська мова та література

Глухів 2013

РОЗРОБЛЕНО ТА ВНЕСЕНО: ___Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка _________________________________________

(повне найменування вищого навчального закладу)

РОЗРОБНИКИ ПРОГРАМИ: _____ Дятленко Т.І., кандидат педагогічних наук, доцент__

Затверджено навчально-методичною радою

навчально-наукового інститут гуманітарної освіти _____________________

“_______” __________________ 20___ року, протокол №__

Голова ради _______________________

Пояснювальна записка

Педагогічна практика – форма навчання у вищій школі, яка спрямована на пізнання закономірностей та принципів професійної діяльності, оволодіння способами її організації, а відтак, на підготовку майбутнього вчителя як професійно компетентного фахівця.

Специфіка педагогічної практики полягає в тому, що вона поєднує в собі організацію як навчально-практичної, так і самостійної діяльності.

Мета педагогічної практики – підготувати до самостійного і цілісного виконання функцій учителя української мови і літератури та класного керівника в загальноосвітньому навчальному закладі, сприяти вдосконаленню мовнокомунікативної, літературознавчої, психологічної, педагогічної, методичної компетенцій студентів-філологів, опануванню сучасних освітніх технологій, набуттю навичок виконувати науково-педагогічне дослідження.

Особливістю педагогічної практики є можливість інтегрувати теоретичні знання з різних дисциплін, досвід, набутий у навчальних експедиціях, в єдину систему професійних знань і вмінь, оволодіти сучасними методами і формами організації навчально-виховного процесу в загальноосвітніх закладах різних типів, виховувати потребу в саморозвитку і самовдосконаленні.

Завдання педагогічної практики - набутипрофесійних якостей майбутнього вчителя-словесника, що відповідають сучасним вимогам; поглибитизв’язок теоретичних знань на основі практичної діяльності з реальним педагогічним процессом, використовуватиїх у розв’язанні конкретних навчальних і виховних завдань;сформутиу майбутніх учителів професійніуміннята навички, необхіднідля успішногоздійснення навчально-виховної роботи; ознайомитистудентів із сучаснимстаномнавчально- виховної роботи в школі і передовим педагогічним досвідом;сформуватиу студентів психологічнуготовністьдо роботи в школі; сформуватитворчийдослідницькийпідхід до педагогічної діяльності, набуття студентами навичок аналізу результатів своєї роботи,сформуватипотребудо самоосвіти.

Педагогічна практика, передбачена навчальними планами філологічних факультетів на 4, 5 курсах, надзвичайно важлива складова частина професійної підготовки спеціаліста, є завершальним етапом загальної підготовки вчителя-словесника з фаху. Під час цієї практики поглиблюються і закріплюються теоретичні знання з літератури та літературознавчих дисциплін, методики викладання літератури, набуті за роки навчання в університеті, виробляються навички й уміння використовувати їх практично в педагогічній діяльності предметника і класного керівника. При цьому студенти цілком самостійно виконують обов’язки вчителя української мови та літератури, класного керівника, що підвищує їх відповідальність за педпрактику.