Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мікроби 2.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
2.07 Mб
Скачать

Які мікроби живуть на руках

«Не тягни руки в рот!» – Мабуть, ця фраза могла б поборотися за одне з перших місць в топ-10 фраз, вимовних мамами у всьому світі. Мами на практичному досвіді знають, що брудні руки, побували в роті, можуть стати причиною безлічі захворювань, від дизентерії до стоматиту. Недавні дослідження, проведені вченими одного з японських університетів, виявили, що мікроби на руках не просто мають місце бути, а їх там величезна кількість – від 100 до 200 видів.

Причому кількість мікробів залежить не стільки від рівня гігієни людини (хоча обстежувалися студенти, напевно якби обстежувалися бомжі, цифри були б на порядок вище), скільки від … статі. Так-так, хто б міг подумати, мікробів на руках жінок в два рази більше, ніж їх же на руках чоловіків. І навіть якщо ви дуже акуратна людина, і миєте руки п'ять разів на день, маєте пилосос для клавіатури і спеціальну щіточку для нігтів, все одно мікроби на руках у вас є, більше того, це абсолютно нормально.

Позбутися повністю від мікробів дуже важко, надовго зробити це майже неможливо, а самі спроби можуть мати дуже несприятливі наслідки. Здорова шкіра здорової людини сама по собі є перешкодою для проникнення мікробів всередину. Також вона має спеціальні клітини-детектори, що визначають ступінь небезпеки «істоти», що потрапив на руки, і передають цю інформацію в «центр». Якщо мікроб небезпечний, шкіра реагує цілим комплексом дій, в результаті для шкідників створюються нестерпні умови існування. Переважна більшість мікробів на руках не є патогенними, але дозволяють підтримувати даний механізм в активному стані.

Що буває, коли людина для позбавлення від мікробів на руках постійно використовує антибактеріальне мило? По-перше, у нього не тренується імунна система. Вона слабшає, і починає давати збій за збоєм, що проявляється в алергічних реакціях. Саме цей механізм лежить в основі доведеного факту: діти в сім'ях, де до чистоти відносяться фанатично, страждають алергіями в десятки разів частіше, ніж там, де просто дотримуються правил гігієни.

По-друге, постійне використання антибактеріальних засобів висушує шкіру рук і позбавляє її ліпідної плівки, одного з основних механізмів шкірної захисту. Результат зворотний очікуваному: шкіра стає вразливою, на ній утворюються мікротріщини, через які безперешкодно проникають мікроби, в достатку знаходяться скрізь, навіть у повітрі. В умовах зниженого імунітету навіть умовно-патогенні, тобто нешкідливі для здорової людини, можуть стати причиною серйозного запалення.

Протягом тисяч років свого існування людина не мала уявлення про те, що викликає його захворювання. Первісні люди мали своє «пояснення» цьому – вони вважали, що хворобу викликають злі духи, що живуть усередині своєї жертви.

І лише в 1865 році наука довела, що причиною захворювань є мікроби.

Луї Пастер першим висунув теорію про те, що причиною захворювань є мікроби. І сьогодні ми знаємо, що мікроби є самими небезпечними ворогами людини. Вони є найдрібніші одноклітинні мікроорганізми, видимі тільки під мікроскопом. Деякі з них настільки малі, що практично невидимі!

Мікроби, або мікроорганізми, можуть бути тваринного або рослинного походження. Мікроби тваринного походження називаються «іротозоа», рослинного – «бактерії». Третя група мікробів називається «фільтровані віруси», це означає, що вони настільки малі, що в змозі проникнути крізь найтонші фільтри, які затримують крупніші організми.

Один тип мікробів викликає тільки одне захворювання. Наприклад, мікроби, що викликають скарлатину, не приведуть до захворювання малярією або іншою хворобою. А скарлатину викликає тільки один вид мікробів. Проте існує безліч мікробів, що є представниками того ж типу, що і хвороботворні, які приносять людині користь.

При захворюванні, викликаному мікробами, якщо людина не гине, його організм рано чи пізно знищує ці мікроби. При деяких захворюваннях, наприклад скарлатині, корі або свинці, людина не захворює повторно. Ця здатність організму протистояти повторному захворюванню називається «активним імунітетом». Деякі тварини володіють «природним імунітетом», що означає: вони не страждають від захворювань, до яких схильні інші тварини. Щеплення і антитоксини виробляють у людини імунітет проти деяких мікробів.

Фільтровані віруси викликають такі захворювання, як кір, сказ, вітряна віспа, дитячий параліч, звичний грип, нежить. Ученим належить ще багато що дізнатися про цих найдрібніших, практично невидимих мікроорганізмах.

Kілька нескладних порад, щоб уникнути дитячих хвороб.

Здавалося б, зовсім недавно за вікном стояла літня спека – і ось вже на порозі осінь з усіма сезонними принадами: похолоданням, дощем, а потім і заморозками … Дитячий організм куди слабше дорослого, а тому з настанням осені кількість дітей, що підхопили застуду, різко збільшується. Багато лікарів вважають, що сезонні захворювання – це цілком нормальне явище. Але все-таки: чи можна вберегти дитину від застуди? Можна!

Щоб уберегти дитину від застуди в період сезонного спалаху захворюваності, дотримуйтесь наступних порад, простим, але дієвим!

Привчіть малюка дихати носом

Ця проста рекомендація дуже важлива. Справа в тому, що саме слизова оболонка носа стає найпершим бар’єром, встающим на шляху мікробів. При носовому диханні значна частина мікробів нейтралізується ще до потрапляння в організм. А значить, дихати носом – перший спосіб уникнути хвороби.

У дитини завжди повинен бути чистий носовичок

Краще всього використовувати одноразові паперові хусточки – це дозволить не допустити поширення інфекції. Крім того, корисна звичка – чхати не в долоню, а в згин руки: адже мікроби легко мігрують з усіх поверхонь в будинку на долоньки малюка, а звідти – прямо в дихальні шляхи.

Не забудьте про цибулю і часник

Природні фітонциди цибулі та часнику володіють прекрасним властивістю вбивати мікроби – а тому дуже корисно буває залишати блюдечко з нарізаним цибулею або зубчиками часнику в кімнаті, де спить дитина. Крім того, можна покласти дрібно нарізаний часник в контейнер від кіндер-сюрпризу.

Провітрюйте кімнату

Навіть якщо за вікном негода, знайдіть п’ятнадцять хвилин, щоб провітрити кімнати. Свіже повітря – дієвий засіб від мікробів. Раз і назавжди відмовтеся від куріння в приміщенні – тютюновий дим має властивість просочуватися в будь-які щілини, а на здоров’я дитини він впливає не кращим чином: зокрема, значно знижує імунітет.

Не нехтуйте ліками для профілактики простудних захворювань

В даний час існує ряд гомеопатичних препаратів, які допомагають не тільки впоратися з застудою, але і запобігти її (наприклад, «Оціллококцінум» або «Анаферон»). Гомеопатичні препарати відрізняються особливою ефективністю на ранніх стадіях захворювання і здатністю запобігти зараженню. Однак, варто пам’ятати про те, що ефект таких ліків значно знижується при регулярному прийомі: для досягнення максимального ефекту не варто приймати одне і те ж засіб частіше, ніж раз на півроку. Однак, ви завжди можете чергувати препарати.

Зміцнення імунітету

Міцний імунітет гарантує, що і холоду, і сезонні спалахи застуди не чинитимуть на малюка зовсім ніякого впливу. Як же зміцнити імунітет дитини?

Правильне харчування

В раціоні малюка має бути достатньо вітамінів і мінералів. Для цього цілком підходять покупні вітамінно-мінеральні комплекси, створені спеціально для дітей. Але іноді батьки вважають за краще не давати дитині аптечні препарати, а обходитися натуральними засобами. Якщо це – і ваша позиція, постарайтеся, щоб у харчуванні дитини були присутні продукти, багаті вітаміном С, особливо важливого для імунітету: шипшина, чорна смородина, солодкий перець, цитрусові (найкраще вживати разом зы шкыркою), обліпиха, ківі, капуста (в особливості – брюссельська, брокколі, цвітна, червонокачанна), часник, ягоди калини, горобини, суниці. Корисні для імунітету також вітаміни А і Е.

Пам’ятайте, що продукти для дитячого столу мають бути натуральними! Напівфабрикати та продукти швидкого приготування при регулярному вживанні погано позначаються на здоров’ї та самопочутті малюка.

Активний спосіб життя

Фізична активність сприяє зміцненню організму. Біг, плавання, катання на велосипеді, самокаті, роликах, прогулянки – все це йде тільки на користь імунітету малюка. Особливо корисні фізичні вправи на свіжому повітрі. Якщо крихітка багато гуляє, бігає, стрибає, активно досліджує дитячу площадку, залізаючи куди тільки можливо – радійте, швидше за все, його здоров’я досить міцне, щоб протистояти хворобам.

Перепади температур

Організм, привчений стійко переносити перепади температур, здатний так само стійко чинити опір застуді. А тому дуже корисні обливання прохолодною водою і відвідування лазні або сауни. Зауважимо, що будь-які процедури по загартовуванню потрібно вводити поступово – поступово знижувати температуру води, а в сауні починати все з кількох хвилин.

Однак, заходи по зміцненню імунітету – не панацея і не чарівна пігулка: для того, щоб вони дали якийсь відчутний ефект, потрібен час. Крім того, зміцненням імунітету потрібно займатися постійно. Але по досягненні результату ви навряд чи будете жаліти – малюк буде хворіти набагато рідше, стане міцнішим і здоровішим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]