Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМНА Робота.doc
Скачиваний:
229
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
21.26 Mб
Скачать

6

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ГЛУХІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ОЛЕКСАНДРА ДОВЖЕНКА

Кафедра загального мовознавства

та української філології

Сучасні технології навчання у мовній освіті

Дипломна робота

з методики української мови

студентки 5 курсу

53 – У (Б) групи

ННІ гуманітарної освіти

Матковської Катерини Олександрівни

Керівник:

канд. пед. наук, доц. Цінько С. В.

Глухів - 2014

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………..............................3-6

РОЗДІЛ І. Теоретичні основи використання сучасних технологій у навчальному процесі…………………………..…………………………...7-31

    1. Поняттяпро технології навчання. Класифікація освітніх технологій ………..7-11

    2. Комп’ютерні технології в освітньому процесі…………………………...........12-18

      1. Мультимедійні технології на уроках української мови ……………............19-23

      2. Метод проектів та його застосування при організації навчально-виховного процесу ……………………………………………………………………………….24-31

РОЗДІЛ ІІ. Практичне застосування сучасних технологій у навчальному процесі під час вивчення української мови………………………………………………………………………………..32-95

2.1. Методичні рекомендації щодо застосування технології SMART Board на уроках вивчення синтаксису української мови ……...............................................32-42

2.2. Інноваційні технології у процесі вивчення розділу «Морфологія» на уроках української мови ...………. ………..……………………………………………….43-52

    1. Упровадження інноваційних підходів у навчанні української мови для розвитку творчих здібностей учнів………………………….....................................................53-66

    2. Практичне впровадження методу проектів на уроках української мови …………………………………………………………………………………………67-83

    3. Використання мультимедійних технологій на заняттях з української мови………………………………………………………………………………….84-94

ВИСНОВКИ……..……………………………………………………………………95-97

ЛІТЕРАТУРА……………………………...……………………………………….98-106

ДОДАТКИ

ВСТУП

В останні роки все частіше піднімається питання про застосування нових інформаційних технологій у загальноосвітній школі. Це не тільки нові технічні засоби, але і нові форми і методи викладання, новий підхід до процесу навчання. Основною метою навчання української мови є формування і розвиток комунікативної культури школярів, навчання практичному оволодінню українською мовою.

На думку Є. С. Полата, завдання вчителя полягає в тому, щоб створити умови практичного оволодіння мовою для кожного учня, вибрати такі методи навчання, що дозволили б кожному учню виявити свою активність, свою творчість [18, с. 76].Завдання вчителя - активізувати пізнавальну діяльність учня в процесі навчання української мови. Сучасні педагогічні технології, такі, як навчання в співробітництві, проектна методика, використання нових інформаційних технологій, Інтернет - ресурсів допомагають реалізувати особистісно-орієнтований підхід у навчанні, забезпечують індивідуалізацію і диференціацію навчання з урахуванням здібностей дітей, їхнього рівня навченості, схильностей тощо.

Змістова основа масової комп’ютеризації в освіті, безумовно, пов’язана з тим, що сучасний комп’ютер - це ефективний засіб оптимізації умов розумової праці взагалі, у будь-якому його прояві. Р. Вільямс і К. Маклі у своїй статті «Комп’ютери в школі» пишуть: «Є одна особливість комп’ютера, що розкривається при використанні його як пристрою для навчання інших, і як помічника у набутті знань - це його бездушність. Машина може «дружелюбно» спілкуватися з користувачем і в якісь моменти «підтримувати» його, однак вона ніколи не виявить ознак дратівливості й не дасть відчути, що їй стало нудно. У цьому змісті застосування комп’ютерів є, можливо, найбільш корисним при індивідуалізації визначених аспектів викладання» [3, с. 456].

Проблемі розробки і впровадження нових педагогічних технологій присвятили свої праці вітчизняні та зарубіжні науковці (Ю. Бабанський, М. Башмакова, В. Безпалько, Дж. К.Джонс, О. Киричук, Л. Лісіна, В. Лозова, М. Махмутов, Є. Пассов, Є. Полат, О. Пометун, Г. Селевко). 

Психолого-педагогічні аспекти розвитку, впровадження і використання нових інформаційних технологій в навчанні активно досліджуються зарубіжними науковцями (Європейського Союзу, ООН, ЮНЕСКО), розглядаються у працях таких науковців, як Н. Апатова, В. Биков, І. Булах, Л. Буркова, А. Верлань, Л. Даниленко, О. Дусавицький, В. Зінченко, О. Коваль, В. Кухаренко, В. Лозова, Дж. Майер, М. Махмутов, Ю. Машбиць, В. Монахов, В. Науменко, С. Пейперт, О. Пєхота, А. Хуторськой, Дж. Шнайдерм та ін.

На уроках української мови за допомогою комп’ютера можна вирішувати цілий ряд дидактичних задач: формувати навички й уміння читання, використовуючи матеріали глобальної мережі; удосконалювати уміння письмового мовлення школярів; поповнювати словниковий запас учнів; формувати в школярів стійку мотивацію до вивчення української мови.

Актуальність теми зумовлена тим, що застосування комп’ютерних технологій дає можливість інтенсифікувати навчальний процес, реалізувати ідеї розвивального навчання. Можливості комп’ютерних технологій як інструменту людської діяльності й принципово нового засобу навчання, привело до появи нових методів і організаційних форм навчання. Уміння використовувати комп’ютер для вирішення професійних і навчальних задач стає обов’язковим компонентом підготовки будь-якого фахівця, зокрема вчителя української мови. У сучасному світі перед системами освіти будь-якого рівня стоїть задача підготовки фахівців до використання комп’ютерних технологій у майбутній професійній діяльності. Це стосується і вищих навчальних закладів, які готують майбутніх педагогів.

Мета дослідженняполягає у визначенні педагогічних умов ефективного впровадження сучасних технологій у навчальному процесі під час викладання української мови.

Для досягнення поставленої мети визначені такі завдання:

  1. Розглянути новітні інформаційні технології.

  2. Визначити місце комп’ютерних технологій у системі педагогічних технологій.

  3. Перевірити рівень готовності учнів та вчителів до впровадження комп’ютерних технологій.

  4. Визначити педагогічні умови ефективного впровадження сучасних технологій у процес вивчення української мови.

  5. Методичні рекомендації для ефективної організації навчального процесу з рідної мови засобами інноваційних технологій.

Об’єктом вивчення є сучасні інноваційні технології, які застосовуються в навчальному процесі, зокрема при викладанні української мови.

Предметом дослідження став процес упровадження вчителем комп’ютерних технологій під час вивчення української мови.

Методи дослідження. Методологічною основою для вирішення поставлених задач є:

1. Сучасна концепція особистісно-орієнтованого навчання.

2. Навчання про мотивацію навчальної діяльності.

3. Концепція інформатизації навчання в Україні.

4. Державний освітній стандарт.

Теоретичне значення дослідження полягає в тому, що виявлено та типізовано класифікацію освітніх інноваційних технологій; встановлені сутнісні характеристики використання комп’ютерних технологій в освіті, запропоновано застосування методу проектів і мультимедійних технології при організації навчально-виховного процесу на уроках української мови; обґрунтовані організаційно-педагогічні умови забезпечення ефективності виховних впливів інноваційних технологій на учнів.

Практичне значення роботи полягає в обґрунтуванні шляхів вирішення проблеми застосування інноваційних технологій на уроках української мови. Підтверджена можливість досягнення позитивних навчально-виховних результатів на уроках при використанні технології SMART Board, методу проектів та мультимедійних технологій, що пропонуються у визначеній послідовності, на певних етапах, для розвитку творчих здібностей учнів.

Наукова новизна роботи полягає у спробі комплексного дослідження та узагальнення сучасних інноваційних технологій в мовній освіті, визначенні доцільності їх використання на уроках української мови.

Апробація. Основні положення дипломної роботи обговорювалися на V Всеукраїнській студентській науково-практичній конференції «Мова й література у проекції різних наукових парадигм», та на студентській науково-дослідній конференції студентів Інституту гуманітарної освіти з актуальних питань лінгвістики і лінгводидактики української мови та літератури.

Публікації. Результати дослідження опубліковані у 2 наукових працях.

Структура й обсяг роботи. Дипломна робота складається зі вступу, двох розділів, загальних висновків, списку використаних джерел, додатків. Загальний обсяг тексту дипломної роботи – 106 сторінок.

У вступі подається науковий апарат, який містить актуальність дослідження, мету, об’єкт, предмет, завдання дослідження.

У першому розділі дипломної роботи викладаються теоретичні відомості про поняття «технологія», види сучасних технологій, про методику використання сучасних технологій на уроках української мови, використання мультимедійних технологій та метод проектів при організації навчально-виховного процесу на уроках української мови.

У другому розділі подаються методичні рекомендації щодо застосування окремих інноваційних технологій у навчальному процесі під час вивчення української мови, зокрема таких розділів, як «Морфологія» і «Синтаксис». Про впровадження інноваційних підходів у навчанні української мови для розвитку творчих здібностей учнів, про практичне застосування методу проектів та мультимедійних технологій на уроках української мови. А також наводяться фрагменти уроків з використанням сучасних інноваційних технологій.

У висновках узагальнено результати дослідження про сучасні технології навчання у мовній освіті.

Список літератури налічує 102 джерела.

Додатки містять фрагменти уроків з української мови з використанням сучасних технологій навчання.