Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція_13.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
116.74 Кб
Скачать

Лекція № 13

Тема: Міжпредметні зв’язки у процесі вивчення літератури.

План

1.Твори споріднених галузей мистецтва на уроках української літератури.

2.Специфіка використання міжпредметних зв’язків на уроках української літератури.

3.Особливості компаративного вивчення шкільного курсу української літератури.

Література:

  1. Бандура О. Міжпредметні зв’язки у процесі вивчення української літератури: Посібник для вчителів. К.: Рад. шк., 1984. – 166 с.

  2. Взаємозв’язки української і зарубіжної літератури в шкільному курсі: Методичний посібник для студентів вищи`х навчальних закладів філологічних спеціальностей / Упорядник А.М.Лісовський. – Житомир: ЖДПУ, 2002. – 153 с.

  3. Волошина Н., Жила С.Твори споріднених галузей мистецтва на уроках української літератури // Українська література в загальноосвітній школі. – 2004. – № 2 . – С. 2-6.

  4. Горб О. Компаративістику - на урок української літератури // Рідна школа – 2001. - №11. – С. 56-59.

4. Градовський А.”І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь…” Методичні аспекти вивчення української літератури у взаємозв’язках із зарубіжною. – К.: ПП РВФ “Софія”, - 1998.

5. Жила С.Вивчення української літератури у взаємозв’язку з образотворчим мистецтвом. Посібник для вчителя. - Чернігів: РВК “Деснянська правда”, 2000.-176с.

6.Жила С. Мистецькі аналогії у процесі вивчення української літератури // Українська література в загальноосвітній школі. – 2002. – № 6. – С. 2-6.

7. Овдійчук Л. Взаємодія мистецтв на уроці літератури як один із чинників формування естетичних почуттів та уподобань школярів // Українська мова і література в школі. – 2003. – № 3. – С.24-30.

8. Овдійчук Л. Поєднуючи слово, музику, живопис //Українська мова і література в середніх школах… - 2002. - № 4. – С.214-217.

9. Папуша І. До методології літературознавчої компаративістики // Слово і час. – 2002. - №3. – С. 58-67.

10. Снєгірьова В. Пропозиції щодо ефективності компаративного аналізу літературних творів // Українська мова та література. – 2003. – № 45. – С.22-23.

11.Тимошенко Ю. Компаративістика як принцип навчання й компонент літературної освіти. //Українська література в загальноосвітній школі. – 2003. - № 9. – С.30-31.

12.Халін В. Особливості художнього сприймання літератури у порівнянні зі сприйманням інших видів мистецтва // Українська література в загальноосвітній школі. – 2005. – № 1. – С.8-11.

1.Твори споріднених галузей мистецтва на уроках української літератури.

Проблема використання суміжних мистецтв на уроках літератури важлива й актуальна. Ще в 30-ті роки їй приділялась велика увага М. О. Рибниковою, В. В. Голубковим та іншими методистами. У 70-ті роки В. С. Гречинською, Є. М. Колокольцевим, у 80-і - Н. Й. Волощиною, О. М. Бандурою, 3. О. Шевченко, у 90-ті - С. О. Жилою.

У сучасній школі під час уроків учителі літератури мають велику можливість використання суміжних мистецтв. Включення в процес викладання літератури суміжних мистецтв є ефективним засобом поповнення багажу образності учнів. Чи демонструється картина, портрет, ілюстрація, чи проводиться екскурсія до музею, відвідується картинна галерея, театр - всюди учнями сприймається конкретне відображення життя, присутнє живе споглядання, яке засноване перш за все на чуттєво­му пізнанні, а тому може проявлятися в різноманітних відчуттях та сприйманнях, зокрема зорових, слухових. Відчуття і сприймання, як відмічають психологи, в пізнанні оточуючої дійсності відіграють головну роль, тому що дають до 80% інформації про оточуючий світ. Зорові і слухові сприйняття, які здійснюються завдяки творам суміжних мистецтв, роблять більш доступними пояснення вчителя, допомагають школярам конкретніше уявити літературних героїв, обстановку, що зображується в творі, глибше зрозуміти умови життя письменників, їх світоглядні позиції і т. ін.

Твори суміжних мистецтв на уроках літератури стають джерелом нових знань, а тому вони допома­гають формувати в учнів науково-теоретичні поняття, активізувати мислення і розвивати їх мовлення. Полег­шуючи аналіз і синтез, узагальнення і систематизацію, абстрагування і конкретизацію знань з літератури, твори суміжних мистецтв стають могутнім засобом розвитку мислення учнів, а значить, становлять значну освітню цінність.

Мисько Еммануїл, академік Академії мистецтв України, професор, ректор Львівської академії мистецтв стверджує: "Досвід розвинених країн світу показує, що саме освіта є фундаментом майбутньої нації, а мистецька освіта в цьому сенсі є чи не найважливішою, адже вона відповідає за наше духовне майбуття. Ми глибоко переконані, що ніякі економічні реформи не можуть підняти державу, коли втрачаються її духовні підвалини."1

Твори суміжних мистецтв у процесі викладання літератури мають велике виховне значення. Правильно дібрані, наприклад, картини, ілюстрації, музичні твори та ін. допомагають виховувати в учнів кращі моральні якості, формують у них естетичні почуття і смаки.

На сучасних уроках літератури учителі використовують твори живопису, музики тощо, які були подією в культурному житті свого часу і впливали на смаки, ідеали письменника. "Саме такі поєднання створюють "живу душу часу", показують процес становлення особистості художника або розкривають її стан в якийсь певний життєво важливий момент не абстрактно, а в образних формах, властивих мистецтву".2

Висока результативність залучення суміжних мистецтв залежить від умов правильного, раціонального використання їх у процесі викладання літератури. "Школа має виробити у дітей здоровий смак щодо творів мистецтва," - наголошував Григорій Ващенко.3

Перш за все повинен враховуватись ідейно-тематичний зв'язок між літературою і творами суміжних мистецтв, бо під впливом загальних закономірностей, що виникають у процесі національного і світового історичного розвитку, в літературі й інших видах мистецтва з'явилися споріднені явища (наприклад, класицизм, романтизм, імпресіонізм тощо). Під час зіставлення літератури з творами суміжних мистецтв вся увага повинна бути скерована на розкриття внутрішніх зв'язків, визначення специфіки видів мистецтва, на ідейну близькість письменника і діяча мистецтва, спорідненість їх образного мислення, відображення в творах їх поглядів, особистих вражень та переживань, віянь епохи.

Але не слід допускати в процесі зіставлення літератури і творів суміжних мистецтв близької аналогії зображувальних засобів, бо вони є ознакою специфіки різноманітних видів мистецтв. Зіставлення важливо проводити в загальному емоційному, художньому, моральному і естетичному плані.

Робота з творами суміжних мистецтв вимагає від учителя старанного відбору їх до уроку літератури. Основні вимоги до такого добору:

  • враховувати психолого-вікові особливості учнів;

  • ідейно-художнє багатство і доступність змісту творів, глибину їх емоційної дії на учнів;

  • взаємне доповнення за змістом.

Вся система роботи з творами суміжних мистецтв на уроках літератури потребує від учнів активного включення в процес їх аналізу, в хід роздумів учителя.

На уроках літератури частіше використовуються такі види суміжних мистецтв: образотворче мистецтво, скульптура, архітектура, музика, театр, кіномистецтво.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]