Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція_12.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
156.67 Кб
Скачать

Лекція № 12

Тема: Особливості вивчення фольклорних творів у школі.

План

    1. Методика роботи над казкою.

    2. Специфіка вивчення загадок. Вивчення прислів’їв та приказок у школі.

    3. Особливості вивчення переказів та легенд.

    4. Методика роботи над думами та історичними піснями.

Література:

  1. Бандура О. М. Ознайомлення дев'ятикласників із народною драмою // Українська мова і література в школі. - 1990. - №8. - С.46-52.

  2. Бандура О. М., Волошина Н.Й.Вивчення фольклорних творів у середніх класах // Українська мова і література в школі. - 1988. - № 9. - С.38-45.

  3. Васьківська Г. Особливості формування знань учнів про українську народну творчість // Українська література в загальноосвітній школі. – 2004. – №3. – С.9–12.

4. Воробйова М. Життєдайне джерело. Підсумковий урок з теми «Усна народна творчість». 5 клас. // Українська мова та література. – 2005. - №19. – С. 12-15.

5. Дига Н. Екскурс у минуле – шлях до пізнання: Вивчення літописних оповідей у 5 класі // Українська література в загальноосвітній школі. – 2003. – №2. – С.38–43.

6.Кислий Ф.С. Вивчення байки в школі.-К.: Радянська школа.-1982.

7. Костюк О., Гончаров Н. Байка її особливості в українській світовій літературі: Інтегрований урок української та зарубіжної літератури // Українська мова та література. – 2005. – №38–39. – С.22–25.

8. Поліщук Ф.М. Вивчення усної народної творчості.-К.,1978.

9. Ройз С. Цілющі властивості казки відомі віддавна // Урок української. – 2005. – №11–12. – С.47.

10. Савчук Н. Прислів’я і приказки. Ігрові завдання до теми. // українська мова та література. – 2006. - № 47. – С. 22-25.

11.Семеног О., Сторожук А. Матеріали до вивчення прислів’їв, приказок, загадок, 5 клас. // Українська література в загальноосвітній школі. – 2003. - №7. – С.7-10.

12.Синьоока Г. Легенди – прикраса скарбниці народної творчості. Конспекти двох уроків. 6 клас. // Українська література в загальноосвітній школі. – 2003. - №7. – С.14-19.

13. Ситченко А. Аналіз балад у школі // Дивослово. – 2004. – №12. – С.34–36.

14.Степанишин Б.Взаємозв’язок і взаємопроникнення фольклору і літератури /Дума про школу: Літературна освіта й естетичне виховання учнів 5-12 класів загальноосвітньої школи, _ Рівне: «Формат-А», 2004. – С.169-176.

15. Циганенко М. Народні перекази та легенди: Конспект уроку 5 клас // Українська література в загальноосвітній школі. – 2004. – №4. – С28–29.

16. Шелестова Л., Момот Л. Розвиток творчих здібностей п'ятикласників (у процесі вивчення фольклору) //Дивослово. – 1997. - №4. – С.26-27.

  1. Місце фольклору у шкільній практиці. Методика роботи над казкою.

Значне місце у чинних шкільних програмах з літератури відведено вивченню усної народної творчості, опрацюванню її різновидів. Це казки, прислів’я і приказки, загадки, пісні, думи, легенди, перекази, анекдоти тощо.

З поняттям про усну народну творчість учні знайомляться в 5-му класі і поглиблюють, розширюють відомості про нього протягом усіх років навчання в школі. Зразки фольклору введені у чинні програми з української літератури за лінійним принципом, тобто від простого до складного, вивчаючи які необхідно дотримуватися принципу наступності. Адже фольклорні твори мають багато спільного: правдивість, життєстверджувальний характер, художньо-образна система. Визначальна риса фольклору – колективний характер творення. Звідси – варіативність жанрів, відсутність усталеності текстів тощо.

Серед фольклорних творів, як і в літературі, виділяють епічні, ліричні, драматичні., а в межах кожного з цих родів – жанри і їх різновиди, що відзначаються своїми особливостями. З урахуванням цього й аналізуються фольклорні твори у нових контекстах епох, коли читач зіставляє їх з фактами нової дійсності.

Серед усіх фольклорних творів найбільшою популярністю в дітей користується казка. Це чудовий засіб розвитку в фантазії, засвоєння суспільного досвіду. Казки завжди носять повчальний характер, добрі і світлі, образи близькі для дитячого сприймання і розуміння. У казках чіткий поділ на добро і зло, тому дітям легше розуміти характер казкових образів, ніж складні і суперечливі людські.

Діти люблять звірів, часто уподібнюють їх дії людській поведінці. У своєму розвитку вони завжди проходять стадію анімізму й антропоморфізму. Найближчі казки про тварин, фантастичними і соціально-побутовими діти цікавляться пізніше, адже для розуміння таких казок необхідно набути певний життєвий досвід чи знання.

Дітей середнього шкільного віку казки приваблюють гострим і захоплюючим сюжетом, буйністю фантазії, яскравістю барв, особливою сміливістю думки. У казках завжди добро перемагає зло, а діти за натурою, як правило, оптимісти.

Вивчення казки переважно включає такі етапи:

  1. Підготовка до сприймання твору.

  2. Читанням чи розповідь казки вчителем або прослуховування твору у виконанні майстрів художнього слова.

  3. Робота над текстом казки (бесіда за змістом прочитаного, використання окремих елементів аналізу).

  4. Повторне читання казки (можливе в особах, з елементами інсценування).

  5. Виготовлення ілюстрацій до окремих епізодів казки (не обов’язково).

  6. Підсумок.

  7. Творчі усні чи письмові роботи.

Зупинимося детальніше на кожному етапі роботи. Казка (народна) – епічний твір, тому й етапи роботи аналогічні.

Підготовка до сприймання має завдання: психологічно налаштувати на слухання і розуміння твору, а також дати мінімум знань, відомостей про твір і життєві факти, що лягли в основу. Це може бути емоційне слово вчителя, бесіда, розгадування ребусів чи кросвордів, робота із прислів’ями, перегляд уривків кіно улюблених казок чи фотоматеріалів.

Читання казки повинно бути високохудожнім. Виконавець казки обов’язково повинен бути в душі актором, тобто, грою голосу, мімікою, рухами передати особливі риси характеру і вдачі героїв, аби збудити образне мислення у дітей.

Робота над текстом казки – бесіда на сприймання, спостереження, елементи аналізу, перечитування епізодів, переказ, усне малювання тощо.

Під час аналізу казок необхідно досліджувати логіку тих життєвих подій, які змальовані в них, психологічно вмотивувати поведінку героїв, ставити питання, які спонукають учнів мислити, міркувати.

Так, до казки «Мудра дівчина» можна змоделювати бесіду за такими питаннями:

  • Де й коли відбуваються події, описані у творі?

  • Хто герої казки, що ви довідалися про них?

  • Чому багатий брат захотів повернути собі корову? Чи справедливою була вимога багатого брата?

  • Чи справедливо розсудив братів пан? Чому, обґрунтуйте свою думку.

  • Чому батько звернувся за допомогою не до поважних, досвідчених людей, а до своєї доньки? Ким була Маруся для батька?

  • Як ставився батько до дочки? З чого це видно? Доведіть, спираючись на текст.

  • Спробуйте й ви розгадати загадки пана.

  • Яким постає пан у змаганнях на кмітливість із Марусею?

  • Як Маруся виконала перше завдання пана? Які риси вдачі бідної дівчини простежуються в епізоді?

  • У чому виявилася винахідливість дівчини, коли виконувала друге завдання?

  • Пригадайте усі завдання, які задав пан Марусі? Що можна сказати про розум і кмітливість пана? Чи була дівчина йому гідним супротивником?

  • Кому із героїв казки симпатизує автор-народ у казці? Які риси характеру народ схвалює, а які навпаки – висміює?

  • Які події казки можна вважати реальними, а які фантастичними? Чому?

  • Пригадайте казки, які читали чи бачили раніше, в яких прославляються представники народу – носії мудрості, кмітливості, продемонстрована їхня перевага над панами.

У процесі поглибленої роботи над твором слід практикувати такі види роботи, які б допомогли учням збагнути поетичні узагальнення, що втілені у народних казках. З цією метою на уроках можна використати прислів’я, приказки, які діти ілюструють відповідними епізодами казки і коментують, роблять висновки, формулюють ідею твору чи епізоду. До названої казки, наприклад, учні записують у зошит, коментують і шукають епізоди , які б відповідали таким прислів’ям: «Де гроші люблять, там совість гублять», «Тяжко позиватися латаній свитині з добрим кожухом», «Пани правди не скажуть, а рот зав’яжуть», «Далеко видить око, а розум глибоко», «Розум силу переважить», «Людська думка найбистріша, найсміливіша» тощо.

Завдання можна ускладнити. На дошці у дві колонки записуємо частини прислів’їв. Дітям даємо завдання їх прочитати, з’єднати, прокоментувати і визначити, кого чи чого вони стосуються у казці.

І сила перед

Око бачить далеко,

На панську мудрість

Тіло в золоті,

Свій розум май

а душа в болоті

мужицька хитрість

і людей питай

а розум – ще далі

розумом никне

Щоб успішно керувати процесом осмислення і конструювання учнями казкових образів, учитель-словесник повинен враховувати особливості казки як специфічного фольклорного жанру.

На заключному етапі роботи над казкою обов’язково зупиняємося на теоретико-літературних відомостях про казку. Зокрема, даємо колективно визначення, називаємо види казок (фантастичні чи чарівні, про тварин, соціально-побутові), композиційні особливості жанру (зачин і кінцівка, повторення чисел три, шість, дев’ять тощо), різка поляризація героїв на носіїв добра і зла. Учні засвоюють казкові прийоми тільки тоді, коли безпосередньо працюють із текстом спостерігають за його художніми прийомами і засобами. Без цього в них навіть і після вивчення розділу «Казки» так і не складеться уявлення про специфічні особливості відображення життя у народних казках, про роль казкової вигадки.

Учені називають такі алгоритми казкових образів:

  • аглютинація – склеювання, поєднання ознак, властивостей предметів, які природно не поєднуються, зближення тих явищ, які не поєднуються, перенесення предметів і явищ у нові часи та простори;

  • гіперболізація – різке перебільшення з відповідною художньою метою властивостей людей, явищ;

  • персоніфікація і метаморфози.

Природа в казці – активна життєва сила, яка втручається в події, а не виконує роль тла, статистичного пейзажу.

Особливий і час у казках. Для казкового сюжету найхарактернішим є забігання вперед чи повернення назад, як це буває в інших епічних жанрах. І лише деякі окремі деталі, опис обставин життя, побут, часом, дають підстави твердити про відображення у казці певної історичної епохи.

Казка як своєрідний фольклорний жанр складалася протягом багатьох віків. Зберігалися і передавалися з покоління в покоління образно-стилістичні прийоми. Усе випадкове забувалося з часом. Так у казки виробилися усталені форми, прийоми. Складаючи план казки «Мудра дівчина», варто провести спостереження за композицією твору, яка є характерною для багатьох соціально-побутових казок.

Спочатку короткий традиційний зачин («Були собі два брати…»), зав’язка твору. Далі змальовується цілий ряд подій, які ведуть до загострення конфлікту, що втілює боротьбу добра і зла. Кінець твору щасливий: правда торжествує над злом. «Да й живуть-поживають і добра наживають. І я там був, і мед я пив».

Методисти наголошують, ніщо так не сприяє розумінню природи казки як специфічного фольклорного жанру, як самостійна творчість дітей. Тому завершаємо вивчення казки творчими усними чи письмовими роботами. Скласти казку – це значить свідомо осмислити ідею, якій підпорядковується і система образів, і її композиційна побудова, і її художньо-зображальні засоби.

Робота над складанням казкового сюжету активно розвиває дитячу уяву та фантазію.

У працях В.Сухомлинського наголошується, що завдяки казці дитина пізнає світ не лише розумом, а й серцем виявляє своє ставлення до добра і зла. Казка пробуджує мислення, розвиває мовлення дитини, виховує повагу до людей, рідного краю.

Які ж види роботи можна практикувати, навчаючи учнів складати власну казку, і чи спроможні учні класу без попередньої підготовки успішно справлятися з поставленим завданням? Запропонуємо на початковому етапі написати казку на основі запропонованої сюжетної схеми, дописати казковий твір, передбачивши в нім логіку життєвих подій. Можна практикувати створення казок на основі запропонованого початку.

Складені казки колективно аналізувати з погляду їх змісту і особливостей форми. Учні самостійно визначають, до якого виду казок їх можна зарахувати і чому. Слід з’ясувати, що хоче сказати учень своєю казкою, чим вона близька до народних казок, які місця казки учням сподобалися, що вони хотіли б порадити автору.

На уроках з позакласного читання розрізнені знання про казку поглиблюються, додаються на уроках світової літератури.

Формування понять про народну казку поглиблюється і узагальнюється під час вивчення літературної казки, яка має і свої особливості. Зіставляючи які, учні знаходять ряд спільних моментів, яскравіше виділяють характерне і властиве народним і літературним казкам. Для цього можна застосувати текстуальну порівняльну таблицю, що служитиме зоровою опорою.

  1. Специфіка вивчення загадок.

Уроки вивчення загадок викликають у п’ятикласників неабиякий інтерес. Учні в цей період прагнуть пізнати навколишній світ, свою жадобу знань вони великою мірою задовольняють відгадуванням загадок. Для школярів це своєрідна інтелектуальна гра. У загадках у поетичній формі відображений величезний досвід людського життя.

Загадки для п’ятикласників жанр не новий, вони їх відомі ще з раннього дитинства, з молодших класів, вчаться казки й на уроках зарубіжної літератури. Це необхідно враховувати вчителю-словеснику, а дублювати відоме. У початкових класах в основному зосереджують увагу на змісті загадки та ставлять за мету розгадати загадку, що розвиває кмітливість, уяву, фантазію тощо.

У методиці виробилися етапи роботи над загадками.

Перший етап – активізація опорних знань, відгадавши ряд загадок, можна зробити висновки й узагальнення, пригадати, що відомо п’ятикласникам про жанр фольклору.

На цьому ж етапі варто вчителю дати учням інформацію про загадку як постійний супутник людини. У них відображений досвід народу, тобто представлені різні теми життя людини: тварини, рослини, знаряддя і засоби праці, транспорт, освіта, явища природи тощо. Тематичні групи в теорії загадки виділені, отже, учні їх теж повинні засвоїти.

Далі зосереджуємо увагу на структурі загадки, тобто формі. Це можна зробити за допомогою прийому спостереження. Запропонуємо учням ряд загадок різних за формою і простежимо, який прийом покладений в основу?

В чистім полі він росте

На високих ніжках,

В зелених панчішках,

Квіточки блакитні,

Оченьки привітні (Льон).

Найчастіше в основу загадки покладений опис предмета, як в конкретному прикладі. Щоб полегшити цю роботу, можна одночасно демонструвати наочність – зорову опору. Порівняти опис предмета в загадці із описом в енциклопедії: «Стебла здебільшого тонкі, густо вкриті сидячими листочками. Квітки правильні, п’ятичленні, зібрані в несправжні зонтики. Плід – коробочка». Зробити висновок про те, чим відрізняється опис рослини в загадці й науковому виданні?

Загадки, в яких подається опис в завуальованій формі, найпоширеніші:

На сонечко схожий, і сонце я люблю,

До нього повертаю голівоньку свою.

Стою стрункий, високий, в зелених шатах я

І золотом убрата голівонька моя (Соняшник).

Які ноги, такий ніс,

По болоту ходить скрізь,

Хату він на хаті має,

В теплий край він відлітає (Лелека).

Чапа й тихо пхинька

Із гілочок скринька,

Обтикана грибочками

І жовтими листочками (Їжак).

Часто будується загадка у формі запитання.

Що то за віз, що без коліс? (Човен).

Що у світі найпрудкіше? (Думка).

Що в будь-якій кількості легке? (Пір’я).

У них поданий зовнішній вигляд, дія чи властивості задуманого предмета. Можуть називатися прямо, або приховано, інакомовно («Який то хлопець походжає і без віника замітає?» (Вітер).

Існують також загадки, побудовані на принципі протиставлення. «Рідке, а не вода; біле, а не сніг» (Молоко).

У загадках використовується прийом зіставлення за схожістю і протилежністю ознак: «Сірий, та не вовк, довговухий, та не заєць, з копитами, та не кінь» (Осел); «З борідкою, а не чоловік, з рогами, а не бик, з пухом, а не птах, лико дере, а личаків не плете» (Цап).

Важче даються учням загадки-метафори, де ознаки предмета і явища подаються через зіставлення з іншими предметами та явищами («Ой за лісом, за пралісом золота діжа горить», «Поле не міряне, вівці не лічені, пастух рогатий», «Котився клубочок зовсім без ниточок, замість ниточок триста голочок»). Відгадки виникають у дітей на основі асоціацій за схожістю.

Окрім цього, даємо на уроках також поняття про шараду, головоломки.

Наступний етап роботи над загадками – читання. Як правило, загадка пишеться у віршовані й формі, то читаємо їх як ліричний твір, намагаючись робити логічні наголоси і передати форму, про що говорили вище.

Після прочитання загадку необхідно розгадати. А далі приступаємо до аналізу, у процесі якого визначаємо закони творення конкретної загадки. Спробуємо виробити алгоритм розумових операцій робот над жанром:

1 крок – виразно прочитати;

2 крок – уявити поданий предмет і відгадати;

3 крок – визначити засіб творення і форму (принцип побудови);

4 крок – визначити тематичну групу;

5 крок – підбити підсумки.

Велике значення для засвоєння жанру загадки мають творчі роботи учнів. Це і є наступний етап роботи над представленим жанром фольклору.

Самостійне складання загадки включає такі етапи:

      1. вибір предмета зображення і засвоєння учнями відповідної інформації про цей предмет чи явище;

      2. виділення найхарактерніших ознак;

      3. вибір форми вислову (принцип побудови);

      4. передача думки в поетичній формі.

Самостійній роботі повинна передувати робота під керівництвом учителя, колективна за алгоритмом.

Прислівя та приказки за новою програмою вивчаються у 5-тому класі. Завдання учителя-словесника – поглибити знання школярів про названі поняття, враховуючи жанрову специфіку їх. Так, елементарні відомості про прислів’я та приказки діти довідалися в початковій школі.

На вивчення прислів’їв та приказок програмою дається одна година, завдання стоять перед учителем складні: розкрити жанрову специфіку, навчити розрізняти один вид фольклору від іншого, показати, як в них відбилася народна мудрість, життєвий досвід наших пращурів.

У методиці виробилися певні етапи роботи над конкретним жанром. Так, вивчення прислів’їв та приказок розпочинаємо із підготовки до сприймання. Завдання цього етапу – розкрити історичний шлях розвитку та причини виникнення окреслених жанрів усної народної творчості, пробудити інтерес до народної спадщини. Подаємо фрагмент уроку.

Тема: Прислів’я та приказки. Краса та мудрість цього жанру усної народної творчості. Народні уявлення про навколишній світ.

Мета: поглибити знання учнів про прислівя та приказки, показати, як в них відбивається народна мудрість, життєвий досвід, пояснити різницю між прислів’ями та приказками;

розвивати вміння аналізувати, доводити свою думку, спираючись на теоретико-літературні відомості, вживати фольклор в усному мовленні;

виховувати інтерес до усної народної творчості, повагу до традицій і звичаїв українського народу, культу мовлення.

Обладнання: літературні плакати, текстуальна схема-опора, збірки прислів’їв та приказок.

Тип уроку: засвоєння нових знань і формування на їх основі вмінь і навичок.

Епіграф: У прислівї правди шукай;

Від прислівя не втечеш;

Прислівя вчить, як на світі жить

Народна мудрість

План уроку

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]