Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція5.doc
Скачиваний:
108
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
351.23 Кб
Скачать

Лекція № 5

Тема: Урок української літератури.

План

1.Урок- основна форма організації навчального процесу.

2.Типи уроків української літератури.

3.Структура уроку літератури.

4. Підготовка вчителя до уроку.

4. Критерії оцінювання навчальних досягнень учнів на уроці.

5.Схема аналізу уроку української літератури.

Література

1.Волошина Н.Й. Сучасний урок літератури як дзеркало інтелектуального багатства і педагогічної культури вчителя // Всесвітня література та культура. – 2003. - №1. – С. 3-5.

2.Дарієнко Л. Старшокласник як співавтор уроку: Методичні поради // Українська мова та література. – 2005. – №45. – С.8-10.

3. Ковальчук О., Мозолюк Б. Уроки активного співробітництва: диспути, конференції, проблемні семінари. – Тернопіль: Підручники і посібники, 1992.

4. Мартинець А.М. Сучасний урок зарубіжної літератури. – Х.: Вид. група «Основа», 2005. – 176 с.

5. Невінчана О. Яким має бути урок літератури? // Українська мова та література. – 2005. – №15. – С.7-8.

6. Онищук В.О. Типи, структура і методика уроку в школі ,- К.: Рад. школа, 1973. – 184 с.

7. Онищук В.О. Урок в современной школе.- М.: Просвещение, 1981. – 191 с.

8. Островерхова Н.М. Аналіз уроку: концепції, методики, технології. – К.: Фірма «ІНКОС», 2003. – 352 с.

9. Підласий І.П. Як підготувати ефективний урок. - К., 1998.

10.Пометун О.І. Сучасний урок. Інтерактивні технології навчання: Науково-методичний посібник / О.Пометун, Л.Пироженко; За редакцією О.Пометун. – К.: Видавництво А.С.К., 2004. – 192 с.

11. Пультер С. До питання класифікації уроків література в середній школі. // Українська література в загальноосвітній школі. – 2006. – №7. – С.8-9.

12. Ситченк о А. Про педагогічні технології на уроках української літератури // Дивослово. – 2001. -№10. –с.19-22.

13. Сорока В.І. Сучасний урок української літератури. Методичні рекомендації для студентів-практикантів. – Херсон, 2000. – 38 с.

14.Степанишин Б.І. Стратегія і тактика в літературній освіті учнів: Роздуми старого методиста-словесника, або Від «альфи» до «омеги» у викладанні рідного письменства в школі. – К.: Веселка; Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2003. – 191 с.

15. Степашин Б.І. Література – вчитель – учень (самостійне вивчення учнями літератури): Посібник для вчителя. – К.: Освіта, 1993. – 238 с.

16.Токмань Г. Специфіка, структура, типологія уроків літератури: Узагальнення індивідуальної творчості вчителя // Дивослово. – 2003. – №10. – С.38-40.

17. Уколова Н. Урок літератури – урок становлення особистості // Дивослово. – 2004. – №4. – С.38-42.

18.Фасоля А. Мета, зміст, технологія уроку (особистісно-зорієнтований урок літератури) // Дивослово. – 2004. – №8. – С.19-26.

19.Чупринін О.О. 12-річна школа. Сучасний урок української літератури в 5 класі. – Х.: Вид. група «Основа», 2005. – 320 с.

20. Чупринін О.О. 12-річна школа. Сучасний урок української літератури в 6 класі. – Х.: Вид. група «Основа», 2006. – 448 с.

21. Фурсова Л. Інтегровані уроки літератури. – Тернопіль: Мандрівець, 2004. – 80 с.

22. Шевченко С.Д. Школьный урок: как нужно учить каждого. – М.: Просвещение, 1991. – 175 с.

23. Шуляр В.Урок літератури в умовах 12-річної школи: 5-9 класи: Практико-орієнтовна монографія. – Миколаїв: Вид-во «Іліон», 2006. – 284 с.

Урок – основна ланка навчально-виховного процесу, де вчитель щоденно здійснює освіту, виховання і всебічний розвиток учнів…(В.Сухомлинський). Отже, урок – основна форма навчально-виховного процесу в школі. На уроці учні засвоюють систему літературних знань, набувають умінь і навичок, розвивають свої творчі сили й можливості, формують необхідні якості.

Нині, в умовах реформи загальноосвітньої і професійної школи, як ніколи раніше, підвищилися вимоги до уроку - основної форми навчання і виховання учнівської молоді.

Змістова наповненість та ідейно-виховна спрямованість кожної навчальної години набувають особливого значення, коли йдеться про сучасний урок літератури, про виховання в учнів активної жит¬тєвої позиції, їхньої готовності до самостійного трудового життя.

Яким же насправді має бути сучасний урок? Як підвищити його ефективність? Що в ньому сьогодні найвизначальніше? Ці та інші питання хвилюють сьогодні багатьох учителів української мови і літератури. Цим проблемам і присвячена лекція.

Удосконалення уроків літератури в школі - завжди актуальна проблема. Чим краще організований і проведений кожен урок, тим ширшою і глибшою буде літературна освіта молоді. Тепер, коли втілюються в життя «Основні напрями реформи загальноосвітньої і професійної школи», перед словесниками закономірно знову й знову постають питання: «Як поліпшити викладання літератури? Як уникнути типових недоліків, що трапляються на уроках?»

Художні твори дають великі можливості для виховання духовно багатої особистості. Але ці можливості не завжди реалізуються вчителем. Соціологічні та психолого-педагогічні дослідження підтверджують, що далеко не всі учні виявляють готовність постійно спілкуватися з творами мистецтва: кожний третій підліток є пасивним читачем. Це викликає занепокоєння. У багатьох учнів не сформовані правильні критерії оцінки художнього твору, тому вони не вміють глибоко сприймати справжнє мистецтво, насолоджуватися ним, розумно використовувати його для свого духовного збагачення. Більшість учнів не лише середніх, а й старших класів недостатньо володіють технікою виразного читання. Все це зумовлено багатьма факторами, серед яких на першому плані - недосконалість і невисока педагогічна результативність уроків літератури, відсутність у процесі навчання динамізму, атмосфери мистецтва, високого інтелектуального та емоційного фону.

Коли заходить мова про типові недоліки у вивченні літератури, вчителі здебільшого сходяться на одному: «В усьому винні сучасні школярі». Але так говорили завжди. На думку відомого англійського професора-психолога Е.Стоунса, «педагогічні невдачі часто приписують недолікам того, хто навчається, і дуже рідко - недосконалості методів навчання».

Який же зміст вкладається в поняття сучасний урок літератури? Слово сучасний не означає найкращий з усіх можливих ва¬ріантів. Кожна епоха ставить свої вимоги до уроку словесника. І не тільки тому, що вивчення літератури завжди повинне відповідати вимогам часу. Рівень викладання літератури в школі залежить і від багатьох інших причин, зокрема:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]