Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсові ШКУЛ 13.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
207.87 Кб
Скачать

Методичні рекомендації до написання курсових, дипломних, магістерських робіт з методики викладання української літератури студентами денної та заочної форм навчання Вступ

Професійна підготовка вчителів-словесників передбачає засвоєння теоретичних знань та набуття практичних умінь і навичок студентами філологічного факультету з основної фахової дисципліни – "Шкільний курс української літератури та методики її викладання". Навчальними планами філологічного факультету на IV , II курсах денної та III, V курсах заочної форми навчання освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» передбачено написання студентами курсових робіт з методик (української мови, української або зарубіжної літератури – з однієї дисципліни за вибором).

Курсова робота з курсу методики викладання літератури – це форма самостійної дослідницької діяльності студента, яка виконується на завершальному етапі вивчення курсу методики викладання літератури в школі, коли студенти оволоділи навчальним курсом і пройшли навчальну педагогічну практику в школі. Опанувавши основні навички педагогічної роботи в школі, студенти-бакалаври в процесі виконання курсової роботи поглиблюють свої знання з певного методичного питання або проблеми. А це, у свою чергу, допомагає добре підготуватися до складання державного екзамену з історії української літератури та методики викладання її в школі.

Виконуючи курсову роботу, студент повинен продемонструвати вміння й навички:

  • визначати актуальність обраної теми дослідження, відповідність її сучасному стану методичної науки, перспективу розробки та подальшого опрацювання її;

  • користуватися літературознавчими, психолого-педагогічними, методичними джерелами;

  • аналізувати чинні програми, підручники та хрестоматії з української літератури в контексті обраної теми;

  • проводити експериментально-дослідні форми роботи;

  • узагальнювати, систематизовувати, описувати результати дослідження.

1. Загальні положення про курсову (дипломну, магістерську) роботу

  1. Теми курсових робіт затверджуються на засіданні кафедри української літератури.

2. Курсова робота виконується протягом семестру під керівництвом викладача - наукового керівника курсової роботи, який допомагає студенту визначити актуальність теми дослідження, його мету, завдання, затверджує план та рекомендує певну літературу.

3. Студент виконує курсову роботу за погодженим планом із науковим керівником на білих аркушах паперу (бажано надруковану на машинці або в комп’ютерній верстці) в обсязі не більше 40-50 сторінок.

4. Термін здачі та захисту курсової роботи студентами визначається на засіданні кафедри української літератури.

2. Зміст і структура курсової роботи з методики викладання української літератури:

  1. Титульна сторінка;

  2. План;

  3. Вступ;

  4. Два-три розділи;

  5. Висновки;

  6. Список використаної літератури;

  7. Додатки.

Вибір теми для курсового дослідження.

Тематику курсових робіт розробляє викладач кафедри української літератури і пропонує на вибір студентам, які пишуть курсову роботу з методики викладання української літератури в школі.

Студент може обрати тему самостійно, відповідно до своїх нахилів чи уподобань, інтересів. Самостійно обрати тему для дослідження можна на основі:

  • аналітичних оглядів досягнень науки, зроблених провідними спеціалістами, в яких, як правило, називаються невирішені проблеми;

  • вибір теми близької до проблематики, яка досліджувалася раніше;

  • однієї із гіпотез, висунутих, але ще не перевіреної дослідниками;

  • аналізу спеціальної літератури;

  • консультацій із викладачами з метою виявлення мало досліджених проблем чи питань, які актуальні для даного етапу.

У назві теми відображається об’єкт, предмет і проблема дослідження.

Після визначення теми та погодження її із науковим керівником складається календарний план, в якому визначаються терміни консультацій та виконання етапів курсової роботи.

Зразок оформлення титульної сторінки:

Міністерство освіти й науки України

Глухівський національний педагогічний університет

імені Олександра Довженка

Кафедра гуманітарної освіти й технологій навчаання