Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RNP_ekonom_teoriya.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
276.99 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту

Глухівський національний педагогічний університет

імені Олександра Довженка

ЗАТВЕРДЖУЮ

Перший проректор

________________Кузнєцова Г.П. “_______”___________ 2012 року

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

на 2012 – 2013 навчальний рік

Дисципліна Основи економічної теорії

Напрям підготовки педагогічна освіта

Спеціальність - 6.010100П.Н., 6.010100 Д.В., 6.010100 ПМСО БН, 6.010100 ПМСО Тр.н.; 6.010100 Пр.Н; 6.010100 ПМСО Філ

Освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавр

Кількість кредитів відповідно до ECTS 2

Кількість модулів 2

Кафедра Філософії та політології

Факультет пед.,, прир., фф, ФТФ, Проф. навч, Сп, Пс

Розподіл навчального навантаження

Форма навчання

Курс

Семестр

Форми навчального процесу

Всього годин

Форми контролю

( семестр )

Види навчальних занять

самостійна робота

навчальна практика

лекції

лабораторно-практичні

заняття

семінари

індивідуальні завдання

курсова

робота (проект)

залік

екзамен

Денна

3

5

18

18

18

72

18

+

Заочна

3

5

4

2

66

72

-

+

Робоча програма складена на основі типової програми з курсу ” Основи економічної теорії” для неекономічних спеціальностей. Затв. на секції економ. теорії, НМК з економіки. Протокол № 3 від 2.06. 1997 та проекту програми розробленої докт.екон.наук Павленко А.Ф., Поручник А.М. та ін. 1997 р.

Програму складено: ________________________ Онопрієнко І, М.

Схвалено на засіданні кафедри філософії та політології

Протокол № ____ від ___________

Завідувач кафедри _____________________________Заремський М.Й.)

Узгоджено

Декан факультету __________________

Робоча програма розглянута та схвалена вченою радою факультету

Голова вченої ради

Мета і завдання дисципліни

Анотація

Для того щоб мати якомога повніше уявлення про будову матеріального світу товарів та послуг, знати як діють економічні закони і закономірності в реальній господарській практиці, слід вивчати економічну теорію. Діяльність кожного підприємства та підприємця має ґрунтуватися на виваженій стратегії господарювання, що заснована на глибокому знанні економічної теорії. У центрі уваги цієї науки перебувають передусім процеси сучасної ринкової економіки: розвиток підприємництва; механізм дії конкуренції та ціноутворення; аналіз явищ, що протидіють розвитку національної економіки, зокрема інфляції та безробіття, державного боргу і валютної кризи; дослідження економічних шляхів збереження навколишнього середовища та підвищення життєвого рівня населення.

Мета вивчення дисципліни:дисципліна спрямована на засвоєння основ теорії економіки, дії економічних законів, процесів сучасної ринкової економіки, аналіз економічних явищ та процесів, що відбуваються в національній економіці. Метою оволодіння предметом є формування розуміння основ підприємницької діяльності; механізму дії конкуренції та ціноутворення.

Результати навчання:

Студенти повинні знати :

Модуль 1: суспільне виробництво і його фактори; економічні потреби і економічні інтереси; економічні відносини власності, економічну систему суспільства, сутність товарного виробництва, закон вартості; суть грошей, закон грошового обігу та інфляцію, соціально-економічний зміст капіталу та експлуатації найманої праці, нову і додаткову вартість; економічний зміст ринку та його функції; конкуренцію та монополію та їх форми

Модуль 2:економічні основи індивідуального відтворення, політекономічний зміст основного і оборотного капіталу, види індивідуальних витрат виробництва, прибуток, торговий і банківський капітал; аграрні відносини і земельну ренту, суспільне відтворення, напрями і цілі державного регулювання ринкової економіки.

Студенти повинні уміти:

Модуль 1:використовувати методи дослідження економічних явищ; розраховувати валовий національний продукт, валовий внутрішній продукт різними методами, проміжний продукт, чистий національний продукт, національний доход, продуктивність праці, фондовіддачу, матеріаловіддачу, фондоємкість, матеріалоємкість.

Модуль 2: визначати суспільно-необхідні витрати праці (СНВП), вплив підвищення продуктивності праці і зростання інтенсивності праці на кількість виробляємої продукції, на вартість однієї одиниці продукції і загальну вартість всієї продукції; розраховувати кількість грошей, необхідних для обігу, рівень і темпи приросту інфляції; вартість продукції, нову вартість, абсолютну, відносну і надмірну додаткову вартість; норму і масу додаткової вартості; коефіцієнти еластичності попиту і пропозиції за ціною; індекс Герфіндалю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]