Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ППХ

.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
28.74 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Глухівський національний педагогічний університет

імені Олександра Довженка

кафедра практичної психології

ДОКУМЕНТАЦІЯ

(ІЗ ПСИХОЛОГІЇ)

студента-практиканта

43 - ФК групи ІV курсу

факультету педагогіки і психології

Ничика Владислава Миколайовича

(П.І.П.)

який проходив практику

в 6 класі Кролевецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 6,

з 10.02. по9.03.2014 року

Глухів – 2014

Психолого-педагогічна характеристика

на особистістьучня

Особистість - це ієрархічна структура власних поглядів і ставлень до зовнішнього світу, а також власних вимог до самої себе, оцінок і самооцінок, які відповідають її моральним нормам і переконанням.

Особистість характеризується значною кількістю параметрів, серед яких найбільш важливим є її позиція, тобто система відношень. Найсуттєвішими є ставлення особистості до людей, матеріальних умов життя, своїх обов’язків - трудових, навчальних тощо.

Важливою стороною особистості є її індивідуальність, тобто неповторне поєднання психологічних особливостей (характер, темперамент, особливості перебігу психічних процесів, сукупність переважаючих почуттів і мотивів діяльності, сформовані здібності тощо).

Кожна людина є індивідуальною, але індивідуальність одних виявляється яскраво, колоритно, інших - малопомітно. Як наслідок, завданням студента-практиканта є виявлення в учня його індивідуальних особливостей як особистості.

Орієнтовна схема психолого-педагогічної характеристики на

особистість учня

І.Загальні відомості про сім ’ю учня

1.П.І.Б.:Гапич Володимир Іванович

Клас:6 клас

Вік:12 років

2.Структура сім’ї: повна.

3.Склад сім’ї:Батько – Гапич Іван Володимирович,36 років, вища освіта,водій.

Мати – Гапич Тетяна Миколаївна,34 роки,вища освіта,безробітна.

В сім’ї встановлені добрі відносини,засновані на довірі,взаємоповазі. Батьки відповідально відносяться до виховання дитини,велику увагу відносять до навчання Володимира,перевіряють домашнє завдання,щоденник,відвідують батьківські збори.

Сприятливий мікроклімат в сім’ї позитивно впливає на формування позитивних якостей особистості Володимира.

ІІ.Загальний розвиток, обізнаність

  1. Володимир добре володіє знаннями з різних предметів таких як математика,географія,етики,природознавства,фізичної культури,а знаннями з іноземної мови володіє на середньому рівні. Невдачі, які його супроводжують переживає не тяжко,але намагається їх швидко виправити. Захоплюється спортом,а особливо футболом,читає про нього багато інформації,дивиться телепередачі і відвідує футбольну секцію. У більшості випадків добре і в строк виконує доручену йому роботу .

Вік нашого учня – підлітковий вік, який є першим перехідним періодом від дитинства до зрілості. Якісні зміни, що відбуваються в інтелектуальній та емоційній сферах особистості підлітка (інтенсивний, нерівномірний розвиток і ріст організму, особистісні новоутворення та ін.), приводять до того, що Володимир прагне до самостійності ,самоствердження,висуває власні рішення життєвих проблем.

  1. Джерела отримання інформації:

а) школа – як навчальний заклад,що служить для отримання загальноосвітніх знань.

б) сім’я – контроль і рекомендації у вибору джерел інформації.

в) позашкільні заклади – оскільки Володимир займається в секції футболу,то він там отримує додаткові знання з теорії і практики.

г) самоосвіта – за впливом батьків Володимир займається додатковою літературою з деяких предметів:історія України та всесвітньої історії.

3.Так як Володимир знаходиться підлітковому віці, який характеризується такими специфічними новоутвореннями, як почуття дорослості, потреба у самоствердженні. У нього спостерігається специфічне ставлення до себе, він заперечує свою належність до дітей, і вважає себе уже достатньо дорослим.

III. Пізнавальні процеси

  1. За результатами проведеної методики №1 «Вивчення логічної та механічної пам’яті». Отримали наступні результати: при відтворенні слів логічно пов’язаних між собою результат 11 слів – пам'ять на вище середньому рівні розвитку;результат при відтворенні слів не пов’язаних між собою логічно 2 слова - пам'ять на низькому рівні розвитку.

Висновок: У Володимира логічна пам'ять хороша,а механічна – погана.

  1. Мислення (який вид мислення є провідним; які форми та операції мислення актуалізуються під час вирішення різних завдань. Наведіть приклад, у чому це виявляється або доведіть емпіричним шляхом).

IV. Емоційно-вольова спрямованість

  1. За спостереженнями можна сказати, що Володимир веселий, активний, відповідальний і цілеспрямований. Він наполегливий у досягненні своєї мети,відстоює свою думку. Добре знаходить спільну мову з товаришами в класі. Як до навчання, так і до праці Володимир відноситься відповідально чергує в класі,робить генеральне прибирання. Має повагу серед однокласників і вчителів. Всі його вчинки і слова свідчать про повагу до інших людей.

Він завжди намагається досягнути високих результатів і вимагає цього від своїх друзів. Бере участь у виступах, концертах, змаганнях.

Наприклад: на уроці фізичної культури, Володимир, не хотів закінчувати вправу,бо виконання її, йому не вдавалося і він хотів ще попрацювати,щоб навчитися добре виконувати цю вправу.

  1. Зважаючи на спостереження можна зробити наступний висновок, що Володимир спокійний, емоційні спалахи дуже рідкісні. Свою емоційну сферу може показати лише на тренуванні.

Наприклад: на тренуванні, коли стоячи на воротах йому забили 3-й гол,він сильно вдарив м’яча в гору і пішов в роздягальню не до зігравши матч до завершення.

У. Особистісний розвиток

  1. Самооцінка впливає на взаємовідносини з оточуючими тебе людьми. У Володимира самооцінка не завищена, він поважає думку інших, конфліктні ситуації старається залагодити мирним шляхом, завдяки цьому в нього склалися дружні відносини в класі, в секції.

  2. Конформність – це схильність груповому тиску і зміна своєї поведінки під впливом інших осіб, групи. Референтна (від лат. Referens - що повідомляє ) - залежність суб'єкта від інших людей , виступаюча як вибіркове ставлення до них в умовах , коли необхідно зрозуміти , оцінити об'єкт , взагалі якось поставитися до нього. За спостереженнями у Володимира не виникало змін в поведінці, він як за звичай спокійний.

  3. За словами Володимира особливий інтерес він виявляє до:

1)фізичної культури;

2)історії України;

3)математики.

Крім того, Володимир виявляє великий інтерес до гри в футбол, також любить грати в відеоігри.

Соціальні чекання групи від особистості:

а) Симпатії по відношенню до Володимира виявлять з боку його однокласниці-Нищенко Кароліни.

За спостереженнями: антипатії по відношенню до Володимира ні в кого не виникло.

б)Дружить з дитинства с Чорним Сергієм, також з Гончаренком Андрієм з футбольної секції.

в) Користується безумовним авторитетом практично серед усіх однокласників: його поважають, рахуються з його думкою, довіряють відповідальні справи.

г) Конфлікти у Володимира виникають дуже рідко, в більшості ці конфлікти виникають під час тренувальної гри в футбол.

Наприклад: Під час одного із тренувань,Володимир не міг забити гола, другому хлопчику (який грав з Володимиром в одній команді)це не подобалося і він почав виражати своє не вдоволення словами(не культурними) Володимир довго не думаючи взяв м’яча і кинув його по хлопцеві, другий хлопець теж бере м’яч і кидає у його ,але тренер зразу припинив цей конфлікт, і наказав обох хлопців (присіданнями).

Організаторські можливості дитини:

а) ступінь прояву рис виконавця та керівника.

Володимир досить не погано володіє рисами виконавця і керівника, це можна помітити в його ігрових діях, як він керує на полі, дії своїх друзів-гравців по футбольній команді. Завжди підказує тому чи іншому як краще зіграти в тій чи іншій ситуаціях на ігровому полі. Також в шкільних концертах, виступах бере на себе дуже відповідальні ролі.

б) тактовність.

Тактовність Володимира на високому рівні: завжди виявляє належну повагу до інших людей, прислухається до думки вчителів, однокласників.

  1. Ступінь самоконтролю дитини. Рівень її моральної вихованості в системі соціальної спрямованості класу (запропоновані пункти проілюструвати прикладами або довести емпіричним шляхом).

Висновки, рекомендації.

У висновках Ви стисло викладаєте основні особливості дитячої особистості, з’ясовані в результаті спостережень і дослідження, в цілому. Рекомендації мають бути конкретними, придатними для застосування вчителем на практиці з метою корекції з’ясованих Вами поведінкових відхилень, недоліків характеру дитини тощо.

Примітки:

  1. Ви повинні обов’язково провести 2-3 методики з будь-якихзапропонованих розділів майбутньої характеристики.

  2. Звертаємо Вашу увагу, що з цього приводу у студентів виникає багато запитань, тому вибір таких методик має бути доцільним, інформативним, щоб краще розкрити особливості дитячої особистості. Наприклад, запитують про методику, яка допомагає з’ясувати короткочасну пам’ять: наскільки цей вид пам’яті важливий у навчальній діяльності, зокрема у засвоєнні певного матеріалу? - мабуть, доцільніше з’ясувати механічну або смислову пам’ять, механічне або смислове запам’ятовування.