Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

виховні заходи

.pdf
Скачиваний:
92
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
6.26 Mб
Скачать

УДК 808.51 ББК 74.200.25 К77

Серія «Рідна школа»

К77 Кращі виховні заходи. Сценарії / Упоряд. О. В. Гноінська. Х.: Веста, 2009. 320 с.(Рідна школа).

ISBN 9789660837638

Мета цієї книги допомогти вчителям в організації нетрадиційних виховних заходів, зробити змістовним та цікавим відпочинок школярів. Добірка сценаріїв відрізняється тематичною різноманітністю та доступністю у практичній реалізації. Видання містить розробки заходів на теми громадянсько-патріотичного, національного, правового, родинного, морального, інтелектуального , духовно-культурного, естетичного, трудового, екологічного, превентивного виховання та на тему формування здорового способу життя. Ці напрями визначають і назви дванадцяти розділів збірника.

Збірник рекомендовано на допомогу педагогічним працівникам молодшої та середньої школи загальноосвітніх закладів освіти.

УДК 808.51 ББК 74.200.25

Видання для організації дозвілля школярів

Серія «Рідна школа»

кращі Виховні заходи

Сценарії

Упорядник

Гноінська Олена Валентинівна

Код О6903У. Підписано до друку 25.07.2009. Формат 60×90/16. Папір друкарський. Гарнітура Петербург. Друк офсетний. Ум. друк. арк. 9

Видано за лізензією ТОВ Видавництво «Ранок». ТОВ «Веста». Свідоцтво ДК № ДК № 3323 від 26.11.2008.

61064 Харків, вул. Бакуніна, 8-а.

Для листів: 61045 Харків, а/с 3355. E-mail: office@ranok.kharkov.ua Тел. (057) 719-48-65, тел./факс (057) 719-58-67.

З питань реалізації: (057) 712-91-44, 712-90-87. E-mail: commerce@ranok.kharkov.ua «Книга поштою»: (057) 717-74-55. E-mail: pochta@ranok.kharkov.ua www.ranok.com.ua

 

©

О. В. Гноінська, упорядкування, 2009

ISBN 9789660837638

©

ТОВ Видавництво «Ранок», 2009

2

Передмова

Відомий педагог Володимир Сухомлинський писав: «Тво- рення людини найвище напруження всіх наших сил. Це

іжиттєва мудрість, і майстерність, і мистецтво. Діти не тільки і не стільки джерело радості. Діти це щастя, створене нашою працею». Ці мудрі слова, сказані кілька десятиліть тому, актуальні і по сьогодні.

Останнім часом виховній роботі у школі приділяється особлива увага. У процесі виховування молодого покоління перед учителями постає чимало складних і водночас важливих завдань. Як виростити гармонійну особистість? На які моральні цінності зорієнтувати дитину? Як допомогти їй збере- гти доброту, людяність, вірність своїм родинним витокам? Як підтримати допитливість школярів і зробити процес навчання цікавим для них і бажаним? Відтоді, як наша держава проголосила свою незалежність і обрала шлях самостійного розвитку, перед вітчизняною системою освіти постало завдання над- звичайної ваги: домогтися того, щоб діти зростали не лише здоровими і освіченими людьми, але й свідомими, творчими особистостями і патріотами України. Ключ до вирішення цих та інших проблем сучасного виховання позакласна робота з учнями.

Виховна робота у школі безперервний, цілеспрямований

ісистематичний процес впливу вчителя на учня не лише під час навчання, але й поза уроком. Ефективно провести виховну годину зазвичай складніше, ніж дати гарний урок.

Збірник «Виховні заходи» саме і розрахований на те, щоб допомогти вчителям у нелегкій справі творення молодої гар- монійної особистості. Видання містить розробки заходів на те- ми громадянсько-патріотичного, національного, правового, родинного, морального, інтелектуального, духовно-культурного, естетичного, трудового, екологічного, превентивного виховання та на тему формування здорового образу життя. Ці напрям- ки визначають і назви дванадцяти розділів збірника.

3

Громадянсько-патріотичне виховання основа, на якій ґрунтується суспільство держави. Стати громадянином, тобто свідомим членом суспільства, відданим сином Вітчизни, дуже непросто. Громадянином не народжуються. Громадськість твориться з порядності, совісності, чуйності до чужого болю, здатності боротися проти несправедливості. Суть громадянсь- кості у вмінні й необхідності жити інтересами рідного народу, власної держави. Таким чином, виховувати в дитині громадянина це означає навчати її жити заради Батьківщини.

Національне виховання є пріоритетним аспектом виховної роботи у школі, зорієнтованим на українську культуру, мову, національно-патріотичні традиції. В основу національного виховання мають бути покладені принципи гуманізму, демократизму, єдності сім’ї та школи, наступності та спадковості поколінь. Головна мета національного виховання набуття молодим поколінням соціального досвіду, успадкування духовних надбань українського народу, досягнення високої культури міжнаціональних взаємин, формування в дітях особистісних рис громадян України, розвиненої духовності та моральної культури.

Правове виховання спрямоване на формування правової культури прищеплення дітям поваги до прав і свобод людини, виховання поваги до батьків, старших, оволодіння знаннями і дотримання законів України.

Родинне виховання один із найважливіших аспектів у формуванні юної особистості. Останнім часом багатьма істориками проводяться ретельні дослідження у галузі українського родинознавства, відроджуються давні родинні традиції. І це не випадково. Адже саме в сім’ї закладається духовна основа дитини, її мораль, самобутність національного світовідчуття та світорозуміння. Отже, правильне родинне виховання запорука доброго розвитку не лише окремої особистості, але й українського народу. Тому без докорінного поліпшення родинного виховання не можна домогтися значних змін у су­ спільному вихованні молоді.

В основу морального виховання покладено гуманістичний підхід. Завдання цього напрямку виховної роботи сприяти

4

розвитку у дітях таких якостей, як доброта, людяність, щирість, повага одне до одного. Учні мають відкрити для себе не- заперечну істину: кожна людина, що приходить у світ, є унікальною особистістю. І цінність цієї особистості вимірюється перш за все її ставленням до своєї родини, друзів, оточуючих, батьківщини, народних традицій.

Інтелектуальне виховання робота з дітьми, спрямова-

на на заохочення та підтримку школярів у прагненні здобуття нових знань. Саме розвиток ерудованості сприяє становленню гармонійної, інтелектуально і духовно багатої особистості.

Формування здорового образу життя одна з найго-

ловніших тем виховання юної особистості. Адже здорове молоде покоління є запорукою здорового суспільства нашої країни. Цей напрям виховання ставить на меті навчити дітей цінувати власне здоров’я і дбати про нього та формувати такий світогляд учнів, що створить у них потребу ведення здорового образу життя.

Превентивне виховання це профілактика потраплянь дітей у ситуації, що можуть створити небезпеку їхньому здоров’ю та життю. Виховна робота у цьому напрямі передбачає не ли- ше оволодіння учнями навичок особистого захисту у тій чи іншій небезпечній ситуації, її головне завдання прищепити дітям основи соціальної культури, навчити бути обачними і дисциплінованими.

Екологічне виховання це формування в учнях доброти по відношенню до природи. Але цей напрям виховної роботи не означає прості закликання дітей «любити оточуючий світ, не нищити рослини та не кривдити тварин». Екологічне виховання передбачає обґрунтування для дітей недозволеності шкоди природі, прищеплення їм любові до краси оточуючого світу і свідомого дбайливого ставлення до нього.

Духовно-культурне виховання сприяє формуванню в уч-

нів найвищих людських цінностей, духовних потреб. Естетичне виховання передбачає розвиток у школярів

здатності відчувати прекрасне у навколишньому світі: природі, витворах мистецтва, людських стосунках; розвиває естетичний смак і художньо-творчі здібності.

5

Завдання трудового виховання прищеплювати працелюбність і шанобливе ставлення до праці, формувати твор- чий підхід до вибору майбутньої професії, цілеспрямованість, уміння планувати своє життя. Трудове виховання органічно пов’язано з патріотичним, інтелектуальним, моральним, естетичним напрямами виховної роботи у школі.

Досвідчені вчителі добре знають, що зазвичай виховує ди- тину не стільки сам захід, скільки підготування до нього. Роз­ учуючи репліки, тематичні вірші, учень мимоволі переймається темою заходу, усвідомлює її важливість. Саме тому у збірни- ку «Виховні заходи» віддано перевагу не розробкам звичайних класних годин, а театралізованим сценаріям на теми вихован- ня. Переважна більшість запропонованих сценаріїв побудована таким чином, щоб у дійстві могли брати участь не лише дійові особи, але й усі глядачі: у відгадуванні загадок, висловлюванні особистої думки на запитання, у різноманітних іграх.

Організація виховного заходу потребує творчого підходу

збоку вчителя. Він має заздалегідь підготувати школярів до проведення цікавого і змістовного дійства, створити необхід- ну творчу атмосферу в учнівському колективі. Проведення виховного заходу не повинне сприйматися дітьми як чергова рутинна бесіда на певну тему. Невимушена форма театралізованого дійства, у якому діти беруть участь із задоволенням,найкраща для виховання.

Виховання не терпить примусу і тиску. Лише можливість вільного вибору, демократична, радісна атмосфера забезпечують становлення людини й громадянина, а інтелектуальна та емоційна насиченість життя школярів допомагає кожному

зних визначитись у майбутньому.

Сподіваємось, що робота з цією книжкою допоможе вчителям організувати цікавий і змістовний виховний захід.

6

Громадянсько-

патріотичне виховання

7

Краса і велич символів державних

Мета: розповісти учням про державні символи України (прапор, герб та гімн), історію їхнього становлення; виховувати почуття патріотизму до своєї держави й пошани до співвітчизників, які відстоювали незалежність України.

Обладнання: аудіозапис музики та Державного Гімну України, Державний Прапор України, зображення Державного Герба України, вишиті рушники, глечик із житнім колоссям, волошками та маком, паляниця, добірка книжок та фотоальбомів на тему «Історія українського герба».

Дійові особи

Ве д у ч а

Ве д у ч и й

У ч н і - ч и т ц і (дванадцять осіб)

Т а н ц ю в а л ь н и й г у р т у ч н і в

Захід відбувається в класі. Приміщення прикрашено рушниками, кетягами калини, квітами. Біля класної дошки на видному місці стоїть синьо-жовтий прапор Державний Прапор України. Над ним прилаштовано велике зображення тризуба Державний Герб України. Поруч із прапором стоїть невеликий столик, укритий вишитим рушником, на ньому глечик із житнім колоссям, квітами волошки та маку. Поруч із глечиком лежить паляниця, прикрашена гронами калини. Біля бокової стіни класу влаштована виставка книжок та фотоальбомів на тему «Історія українського герба». Звучить спокійна музика. До залу входять у ч н і - ч и т ц і та в е д у ч і.

1 - й у ч е н ь (на фоні музики)

Ти не тільки там, де княжий Київ, Де горять тисячоліть хрести. Україно, ти неначе мрія, Що її чужим не досягти!

8

2 - й у ч е н ь

Ти живеш у гуркоті турбіни, У гнізді орлинім на шпилі,

Іу слові першому дитини,

Іу надрах нашої землі.

3 - й у ч е н ь

Ти у всіх країнах, Україно, В образі нестримного крила, Бо усюди є така людина,

Що тобі на вірність присягла.

Музика стихає, у ч н і - ч и т ц і сідають на свої місця.

Ве д у ч а. Національні символи в усіх народів і в усі часи були відображенням високого духу нації, його своєрідним ге- нетичним кодом. А прагнення людини дізнатись про історію своєї держави, про витоки її формування завжди було ознакою високодуховної та патріотичної особистості.

Ве д у ч и й. Наша сьогоднішня зустріч буде присвячена тим символам України, за якими її впізнає весь світ. Це Державний Прапор, Державний Герб та Державний Гімн. Історія цих символів стала невід’ємною частиною історії і нашої Батьківщини. Вони були не просто обрані урядом та затверджені парламентом країни, ні вони були вистраждані багатьма поколіннями наших співвітчизників, які боролись за святе право людини пишатися своїм народом, своєю мовою, своєю культурою.

Наперед виходять у ч н і - ч и т ц і.

4 - й у ч е н ь

О прапор наш, Вкраїни стяг шовковий, Як сяєш ти в повітрі золотім! І хто б сказав, скільки страждань і горя

Блищать слізьми у полиску твоїм.

9