Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ируний / #5.docx
Скачиваний:
83
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
29.5 Кб
Скачать

План:

1. Аналіз процесу займання

2. Попередження пожеж

3. Ступені вогнестійкості будівель

4. Протипожежна безпека будівель

5. Евакуація персоналу

Список джерел

1. Аналіз процесу займання

Заходи і засоби попередження утворення горючого середовища в кожному конкретному випадку визначаються реальними умовами, що розглядаються, та вибухопожежонебезпечними властивостями речо­вин і матеріалів, що використовуються у технологічному циклі.

Залежно від агрегатного стану та ступеню подрібненості речовин, горюче середовище може утворюватися твердими речовинами, легко­займистими та горючими рідинами, горючим пилом та горючими газами за наявності окисника.

Тверді горючі речовини, що зберігаються у приміщеннях та на складах, чи застосовуються у технологічному процесі, утворюють разом з повітрям стійке горюче середовище. При визначенні пожеж­ної небезпеки такого середовища слід враховувати кількість матеріа­лів, інтенсивність та тривалість можливого горіння.

Легкозаймисті та горючі рідини можуть утворювати горюче сере­довище під час нагрівання чи зміни тиску, при зливанні чи наливанні, перекачуванні а також під час перебування усередині апаратів, трубо­проводів, сховищ. Тому можливі причини утворення горючого середо­вища такого типу необхідно детально вивчати в кожному конкретно­му випадку з урахуванням особливостей відповідного етапу техноло­гічного процесу.

При обробці ряду твердих речовин (графіту, деревини, бавовни і т. ін.) утворюється горючий пил, який перебуває у зваженому стані в повітрі або осідає на будівельних конструкціях, машинах, устаткуванні. В обох випадках пил знаходиться у повітряному середовищі, тому утворює горюче середовище підвищеної небезпеки, яке може займатися або вибу­хати. Горюче середовище може виникати всередині апаратів та трубопро­водів, а також у приміщеннях в разі виходу пилу через нещільність устат­кування. Під час аналізу слід також встановлювати походження, розмір пилинок та умови займання і горіння (вибуху) пилу, що утворюється.

Серед теплових проявів електричної енергії найбільш поширеними та небезпечними є коротке замикання в електричних мережах, стру­мові перевантаження проводів та електричних машин, великий пере­хідний опір, розряди статичної та атмосферної електрики, електричні іскри.

Розряди статичної електрики виникають при деформації, подріб­ненні речовин, відносному переміщенні двох тіл, що знаходяться в контакті, перемішуванні рідких та сипких матеріалів тощо.

Ще одним тепловим проявом електричної енергії є електрична дуга та електричні іскри у вигляді крапель металу, що утворюються при короткому замиканні електропроводки, електрозварюванні та при плавленні ниток розжарювання електричних ламп загального призначення.

Пожежонебезпечннй прояв механічної енергії внаслідок її перетво­рення в теплову спостерігається в разі ударів твердих тіл (з виникнен­ням або без виникнення іскор), поверхневого тертя тіл під час їх вза­ємного переміщення, стиснення газів та пересування пластмас, меха­нічної обробки твердих матеріалів різальними інструментами.

Проходження хімічних реакцій із значним виділенням теплової енергії містить у собі потенційну небезпеку виникнення пожежі або вибуху тому, що виникає можливість неконтрольованого розігрівання реагуючих, новоутворюваних чи тих, що знаходяться поряд, горючих речовин.

Соседние файлы в папке Ируний