Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
змістовний модуль 3.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
370.69 Кб
Скачать

Змістовий модуль 3. Хірургічне лікування хвороб у різних ділянках тіла.

Тема 15. Хвороби в ділянці голови.

План

  1. Ушкодження рогів.

  2. Захворювання в зубів.

  3. Носова кровотеча

  4. Хвороби вуха: отити, стороні тіла в слуховому проході, гематома вушної раковини.

  5. Актиномікоз в ділянці голови.

  6. Запалення придаткових пазух (синусит).

1. Ушкодження рогів.

У тваринництві у жуйних тварин, особливо у великої рогатої худоби, зустрічаються ушкодження рогів у вигляді переломів і тріщин рогового відростка лобової кістки біля основи, в середині і біля верхівки; відділення рогового чохла від рогового відростка; зривання рогового чохла. Етіологія. Удари, падіння, пошкодження механічної прив'язі, невмілий повал тварин, затискання рогіів між дерев'яними або металевими предметами.Клінічні ознаки.При повному переломі рогового відростка лобової кістки біля основи ріг зазвичай звисає, утримуючись частково м'якими тканинами вінчика рога. Виникає сильна кровотеча, оголюється синус рогового відростка, кров затікає в лобову пазуху, а з неї в носову порожнину з того боку, де пошкоджений ріг.

При переломах рогового відростка в середині або близько верхівки із збереженням рогового чохла відзначаються рухливість рога при його, болючість. У разі розриву судин можливий крововилив в синус рогового відростка і в лобову пазуху.

Зривання рогового чохла з рогового відростка лобної кістки супроводжується порушенням цілості шкіри по вінцю рога, оголенням основи шкіри роги яка кровоточить, в багатьох місцях зірвана до кістки і часто забруднена землею, пилом або гноєм. При відділенні рогового чохла від рогового відростка втрачається зв'язок між листочками основи шкіри роги і роговими листочками. Роговий чохол утримується на роговому відростку, але по вінцю відзначаються розрив тканин, кровотеча. При пальпації ріг болючий, відзначається підвищення місцевої температури, розвивається запалення, через 2-3 дні з'являється гнійний ексудат. Роговий чохол стає рухомим і без особливих зусиль його можна зняти. Діагноз. Клінічна картина при повному переломі рогового відростка лобової кістки біля основи характерна і не потребує додаткових дослідженнях. При діагностиці переломів у середній і верхній частинах роги або тріщини рогового відростка показана рентгенографія.Прогноз.При переломах верхівки і середини роги, зриві або відділенні рогового чохла прогноз сприятливий. При переломі рогового відростка біля основи прогноз обережний, так як в цих випадках можливе затікання крові в лобову пазуху, розвиток гнійного фронтита.

Лікування.При відкритих переломах верхівки і середини роги зупиняють кровотечу, видаляють з поверхні видимі частки бруду і накладають антисептичну пов'язку (емульсія Вишневського, дьоготь), яку фіксують навколо здорового рога, укладаючи тури бинта вісімкою. Таке лікування проводять до утворення молодого рога. У випадках переломів рогового відростка зі збереженням цілості рогового чохла застосовують для фіксації металеві або дерев'яні шини або накладають на ріг гіпсову пов'язку. При переломі рогового відростка біля основи рога роблять підготовку операційного поля і знеболення, після чого повністю видаляють ріг, гострі кінці зламу кістки вирівнюють кістковими щипцями або пилкою, зупиняють кровотечу, порожнину лобової пазухи тампонують марлею, просоченою розчином фурациліну (1:5000). На куксу накладають кілька шарів марлі, просоченої емульсією Вишневського, дьогтем або розплавленої пастою наступного складу: Cerae flavae (paraffini) - 10,0; Olei vaselini - 2,0; Picis liquidae (Ichthyoli) - 2,0. Потім куксу закривають клейовий пов'язкою. Пов'язку змінюють через 2-3 дні. При першій зміні пов'язки витягують марлевий тампон з лобової пазухи. Якщо ампутацію роблять з таким розрахунком, щоб не було зростання роги, то слід видалити і шкіру на 1см від підстави роги.

При зривання рогового чохла, для лікування на оголений роговий відросток після ретельного видалення з нього забруднень теплим розчином калію перманганату накладають пов'язку, просочену дьогтем або маззю Вишневського. Пов'язку змінюють через 5-6 днів. Роговий відросток покривається новим рогом.

Ампутацію рогів у великої рогатої худоби і у баранів доводиться також виконувати в тих випадках, коли ростучі роги, змінюючи свій напрям, травмують своїми кінцями м'які тканини, викликаючи виразкові ураження, а нерідко встромлюють в тканини. Для цієї мети проводиться видалення кінцевій частині роги або лучковою пилкою (ножівкою), або за допомогою спеціальних ножиць конструкції В. К-Васіна.

Профілактика.Для запобігання пошкодження рогів слід дотримуватися зоогігієнічні умови утримання, розміщення, прив'язі і випасів тварин. Не захаращувати сторонніми предметами приміщення, де утримуються тварини, пасовища та ін, дотримуватися заходів обережності при повалі тварин, створення комолого стада шляхом обрізання рогів у телят.