Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Грошова.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
422.91 Кб
Скачать

МІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ

МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Кам’янець-Подільський індустріальний коледж

Спеціальність: 5.070906 “Землевпорядкування

Допущено до захисту

Заступник директора

з навчальної роботи

_____________Червоноградська Н.В.

Грошова оцінка земель

населених пунктів

Об’єкт: с. Підгіря, с. Діброва

Підгірської сільської ради

Богородчанського району

Івано-Франківської області

Пояснювальна записка

до дипломного проекту

Керівник проекту: Виконав:

Кухарук А.А. Ст. гр. ЗВ-082

“___”______2012 р. Козяр В.В.

2012 р.

ЗМІСТ

Вступ..........................................................................................................................

1. Загальна характеристика об’єкту.........................................................................

1. 1. Загальні відомості....................................................................................

2. Земельне законодавство про грошову оцінку земель населених пунктів........

3. Підготовчі роботи..................................................................................................

3.1. Загальні відомості про населений пункт................................................

3.2. Уточнення планово-картографічної основи населеного пункту.........

3.3. Складання карти ґрунтового покриву території

населеного пункту....................................................................................

3.4. Вихідна інформація для визначення базової вартості земель.............

4. Земельно – оціночна структуризація населеного пункту.................................

4.1. Виділення оціночних районів.................................................................

4.2. Встановлення меж економіко-планувальних зон та визначення

коефіцієнта Км2, місця розташування земельної ділянки....................

5. Грошова оцінка земель населеного пункту........................................................

5.1. Грошова оцінка забудованих територій.................................................

5.2. Грошова оцінка земель, що використовуються, як

сільськогосподарські угіддя...................................................................

5.3. Грошова оцінка окремої земельної ділянки...........................................

6. Розгляд, погодження та затвердження матеріалів грошової оцінки земель

населених пунктів..................................................................................................

7. Охорона навколишнього природного середовища............................................

8. Техніка безпеки.....................................................................................................

Висновок.................................................................................................................

Список використаної літератури...........................................

Додатки..............................................................................

Вступ

Ґрунтовне реформування земельних відносин може бути здійснено лише за наявності грошової оцінки земель, яка необхідна при паюванні земель, передачі їх у власність, у спадщину, під заставу, при даруванні, купівлі-продажу земельної ділянки та права оренди визначенні ставок земельного податку, ціноутворенні, обліку сукупної вартості основних засобів виробництва, визначенні розмірів внеску до статутних фондів колективних сільськогосподарських підприємств, спільних підприємств, об'єднань, кооперативів тощо. Вона є вихідною базою для здійснення операцій із земельними частками (паями), а також для встановлення стартової ціни земельних ділянок при їх продажу на аукціонах.

Грошова оцінка земельних ділянок залежно від призначення та порядку проведення може бути нормативною і експертною.

Нормативна грошова оцінка земельних ділянок використовується для визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок згідно із законом, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, а також при розробці показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель.

Експертна грошова оцінка земельних ділянок та прав на них проводиться з метою визначення вартості об'єкта оцінки.

Експертна грошова оцінка земельних ділянок використовується при здійсненні цивільно-правових угод щодо земельних ділянок та прав на них, крім випадків, визначених цим Законом, а також іншими законами.

Забезпечення практичного здійснення земельної реформи, впровадження приватної власності на земельні ділянки та платного використання землі потребують економічного механізму регулювання земельних відносин, основою якого є оцінка землі.

Грошова оцінка землі дає можливість органам місцевого самоврядування поряд з нормативно-організаційними методами управління розвитком територій реалізувати свої повноваження на підставі створення економічних умов раціонального використання земель.

Згідно Земельного кодексу України та Закону України «Про оцінку земель», а також інших напрямків нормативної грошової оцінки, її застосовують для визначення розміру земельного податку, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, справляння державного мита, та в інших випадках встановлених законодавством.

В даній дипломній роботі розглянуто проект грошової оцінки земель Богородчанської сільської ради.

Грошова оцінка земель населених пунктів сіл Підгір’я, Діброва Підгірської сільської ради здійснена відповідно до чинного законодавства України з метою створення умов для економічного регулювання земельних відносин при передачі землі у власність, спадщину, під заставу, при даруванні, купівлі-продажу земельної ділянки, здійснення оренди, ціноутворенні, визначенні ставок земельного податку.

Нормативна грошова оцінка земель сіл Підгір’я, Діброва Підгірської сільської ради виконана Івано-Франківською філією НДІ «Діпромісто» відповідно до укладеного з Підгірською сільською радою договору № 613-08-167 від 15.12.2008р. на виконання Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін і доповнень до Закону України «Про плату за землю» від 19 вересня 1996 року та дорученням Кабінету міністрів України від 22 жовтня 1996 року щодо проведення грошової оцінки земель населених пунктів, а також державної ліцензії АБ № 111855 від 10.01.2008 року, виданої Державним агентством земельних ресурсів України.

Грошова оцінка земель сіл Підгір’я, Діброва Підгірської сільської ради розроблена поетапно.

Грошова оцінка земель визначається розміром щорічно одержаного рентного доходу з урахуванням строку його капіталізації, що створюється завдяки місцю розташування населеного пункту у загальнодержавній, регіональній і місцевих системах виробництва та розселення, облаштування їх території з урахуванням функціональних та локальних факторів.

Входження економіки країни в ринкові відносини зумовило невідкладну потребу грошової оцінки землі. До 1995 р. в нашій державі не було такої оцінки, що негативно позначилося на сільськогосподарському виробництві. Вартість землі не включалася до собівартості продукції і прибуток на неї не нараховувався. Внаслідок цього сільськогосподарські товаровиробники недоотримували значні суми коштів, що гальмувало розвиток сільськогосподарського виробництва і соціальної сфери на селі.

Грошова оцінка сільськогосподарських земель відкриває можливість вирішення питань вирівнювання економічних умов господарювання в галузі. Вона необхідна для регулювання земельних відносин під час передачі земель у власність, спадщину, дарування, під час оренди, купівлі-продажу, застави земельних ділянок, визначення ставок земельного податку, ціноутворення,

обліку сукупної вартості основних засобів виробництва, визначення розміру внеску в статутні фонди акціонерних товариств, об’єднань, кооперативів, спільних підприємств тощо.

Грошову оцінку не слід ототожнювати з ціною землі, оскільки перша використовується як вартість капіталу в сільському господарстві, а друга формується при купівлі-продажу з урахуванням нормативної грошової й експертної (стосовно окремої земельної ділянки на місцевості) оцінки земель.

Проблема оцінювання земель сільськогосподарського призначення набула неабиякої актуальності з переходом сільськогосподарських підприємств на сплату фіксованого сільськогосподарського податку, в основу якого закладено нормативну грошову оцінку. Беручи до уваги, що фіксований сільськогосподарський податок сплачується в рахунок дванадцяти податків та зборів для степової зони України від 0,3% до 0,5% грошової оцінки одиниці площі певних сільськогосподарських угідь [6], невідповідність нормативної грошової оцінки фактичному потенціалу ґрунтів призводить до значної деформації в системі податкового навантаження на сільськогосподарські підприємства.