Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
макроекономіка.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
441.94 Кб
Скачать

Інформаційно-аналітичний огляд Дирекції Інституту

 

Побудувати надійну базу для нової економічної системи

     Прогноз основних макроекономічних показників є лише кількісним відображенням оцінки можливої реалізації того або іншого набору припущень та заходів економічної політики, закладених у прогнозні розрахунки. Тому при зміні умов функціонування економіки (поточної ситуації та припущень прогнозу) можливе формування іншого сценарію розвитку.

Наявний макроекономічний прогноз Кабінету Міністрів України представлено у вигляді двох сценаріїв. Припускається, що основні відмінності між цими сценаріями формуватимуть зовнішні умови розвитку:

торговельні та фінансові. Наприклад, у 2013 році за обома офіційними прогнозними сценаріями Кабінету Міністрів України в економіці України тривали започатковані у попередні роки позитивні процеси:

-         зростання визначалося здебільшого внутрішнім попитом;

-         збільшувалася роль інвестицій;

-         відновлювалася експортна активність підприємств.

Проте інтенсивність цих процесів може значно відрізнятися внаслідок різних припущень щодо ситуації на світових ринках товарів і капіталу.

Згідно зі сценарієм 1формування сприятливішої зовнішньоекономічної кон’юнктури як на ринку товарів, так і на ринку капіталів створить для економіки України додаткові позитивні фактори зростання за всіма складовими. Темпи зростання світової економіки дадуть змогу покращити фінансовий стан підприємств та залучити більші обсяги іноземного кредитного та інвестиційного ресурсу. У цілому на вищому рівні порівняно з сценарієм 2 передбачається розширення як внутрішнього, так і зовнішнього попиту.

Слід зауважити, щодержбюджет-2014 побудований на прогнозі прискорення інфляції 8,3% і зростання ВВП до 3%, тоді як в минулому році інфляція становила 0,5% при нульовому зростанні ВВП. Таким чином, девальвація гривні до рівня 8,7 гривень за долар США дозволяє утримувати інфляцію в Україні на рівні до 10%.

Згідно зі  сценарієм 2внесок внутрішнього попиту у зростання ВВП перевищуватиме внесок зовнішнього. Водночас відбуватимуться зміни в структурі формування внутрішнього попиту. Разом з цим прогнозується збільшення внеску валового нагромадження основного капіталу. Також повинно відбуватися покращення інвестиційного клімату, удосконалення нормативно-правової бази у сфері інвестиційної діяльності, реалізовувати внутрішню політику з акцентом на створення умов для підвищення продуктивності факторів виробництва, що сприятиме стійкому економічному зростанню в довгостроковій перспективі.

Поточний і фінансовий рахунки платіжного балансу, млрд. дол. США

Джерело: НБУ.

Довідково. Сальдо рахунку поточних операцій платіжного балансу[1] у 2013 році було від’ємним та становило 16 141 млн. доларів США (у 2012 році – «мінус» 14 315 млн. доларів США).

Динаміка реального ВВП Єврозони та Росії ( зміна у % до відповідного кварталу попереднього року)

Джерело: Thomson Reuters Datastream

 

Динаміка світового промислового виробництва, % у річному вимірі

Джерело:  Держстат.

За попередніми даними Мінекономрозвитку та Національного банку України[2]експорт товарів та послуг у 2013 році скоротився на 5,1 %(товарів на 7,6 %)порівняно з 2012 роком.

Довідково. Основним чинником формування від’ємної динаміки експорту товарів, в умовах уповільнення зростання світової економіки та бар’єрів щодо експорту з боку РФ, було зменшення світового попиту та несприятлива цінова кон’юнктура на ринку чорних металів[3]. У 2013 році до 2012 року експорт металургійної продукції зменшився на 7 відсотків, що пов’язано, насамперед, з відміною безмитних квот для українських труб в Росії та зниженням попиту на Близькому Сході.

Поряд з цим, у звітному періоді було зафіксовано зменшення експорту продукції машинобудування (на 20,1 %), що, в основному, пов’язано з уповільненням динаміки розвитку економіки країн СНДта припинення поставок залізничних вагонів до Росії. Зниження експорту продукції АПК (на 4,8 відсотка) відбулось через зменшення попиту на кукурудзу, зниження світових цін на зернові культури та скорочення експорту олії. Внаслідок низького попиту на зовнішніх ринках зменшився експорт хімічної промисловості (на 13,8 відсотка) та  мінеральних продуктів (на 2,2 відсотка).

Динаміка індексів світових цін на продовольство, 2002-2004=100

Джерело: FAO.

Чинники, що найбільше гальмували відновлення економічної динаміки у 2013 році переважно містились у зовнішньоекономічному середовищі. А зважаючи на значну експортоорієнтованість національної економіки будь-які кон’юнктурні коливання на зовнішніх ринках позначилися на її становищі.

Довідково. За останніми статистичними даними, у ІІІ кварталі 2013 року сезонно скоригований ВВП Єврозони зріс лише 0,3 відсотка (у ІІ кварталі – зріс на 0,4 відсотка) після рецесії, що тривала упродовж попередніх шести кварталів.

Індекс фізичного обсягу ВВП Російської Федерації у III кварталі 2013 року до відповідного кварталу 2012 року становив 101,2 відсотка (за попередньою оцінкою Росстату).

У свою чергу, невисокі темпи росту світової економіки, з одного боку, та надвиробництво в окремих регіонах світу – з іншого, стримували попит на світових ринках та формували несприятливу цінову кон’юнктуру на ключові позиції українського експорту (зокрема, сталь та добрива).

Довідково. У 2013 році середня ціна на чорний прокат за 8 регіонами світу знизилася на 7 відсотків відносно 2012 року.

Середньомісячні ціни на добрива (карбамід) на світовому ринку у 2013 році (порівняно з 2012 роком) скоротилися на 16,1 відсотка.

 

Вартість сталі, нафти, пшениці (12.2008=100)

Джерело:IMF, CPU.

Так, у 2013 році  порівняно з 2012 роком скорочення обсягів промислового виробництва[4]становило 4,7 відсотка (у 2012 році 0,5 відсотка).

Хоча економічна ситуація у європейських країнах демонструвала певне покращення після кризи, проте негативний ефект від її наслідків продовжував впливати на ситуацію на зовнішніх ринках, що призводило до зниження попиту на вітчизняну продукцію експортоорієнтованих галузей промислового комплексу України – металургію та хімічне виробництво.

В цілому, за підсумком 2013 року обсяги виробництва у переробній промисловості скоротилися на 7,7 відсотка, постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – на 1,3 відсотка. Удобувній промисловості і розробленні кар’єрів обсяги виробництва зросли на 0,4 відсотка.

Довідково. Найбільше скорочення промислового виробництва спостерігалося у виробництві хімічних речовин і хімічної продукції (на 17,5 відсотка проти скорочення на 3,8 відсотка у 2012 році), машинобудуванні (на 13,8 відсотка проти скорочення на 3,3 відсотка відповідно), виробництві коксу та продуктів нафтоперероблення (на 11,2 відсотка проти скорочення на 18,4 відсотка відповідно), металургійному виробництві (на 5,8  відсотка проти скорочення на 3,6 відсотка відповідно) та виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів (на 5,5 відсотка проти зростання на 1 відсоток відповідно).

За підсумком 2013 року індекс будівельної продукціїскоротився на 14,5 відсотка.Ключовою причиноюформування у 2013 році від’ємних показників діяльності будівельної галузі буланегативна динаміка розвитку національної економіки(зокрема, падіння промислового виробництва),що не дозволяло акумулювати внутрішні ресурси для забезпечення фінансування довгострокових інвестиційних проектів, у тому числі у сфері будівництва.

Єдиним підвидом серед будівельних робіт, який продемонстрував позитивну динаміку були «Житлові будівлі»[5](зростання на 6,6 відсотка), що було пов’язано із частковою переорієнтацією будівельних компаній, що у 2012 році були задіяні у підготовці до проведення ЄВРО-2012, на житлове будівництво,незначним покращенням попиту на нерухомістьз боку населенняза рахунокзастосування різних схем продажу житла від забудовника до споживача(зокрема, механізмів розстрочки) та удосконалення дозвільно-погоджувальних процедур у будівництві[6].

При цьому, в умовах відсутності додаткових чинників стимулювання інвестиційної активності, що мали місце у відповідному періоді 2012 року (підготовка до проведення фінальної частини чемпіонату Євро-2012) та низької економічної активності суб’єктів господарювання, за підсумком 9 місяців 2013 року відбулось звуження усіх джерел фінансування інвестиційної діяльності та, відповідно, скорочення порівняно з відповідним періодом 2012 року обсягу освоєних капітальних інвестиційна 12,3 відсотка (зростання на 17,4 відсотка за 9 місяців 2012 року).

Довідково. У 2013 році порівняно з 2012 роком обсяг капітальних видатків зведеного бюджету знизився на 28 відсотків (зростання на 5,1 відсотків у 2012 році) в умовах зведення бюджету з дефіцитом у розмірі 63,6 млрд. грн. (у 2012 році дефіцит 50,8 млрд. грн.). Питома вага капітальних видатків у загальному обсязі видатків зведеного бюджету у 2013 році становила 5,8 відсотка проти 8,3 відсотка в 2012 році.

Внесок у річну зміну ВВП

Джерело:МЕРТ, НБУ

 

На даний час в економіці зберігаються проблеми та ризики як внутрішнього, так і зовнішнього характеру, до яких належать:

  1. Висока вартість залучення кредитних ресурсівв середині країни.

  2. Зниження міжнародними рейтинговими агентствами кредитних рейтингів України.

  3. Посилення девальваційних очікуваньв умовах низьких міжнародних резервів та необхідності фінансування значних зовнішніх зобов’язань.

  4. Нестійка економічна ситуація у країнах Європи, що відповідно формують нестабільний  попит на зовнішньому ринку.

  5. Посилення ризику розбалансування платіжного балансу Українив умовах непередбачуваності ситуації на зовнішніх ринках (Україна має структуру економіки, значною мірою орієнтовану на експорт).

За таких умов Урядом на постійній основі проводиться моніторинг тенденцій розвитку як економіки України, так і світу, а також обслуговується  державний борг України.

Державний та гарантований борг України

 Джерело: НБУ.

У минулому році (за попередніми даними),сільське господарство продемонструвало значні темпи зростання обсягів виробництва – 13,7 відсотка (скорочення на 4,5 відсотка у 2012 році). Слід відмітити, що дане зростання є найбільшим серед усіх видів економічної діяльності.

Високі темпи зростання обсягів виробництва у сільському господарстві були зумовлені в основному за рахунок рекордного за всі роки статистичного спостереженняврожаю зернових культур 63,8 млн. т(у початково-оприбуткованій вазі) (останній рекорд у 2011 році – 56,7 млн. т. та у 2008 році – 53,3 млн. т.) через сприятливі погодні умови для вегетації, дозрівання та збирання рослин протягом року. Як наслідок, обсяги виробництварослинницької продукціїзросли на 18,1 відсотка (проти скорочення на 8,1 відсотка у 2012 році).

У тваринництві також спостерігалося збільшення обсягів виробництва – на 4,8 відсотка (проти зростання на 3,9 відсотка у 2012 році).

Експорт зернових культур України

Джерело: НБУ.

Загалом, у сільському господарстві темп зростання обсягів виробництва порівняно з 2012 р. склав 113,7%, у т.ч. у сільськогосподарських підприємствах – 120,7%, у господарствах населення – 106,4%. При цьому, нарощено обсяги виробництва як продукції тваринництва (на 4,8%), так і продукції рослинництва (на 18,1%).

Поряд з цим, покращення фінансового стану підприємств створить передумови для фінансування товаровиробниками власних інвестиційних проектів, що у поєднанні з реалізацією заходів Державної програми активізації розвитку економіки на 2013 – 2014 роки, а також розширенням бази кредитування, сприятиме посиленню інвестиційної складової економіки.

Огляд підготовлений з використанням матеріалів

Міністерства економічного розвитку і торгівлі України,

Національного банку України