Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
29
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
51.09 Кб
Скачать

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ, ЧИННІ В УКРАЇНІ

В Україні чинні такі нормативні документи (НД):

1)міждержавні стандарти, настановчі документи, рекомендації;

2)національні стандарти України;

3)республіканські стандарти колишньої УРСР, затверджені Держпланом або Міністерством економіки України до 1 серпня 1991 р.;

4)настановчі документи Держспоживстандарту України (КНД та Р);

5)державні класифікатори;

6)галузеві стандарти (ОСТ) і технічні умови (ТУ) колишнього СРСР, затверджені до 1 січня 1992 р., термін чинності яких продовжено, якщо вимоги цих НД не суперечать чинному законодавству України;

7)стандарти організацій (компаній та об’єднань підприємств державного рівня) та

галузеві стандарти України (СОУ, ГСТУ), зареєстровані Державним підприємством « Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» ( ДП « УкрНДНЦ»);

8)технічні умови, зареєстровані територіальними органами Держспоживстандарту України — центрами стандартизації, метрології та сертифікації;

9)інші нормативні документи центральних органів виконавчої влади України.

У цьому Каталозі опубліковано відомості про затверджені національні стандарти України, чинні республіканські стандарти, настановчі документи і рекомендації Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики, державні класифікатори, а також стандарти організацій (галузеві стандарти), зареєстровані Державним підприємством « Український науково-дослідний та навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» ( ДП « УкрНДНЦ»). Дату набуття чинності затверджених національних стандартів зазначено в частині ІІІ Каталогу.

Відомості про чинні міждержавні НД подають у покажчику « Міждержавні стандарти», який видають окремо.*

Відомості про стандарти з єдиними вимогами для народного господарства та оборони країни подають у покажчику « Стандарти на озброєння та військову техніку».

Інформацію про технічні умови подають у довіднику « Продукція, яку виробляють за технічними умовами України», що його видає Державне підприємство « Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів» ( ДП « Укрметртестстандарт»). Довідки за тел. (044) 452-27-91.

Стосовно інформації про чинні ОСТ і ТУ колишнього СРСР треба звертатися до центральних органів виконавчої влади, які здійснюють державну політику у відповідних сферах щодо вироблення продукції або надавання послуг, на які поширюється чинність ОСТ чи ТУ.

Інформацію про чинні міждержавні та державні будівельні норми і правила подають у « Каталозі нормативних документів у галузі будівництва і промисловості будівельних матеріалів». Поточну інформацію та зміни публікують в « Інформаційному бюлетені» – офіційному виданні Мінрегіонбуду України та в журналах « Будівництво і стандартизація» і « Будівництво України» ( ДП „Укрархбудінфом”, тел. (044) 249-36-62, (63), (64).

_______________

* Починаючи з липня 2002 року міждержавні стандарти, розроблені іншими державами–учасницями « Угоди про проведення узгодженої політики у сфері стандартизації, метрології та сертифікації», впроваджуються в Україні як національні стандарти з позначенням ДСТУ ГОСТ

Каталог нормативних документів 2010

5

Перелік нормативних та інших офіційних документів (санітарних норм, правил, гранично допустимих концентрацій, гранично допустимих викидів тощо) з питань санітарнопрофілактичної та протиепідемічної діяльності з усіх гігієнічних дисциплін подають у « Збірнику важливих офіційних матеріалів з санітарних та протиепідемічних питань» ( офіційне видання Міністерства охорони здоров’я України).

Чинні нормативні акти (стандарти, правила, норми, положення, інструкції, рекомендації, переліки тощо) з питань охорони праці подають у « Державному реєстрі нормативноправових актів з питань охорони праці» – офіційному виданні Держгірпромнагляду. Оперативну інформацію надають в журналі « Охорона праці».

Перелік норм і правил з безпеки в атомній енергетиці України встановлює Державний комітет ядерного регулювання України.

Позначення НД у цьому Каталозі складається з індексу, цифрового позначення та відокремлених рискою двох останніх цифр року затвердження. Починаючи з 2000 року, рік затвердження НД проставляють повністю і відокремлюють двокрапкою або рискою.

Вимоги до позначень стандартів викладено в ДСТУ 1.5:2003, а технічних умов — в ДСТУ 1.3:2004. Розпочинаючи з 2001–07–01, міжнародні і регіональні стандарти, прийняті як національні, позначають згідно з ДСТУ 1.7:2001 із зазначенням ступеня їх відповідності.

Позначення НД у Каталозі мають такі індекси:

ДСТУ — національні стандарти, затверджені Держспоживстандартом України;

ДСТУ.../ГОСТ… — національні стандарти України, які прийнято Міждержавною радою зі стандартизації, метрології та сертифікації як міждержавні стандарти;

ДСТУ ГОСТ — національні стандарти, через які впроваджено міждержавні стандарти (ГОСТ) . Позначення міждержавних стандартів, які прийняті як національні методом підтвердження, підкреслено, назви наведено російською мовою.

ДСТУ-Н ПМГ –- настанови, через які впроваджено правила міждержавної стандартизації;

ДСТУ-Н РМГ — настанови, через які впроваджено рекомендації міждержавної стандар-

тизації;

ДСТУ Б — національні стандарти в галузі будівництва та будівельних матеріалів, які затверджено Держбудом України;

РСТ УCСР — республіканські стандарти колишньої УРСР;

ДК — державні класифікатори;

ДССДД — методики “Державної служби стандартних довідкових даних”;

СДД — таблиці стандартних довідкових даних;

КНД — керівні нормативні документи зі стандартизації;

Р — рекомендації;

СОУ — стандарти організації України (з 2003 р.);

ГСТУ — галузеві стандарти України;

ГК — галузеві класифікатори України.

Індекси національних стандартів, через які впроваджено міжнародні чи європейські стандарти мають два складники, а саме: перший – індекс національного стандарту (ДСТУ), другий – індекс відповідної міжнародної чи європейської організації, що прийняла документ.

Наприклад, ДСТУ ISO — національні стандарти, через які впроваджено стандарти Міжнародної організації зі стандартизації (ISO). У цьому разі номер стандарту відповідає номеру міжнародного стандарту, а рік — рокові затвердження національного стандарту. За таким

6

Каталог нормативних документів 2010

самим правилом позначено всі національні стандарти, які впроваджують міжнародні чи європейські стандарти.

Укаталозі другий складник індексу стандарту відповідає:

EN — європейському стандарту (EN);

IEC –- стандарту Міжнародної електротехнічної комісії (IEC);

ISO/IEC — стандарту, прийнятому спільно Міжнародною організацією стандартизації та Міжнародною електротехнічною комісією;

CISPR –- стандарту Міжнародного спеціального комітету з радіозавад;

ETSI, ETS –- стандарту Європейського інституту стандартизації у сфері телекомунікацій;

IDF –- стандарту Міжнародної федерації виробників молока;

IEEE Std – стандарту Американського інституту з електротехніки та електроніки;

ITU –-стандарту Міжнародного Союзу телекомунікацій;

IWA –- документу міжнародної робочої групи (International Workshop Agreement);

UIC –- стандарту Міжнародного Союзу залізниць;

OIML – стандарту Міжнародної організації законодавчої метрології;

OHSAS – міжнародному стандарту щодо дій з охорони здоров’я та безпеки персоналу;

UN/ECE R – стандарту Європейської економічної комісії ООН.

ЯК КОРИСТУВАТИСЯ КАТАЛОГОМ

Каталог містить cиcтематизований виклад назв чинних в Україні нормативних документів.

Участині I Каталогу нормативних документів ДСТУ, ДСТУ Б, РСТ УССР, КНД та Р укладені відповідно до « Класифікатора нормативних документів» ДК 004:2008, який згармонізовано з Міжнародною класифікацією стандартів (ICS), прийнятою Міжнародною організацією зі стандартизації (ISO). Структура коду складається із семи цифр, розділених двома крапками — ХХ.ХХХ.ХХ. Перші дві цифри означають клас, три цифри — групу, дві останні — підгрупу.

Для зручності користування на сторінці 9 наведено класи нормативних документів, які містить Каталог.

До каталогу внесено лише ті класифікаційні угрупування ДК 004, в яких є чинні нормативні документи.

Участині I Каталогу наведено назву документа та зазначено, на заміну якої нормативної чи технічної документації введено стандарт.

Якщо нормативний документ належить до двох чи більше класифікаційних угруповань, то він міститься в усіх цих угрупованнях.

Частина ІІ містить чинні державні класифікатори України, розташовані за зростанням їхніх цифрових позначень, та перелік їхніх позначень.

Частина ІІІ Каталогу — це послідовний перелік позначень нормативних документів України (ДСТУ та РСТ УССР, ДСТУ Б, КНД та Р) у порядку збільшення їх позначень із зазначенням коду згідно з ДК 004:2008, термінів упровадження та дії, кількості внесених змін і номерів інформаційних покажчиків стандартів (ІПС), в яких надруковано зміни та поправки.

Частина IV — предметний покажчик, що слугує для тематичного пошуку нормативних документів (ДСТУ) у відповідних класифікаційних угрупованнях за ключовими словами у назві об’єкта стандартизації. Якщо вони визначені, то у частині І можна одержати інформацію про чинні національні нормативні документи, а в частині ІІІ — інші дані щодо відповідного документа.

Каталог нормативних документів 2010

7

Участинах V і VI наведено відомості про стандарти організацій та галузеві стандарти України, укладені так, як частини І і ІІІ для національних стандартів.

Участині VIІ вміщено чинні галузеві класифікатори України, розташовані за зростанням їхніх цифрових позначень, та перелік їхніх позначень.

Участині VIІІ подано відомості про зазначення ступеня відповідності національних стандартів України міжнародним стандартам ISO, ІЕС та європейським стандартам EN згідно

зДСТУ 1.7:2001 із зазначенням відповідного коду згідно з ДК 004:2008 та ICS. Перелік укладено за зростанням номерів ДСТУ.

Участині ІХ подано відомості про міжнародні стандарти ISO, ІЕС та європейські стандарти EN, які впроваджено через національні стандарти України, і ступінь відповідності згідно з ДСТУ 1.7:2001 із зазначенням відповідного коду ДСТУ згідно з ДК 004:2008 та ICS. Перелік укладено за зростанням номерів EN, IEC та ISO.

Участині Х подано відомості щодо скасованих національних стандартів та відповідних чинних нормативних документів.

Участина ХІ подано перелік технічних комітетів України (ТК). Повна інформація стосовно ТК наведена у Каталозі « Технічні комітети стандартизації України».

Протягом року поточну інформацію про нові затвердження стандартів чи зміни до чинних стандартів, а також скасування стандартів публікують у щомісячних інформаційних покажчиках « Стандарти» Держспоживстандарту України.

8

Каталог нормативних документів 2010

Соседние файлы в папке Tom 1_Knyga1 (01_35)_(nazvy)