Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Інформатика / ЛР 6 Інформатика. Word

.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
91.65 Кб
Скачать

Тема 7.

Лабораторна робота 6

Пошукові системи.

Мета:

навчитися використовувати пошукові системи, отримувати доступ до документів, розміще­них на веб-серверах, зберігати інформацію на локальному комп’ютері.

План:

  1. Пошукові системи:

а) google

б) yandex

в) мета.

  1. Вільна енциклопедія wikipedia.

  2. Збереження інформації. Робота з збереженою інформацією в автономному режимі.

Посилання на літературу :

[3] с. 25-32

[4] с. 85-92

[7] с. 125-162

Конспект

Інформацію в Інтернеті шукають за:

• тематичними каталогами;

• за допомогою пошукових машин.

Існує думка, що в Інтернеті є все. Однак, це не зовсім так. Ма­теріали для розміщення в мережі готують звичайні люди (зрозумі­ло, фахівці своєї справи), тому там можна віднайти лише те, що вони вважають за потрібне. Однак завдяки їх творчості в мережі утворилося понад двох мільярдів Web-сторінок.

В Інтернеті каталоги та покажчики розрізняються технологією підготовки. Над каталогами працюють люди, а покажчики форму­ються автоматично. Під час каталогізації ресурсу досвідчений ре­дактор уважно проглядає його, визначає, до якої галузі знань його можна віднести, і вносить у відповідний каталог. Найбільш вели­кий каталог Інтернету — Yahoo. У ньому працює понад 150 кваліфі­кованих редакторів. Це велика організація, проте її зусиль виста­чає лише на те, щоб підтримувати найбільш актуальні каталоги. А не вносити нові.

Для пошуку інформації в мережі Інтернет найчастіше викорис­товують інформаційно-пошукові машини. Такими пошуковими машинами є: Мета, Ukrnet, Atlas, Google, Рамблер, Яндекс, Yahoo, Excite, Hotbot та інші. Потрібно ввести адресу такої системи (нап­риклад: www.ukrnet.ua) в адресний рядок програми-браузера Internet Explorer. Після цього загрузиться головна сторінка пошу­кової системи. Пошук потрібної інформації можна здійснити за до­помогою ключових слів або за допомогою Web-каталогів.

Як свідчить практика, пошукові машини дають можливість здійснити найбільш повний пошук у рамках заданої теми. Робота пошукової машини проводиться в три етапи. На першому — ска­нується інформаційний простір і збираються копії веб-ресурсів. На другому — бази даних, складені за результатами сканування, сис­тематизуються таким чином, щоб у них можна було проводити прискорений пошук. А на третьому етапі пошукова машина прий­має запит від користувача і після цього проводить пошук у своїх базах та відображає веб-сторінку з оформленими результатами по­шуку.

Пошукова система Google

Найбільш потужна, надійна та високошвидкісна пошукова система. Забезпечує гарні результати пошуку як англійською, так і російською/українською мовою. Використовує базу даних і алгоритми пошуку Yahoo!. Має свій каталог web. Підтримує пошук у межах вказаного web-сайту. Дає відмінні результати при пошуку ресурсів, пов'язаних з інформаційними технологіями. Google шукає не лише гіпертекстові файли (html), але і файли у форматі PDF, DOC, PostScript, Corel Word Perfect і ін. Пошукова система Google має можливість пошуку зображень. При цьому у запиті можна вказати бажаний розмір, глибину кольору, формат файлу. Google дозволяє обрати мову інтерфейсу, мовні зони для пошуку, кількість повідомлень при видачі результатів та ін.

Для пошуку сторінок, що містять певний фрагмент тексту, в єдине поле на головній сторінці слід увести потрібні ключові слова, а потім натиснути клавішу Enter або клацнути кнопку  Пошук Google.

Над полем пошуку розташовані посилання для вибору бази даних, у якій виконуватиметься пошук, зокрема:

  • Веб – основна база даних Google;

  • Зображення – одна з найбільших в Інтернеті база даних зображень;

  • Групи – інтерактивні онлайнові середовища – групи Google;

  • Блоги – база даних, що забезпечує пошук у блогах.

         Праворуч на сторінці розташовано ще три посилання:

  • Складний пошук – вибір додаткових параметрів пошуку;

  • Налаштування – настроювання пошукового сервера відповідно до вподобань користувача;

  • Мовні інструменти – мовне настроювання системи Google.

        

Пошукова система Яндекс

Кожен користувач Яндекса може налаштувати пошук максимально зручним для себе способом. Досить перейти за посиланням Налаштування, розташованому у верхньому правому кутку сторінки результатів пошуку, вибрати потрібні параметри і натиснути на кнопку Зберегти і повернутися до пошуку (внизу сторінки). Якщо маєте бажання відновити стандартні налаштування, можна скористатися кнопкоюВідновити значення за замовчуванням.

Знайдений документ

Група налаштувань «Знайдений документ» керує відображенням інформації про знайдені документи.

Параметр Інформація про документ визначає розмір анотації до знайденого документа. Доступні стандартний і розширений описи.

Сторінка результатів

У групі налаштувань «Сторінка результатів» ви можете змінити оформлення сторінки з результатами пошуку.

  • Параметр Відкривати знайдені документи дозволяє зазначити, як відкриватимуться знайдені Яндексом документи. Якщо вибратикожен у своєму вікні, то щоразу, коли ви відкриваєте знайдену сторінку, натискаючи на посилання в результатах пошуку, з'являється нове вікно браузера чи відкривається нова вкладка. Якщо вибрати в тому ж вікні, під час натиснення на посилання результати пошуку замінюються знайденою сторінкою. Ви можете повернутися до них, натиснувши на кнопку Back браузера. Ви також можете відкрити сторінку, яка вас цікавить, у новому вікні, використовуючи для цього можливості браузера (наприклад, в Internet Explorer потрібно в момент натискання на посилання утримувати клавішу Shift).

  • Параметр Розмір сторінки дає можливість вибрати кількість знайдених документів, інформація про які відображається на сторінці результатів пошуку.

  • Графіка дозволяє вимкнути показ графіки на сторінці видачі пошуку. Яндекс турбується про зручність і тих своїх користувачів, які користуються низькошвидкісним або дорогим інтернет-каналом. Знявши прапорець показувати графічні банери і Зображення, ви зробите завантаження сторінки швидшим, позбувшись, щоправда, радості споглядання яскравих і веселих банерів, а також блоку знайдених зображень. Крім цього, ви можете вимкнути показ піктограм сайтів на сторінці результатів пошуку.

  • Пошукова форма визначає поведінку рядка пошуку. Якщо увімкнути пошукові підказки, під час набору запиту відображається список популярних запитів, які починаються з послідовності введених літер.

  • Параметр Мова інтерфейсу дає можливість вибрати між українською, російською, білоруською, татарською та казахською мовами.

  • Додатково дозволяє встановити опцію Показувати статистику слів для відображення в результатах пошуку статистики слів запитув базі Яндекса.

Зона пошуку

За допомогою групи налаштувань «Зона пошуку» можна точніше задати сторінки, на яких здійснюватиметься пошук.

У налаштуванні Шукати документи мовою ви можете зазначити, чи повинен Яндекс шукати документи всіма мовами чи тільки тими, які вам потрібні.

Налаштування Фільтрація сторінок визначає ступінь очищення пошукової видачі від документів «для дорослих». Можливі варіанти:

родинний пошук — з пошукової видачі виключаються всі документи, віднесені Яндексом до категорії «для дорослих»;

помірний фільтр — документи категорії «для дорослих» включаються в пошукову видачу лише в тому випадку, якщо інтент запиту явно вказує на доцільність подібного матеріалу;

без обмежень — документи категорії «для дорослих» додаються в пошукову видачу за релевантністю незалежно від їх доцільності, виходячи з інтенту запиту.

Налаштування Виправлення запиту визначає поведінку пошукової системи у разі виявлення описок і помилок у розкладці клавіатури. Якщо вибрано значення «якщо можливо, виправляти автоматично», пошуковий запит виправляється автоматично, а пошукова видача формується з урахуванням внесених змін. Якщо вибрано значення «тільки підказувати варіанти», результати пошуку повертаються за вихідним пошуковим запитом, а над результатами пошуку вам запропонують пошукати результати за виправленим.

Персональний пошук

Група налаштувань «Персональний пошук» визначає порядок і допустимість використання даних про пошукові запити, які ви задавали пошуковій системі раніше.

Сервіс «Мої знахідки» дозволяє запам'ятовувати історію ваших пошукових запитів до Яндекса — в інтернеті, блогах, а також за зображеннями. У будь-який момент ви можете включити або зупинити запис. На основі зібраних даних можуть відображатися підказки про ваші улюблені сайти і раніше задані пошукові запити.

Пошукова система МЕТА

Дозволяє здійснювати пошук у всьому українському Інтернеті, а також у Реєстрі українських сайтів. Розглянемо засоби пошуку, наявні у пошуковій системі www.meta.ua.

Пошук у повнотекстовій базі даних. Повнотекстовий пошук відбувається з урахуванням російської та української морфології. Це означає, що незважаючи на граматичну форму клю­чових слів, Ви отримаєте документи, які містять шукані слова у всіх формах. Наприклад, за запитом глубокі дена будуть знайдені документи, які містять слова глубоке дно, за запитом рушник вишиваний – документи, які містять слова вишивано­му рушникові і т. ін.

Зверніть увагу на таку особливість: в багатослівних запитах система не ігнорує так звані «стоп-слова», до яких належать при­йменники, частки, сполучники тощо. Більшість пошукових сис­тем у процесі пошуку ігнорує їх, тобто, під час запиту крем від засмаги прийменник «від» буде проігноровано і серед результатів будуть документи зі словосполученням «крем для засмаги» <МЕТА> видасть документи, що точно співпадають з Вашим запитом.

Ви можете використовувати низку службових операторів, які дозволяють уточнити Ваш запит (табл. 17.1).

Таблиця 17.1

Логічні оператори

Оператор

Опис

+

Логічне ТА. Цей оператор припускається і діє пер­шим, тобто запит українські реферати рівнозначний запиту українські + реферати

Логічне НІ дозволяє виключити зі списку результатів документи, які містять слово, що йде після цього оператора. Наприклад, за запитом кавовий напій кава будуть знайдені тільки ті документи, в яких є слова кавовий напій, але немає слова кава

|

Логічне АБО дозволяє знайти документи, які містять хоча б одне слово в запиті. Наприклад, за запитом: козаки | казаки будуть знайдені документи, що містять або слово козаки, або слово казаки

Порядок дії логічних операторів можна задавати круглими дужками (). Наприклад, за запитом харківські | київські під­приємства Ви отримаєте документи, що містять або слово хар­ківські, або одночасно слова київські і підприємства, оскільки оператор + припускається і діє першим. Якщо ж необхідно знайти документи, в яких зустрічаються слова харківські під­приємства або київські підприємства, запит повинен бути та­ким: (харківські | київські) підприємства.

Пошук у реєстрі українських сайтів. Як і за повнотекстового пошуку, пошук у реєстрі ведеться з урахуванням російсь­кої, української та англійської морфології.

За замовчуванням пошук здійснюється за повнотекстовою базою даних, для пошуку у реєстрі поставте прапорець шука­ти в Реєстрі.

Ви можете обмежити область пошуку окремою темою або регіоном. Для цього необхідно перейти у відповідну тематич­ну/регіональну рубрику та поставити прапорець «шукати в розділі:» або «шукати за регіоном:», при цьому пошук буде проводитись за повнотекстовим індексом. Якщо ж поставити ще один прапорець — «шукати в Реєстрі», то пошук буде про­водитись тільки за описами сайтів у визначеному розділі або регіоні.

Вікіпедія.

«Вікіпедія» - це Інтернет-енциклопедія, статті для якої може написати будь-яка людина, що має доступ до Мережі. Сьогодні ця енциклопедія, що з'явилася завдяки колективної праці добровільних енциклопедистів-аматорів, налічує понад три мільйони статей більш ніж на 130 мовах, включаючи такі екзотичні, як есперанто чи латина. «Вікіпедія» є загальнодоступною і вільно поширюваної енциклопедією.

Основою «Вікіпедії» є технологія «wiki» («wiki-wiki» - це запозичення автор технології - американський програміст Ховард Каннінгем - зробив з гавайського мови, на якому воно означає «швидко»). Це спеціальне програмне забезпечення, яке зазвичай вбудовується в інтерфейс веб-сайту. Призначення «wiki» - запис і структурування інформації, «wiki» дозволяє одночасно працювати великому числу користувачів: можна створювати свої статті або вносити виправлення в статті інших користувачів.

Для пошуку у Вікіпедії необхідно скористатись вікном пошуку в лівій частині вікна вашого браузера (внизу під лого Вікіпедії). Введіть назву статті, яка Вас цікавить, в поле пошук і натисніть кнопку Перейти. Якщо стаття з такою назвою існує, то вона автоматично відкриється в головному вікні браузера, інакше Вам буде запропоновано здійснити повнотекстовий пошук введеного слова у всіх статтях української Вікіпедії.

Ви можете відразу запустити повнотекстовий пошук у всіх статтях української Вікіпедії, ввівши в полі пошук ключове слово чи фразу і натиснувши кнопку Пошук.

Використання ключових фраз

У звичайному режимі Вікіпедія повертає результати пошуку, які містять усі входження будь-якої комбінації слів з ключової фрази, заданої у вікні пошук. Тобто, якщо задано фразу пошуковий механізм, Вікіпедія видасть не тільки всі статті, в яких є словосполучення пошуковий механізм чи механізм пошуковий, але й всі статті, які містять окремо слова механізм та пошуковий.

Для того, щоб змусити систему вибирати лише статті, які містять всі слова з ключової фрази, поставте знак "+" перед кожним словом, тобто в наведеному прикладі: +пошуковий +механізм. Якщо взяти ключову фразу в подвійні лапки, то здійснюватиметься пошук усієї фрази зі словами в зазначеному порядку. Тобто, запит на "пошуковий механізм" поверне всі статті, в яких є словосполученняпошуковий механізм, і проігнорує статті з механізм пошуковий. Для того, щоб вилучити із запиту певне слово, необхідно поставити перед ним знак "-", наприклад, пошуковий -механізм.

Верхній та нижній регістр

Пошук по ключовому слову є нечутливим до регістру. Тобто, запит на Українаукраїна чи УКРаїНа видасть однаковий результат.

Спеціальні символи

При пошуку слова, яке містить спеціальні символи (наприклад, Odiliënberg - з умлаутом ë), результат, який видасть Вікіпедія, на даний момент залежить від того, як ці символи зберігаються в тексті статті: наприклад, умлаут ë зберігається як символ ë (Unicode) чи як HTML-код ë (euml).

Апострофи та одинарні лапки

Слово в одинарних лапках (тобто 'слово') може бути знайдено лише тоді, якщо в запиті воно теж буде вказано в одинарних лапках. Тому при написанні статей не рекомендується вживати такі лапки. Зі звичайними подвійними лапками (тобто "слово") такої проблеми немає.

У Вікіпедії зазвичай апостроф у тексті позначається за допомогою одинарних лапок (тобто, м'яч, а не м’яч - зверніть увагу!). Тому в більшості випадків використовуйте в запитах саме таке позначення апострофа.

Хід роботи

Використовуючи описані засоби пошуку, виконайте наступні завдання:

Увійдіть в пошукову систему МЕТА. Введіть адресу: http://www.meta.ua або коротко meta.иа.

  1. Знайдіть документи, в назву яких входить вираз «брати Кличко», «Динамо Київ», «Шахтар» . Запишіть у звіт умову пошуку і кількість знайде­них об’єктів. Збережіть один із знайдених документів у своїй папці як текстовий документ.

  2. Зайдіть на будь-який з вибраних на Ваш розсуд пошуковиків та:

  3. Отримате прогноз погоди для Кам’янця-Подільського: а)на поточний день; б) на наступний день; в) на тиждень.

  4. Дізнайтеся курс гривні відносно світових валют.

  5. Знайдіть дані про кількість замків у Хмельницькій області та їх розташування.

  6. Знайдіть адреси сайтів фірм та представництв у Кам’янця-Подільського за вибором: Oriflame, Avon, Samsung, Nokia, LG, Mersedes, Ford, Opel, Lanos.

  7. Знайдіть прайс-лист комп’ютерної фірми.

  8. Знайдіть інформацію про рік заснуванняння та історію міста Кам’янця-Подільського.

  9. Знайдіть герб міста Кам’янця-Подільського.

  10. Знайдіть адреси декількох вільнодоступних серверів електронної пошти.

  11. Знайти улюблену музичну композицію.

  12. Перейдіть на веб-сайт національної бібліотеки ім. В.І. Вер­надского: http://www.nbuv.gov.ua/

  13. Знайдіть сайт Вашо навчального закладу, докладно вивчіть його структуру та інформацію про свій відділ і новини з життя студентів.

  14. Запишіть URL-адресу головної сторінки сайта Вашого навчального закладу.

Знайти відповіді на перелічені запитання та заповнити  таблицю:

№завдання

Критерії пошуку

Відповідь

Адреса сторінки