Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Інформатика / ЛР 3 Інформатика. Word

.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
1.38 Mб
Скачать

Тема 4.

Лабораторна робота 3

Стандартні програми Windows - WordPad і Paint

Мета:

Уміти користуватися головним меню для запуску програм і налаштовування системи.

План:

  1. Пункт Виконати.

  2. Пункт Пошук.

  3. Пункт Програми

  4. Текстовий редактор WordPad

  5. Графічний редактор Paint.

  6. Пункт Довідка.

Посилання на літературу :

[8] с. 104-120

[12] с. 29-35

Конспект

Теоретичні відомості

Якщо виконати команду «Пуск» «Программы» → «Стандартные» «WordPаd», на екрані з'явиться вікно редактора «WordPаd» для ство­рення текстового документа, виконання нескладного форматування і дру­кування його на кількох аркушах. Можливості редактора «WordPаd» не мо­жуть зрівнятися з тим, що може могутній Word, але для невеликих доку­ментів цей засіб є сенс використовувати.

Вікно редактора «WordPаd» нагадує чистий аркуш паперу (тут воно знизу скорочено). У робочому полі редактора мигтить курсор клавіатури, який означає, що можна набирати текст.

Правила набору тексту

При наборі тексту слід дотримуватися таких правил:

  • робити хоча б один «пропуск» між словами;

  • розділовий знак не відривати від слова, за яким він стоїть (між ними не повинен стояти «пропуск»);

  • після кожного розділового знаку ставити «пропуск»;

  • після відкриваючих дужок або лапок зразу писати текст (див. попередній абзац);

  • закриваючі дужки або лапки писати зразу за текстом;

  • до і після дефісу не ставити «пропуск» (який-небудь);

  • до і після тире ставити «пропуск» (книга – джерело знань).

Для переходу на початок наступного рядка натискати клавішу Enter.

Виправлення помилок

  • Зайвий символ вилучають клавішею Del(ete), якщо курсор клавіа­тури знаходиться ліворуч від нього, або клавішею ← BS (Backspace) – якщо праворуч. Символи, що справа від вилучення, зсуваються вліво на одну позицію.

Фрагмент тексту

Windows дає можливість стирати, копіювати або переносити на інше місце вибрану частину тексту (символ, слово, речення, кілька речень, абзац, кілька абзаців...) – фрагмент тексту. Щоб обробити фрагмент, його треба виділити. Для виділення слова, кількох слів або речення необхідно розмістити курсор миші на першому символі, натиснути ліву кнопку і, не відпускаючи її, протягнути курсор до останнього символу, і відпустити кнопку. Виділений текст стане у чорному фоні. Для зняття виділення тексту досить клацнути на будь-якому чистому місці екрана.

Дії з фрагментом тексту виконуються за допомогою буфера.

Буфер – це спеціальна пам'ять, у яку можна розмістити помічений фрагмент тексту (вирізати або копіювати на старому місці) з тим, щоб його вставити в інше місце того ж самого або іншого документа.

Робота з фрагментами тексту

Для обробки виділеного тексту відкривають меню «Правка», у якому виконують потрібні команди.

«Вырезать» – позначений текст запам'ятається в буфер і зникне на старому місці. Можна використати комбінацію клавіш Ctrl + Х. (Якщо помилково вирізали потрібний текст, натисніть клавіші Ctrl + Z і старий текст відновиться.)

Якщо потрібно перенести текст, треба встановити курсор миші на потрібне місце, викликати контекстне меню і виконати команду «Вста-вить» або Ctrl + V . Позначений текст з'явиться на новому місці

«Копировать» – позначений текст запам'ятається у буфер і зали­шиться на старому місці. Встановити курсор миші на потрібне місце вик­ликати контекстне меню і виконати команду «Вставить». Позначений текст з'явиться ще і на новому місці. Можна використати комбінацію клавіш Ctrl + С.

«Удалить» – позначений текст Зникне. (Якщо помилково знищили потрібний текст, натисніть Ctrl + Z.)

При роботі з фрагментами тексту зручніше користуватися кон­текстним меню. Якщо клацнути правою кнопкою миші на виділеному фрагменті тексту, то одержимо контекстне меню. Щоб виконати команду із контекстного меню, досить на ній клацнути лівою кнопкою.

Встановлення шрифтів

Шрифт має такі параметри:

  • Вид (гарнітура).

  • Написання.

  • Розмір (кегль).

Параметри шрифту можна встановити або змінити тільки для виділеного фрагменту.

Щоб встановити новий шрифт, необхідно відкрити меню «Формат» і в ньому виконати команду «Шрифт...». З'явиться діалогове вікно «Выбор шрифта».

У вікні «Шрифт» вибирають вид шрифту (на рисунку встановлено шрифт «Times New Roman»).

У вікні «Начертание» вибирають написання шрифту (на рисунку встановлено «Полужирный»).

У вікні «Размер» вибирають розмір шрифту (на рнисунку вста­новлено «10»). Щоб пересуватися вздовж списку, користуються бігунком або кнопками ▼,▲.

Після вибору клацнути на кнопці «ОК», щоб встановилися вибрані параметри тексту.

Робота з текстовим файлом

Меню «Файл» розгортається у список з такими командами:

Создать – використовується для роботи з новим документом;

Открыть... – вибирається, коли через деякий час продовжується робота з існуючим текстом. При виконанні цієї команди з'являється діало­гове вікно «Открытие файла». Треба відкрити список «Папка», вибрати в ньому потрібний диск і далі папку; знайти потрібний файл у списку «Имя файла», клацнути на кнопці «Открыть»;

Сохранить – зберегти поточний текст у файл з вказаною назвою;

Сохранить как... – зберегти поточний текст, що на екрані, у файл з новим ім'ям (і в новій папці). При виконанні цієї команди з'являється діалогове вікно «Сохранение».

Нове ім'я файла записується у список «Имя файла». Щоб зберегти файл у новій папці, треба відкрити список «Папка», вибрати в ньому потрібний диск і далі папку, клацнути на кнопці «Сохранить».

«Параметры страницы...» – вибрати розмір аркуша паперу, джерело подачі паперу у принтер, орієнтацію сторінки (книжна або альбомна), поля, колонтитули (спеціально відведене місце вгорі або(і) внизу аркуша паперу для запису номера сторінки, назви розділу або теми) тощо. При ви­конанні цієї команди з'являється діалогове вікно «Макет страницы», в якому встановлюються потрібні параметри. Принтер не вибирається, а використовується такий, який встановлено у Windows.

«Печать» – надрукувати текстовий документ, якщо принтер увімк­нено і в нього вставлений аркуш паперу.

Графічний редактор Paint.

Програма Paint – приклад простого одновіконного графічного редактора, що, проте, дозволяє створити досить складний малюнок, емблему, фірмовий знак.

Щоб запустити на виконання програму Paint, виберіть у головному меню (кнопка Пуск) команду ПрограммыСтандартныеPaint.

Щоб створити графічне зображення, можна користатися інструментами, представленими на Панели инструментов.

По краях поля чи малюнка розташовані чорні квадратики – маркери. Якщо установити на них покажчик мишки, і з появою стрілочки потягти, то можна змінити розміри поля (атрибути), на якому знаходиться зображення.

Якщо малюнок не міститься на екрані, то щоб побачити інші його частини, треба скористуватися вертикальним і горизонтальним прокручуванням.

Вибір палітри.

Палітра розташована внизу робочого вікна.

Усі лінії фігури малюються тим кольором, який обраний на колірній палітрі. Щоб вибрати колір, потрібно клацнути на ньому лівою кнопкою миші. У нижньому лівому куті Палітри, можна помітити два квадратики, що перекривають один одного. Верхній квадратик вказує основний колір (колір переднього плану), а нижній квадратик указує колір фона. "Другий колір", чи колір фона вибирають, клацнувши на відповідному кольорі правою кнопкою миші.

У програмі Paint основний колір використовується для креслення контуру об'єкта, що ви малюєте, а фоновий колір використовується для його заливання.

Інструментарій Paint.

Інструмент вибирається так само, як і все у Windows - щигликом миші. В одних випадках курсор являє собою хрестик, в інших - квадратик, іноді - вертикальну рису чи ковшик з фарбою.

У кожного з інструментів свої настроювання: для олівця чи лінійки можна вибирати товщину лінії, для пензлика – форму мазка, для ластику - його розмір і т.д. Тому і вміст віконця додаткових настроювань змінюється в залежності від обраного на палітрі інструмента. Наприклад, у нас на малюнку натиснута кнопка для малювання ліній. Їй у вікні додаткових настроювань відповідає вікно вибору товщини лінії.

Малюють у Paint пензликом, олівцем чи розпилювачем.

Якщо клацнути на кнопку Кисть лівою кнопкою миші, і не відпускаючи її, тягти пензлик по аркушу, то намалюється лінія першим кольором. При виборі пензлика правою кнопкою миші, зображення буде другим кольором.

Теж саме і для Распылителя, тільки він зафарбовує площу мазка не суцільно, а розрідженими точками-краплями, створюючи ефект розбризкування фарби. Форму мазка змінювати не можна, вона завжди кругла, але існують три варіанти розміру і густоти краплі.

Карандаш завжди малює лінію товщиною в 1 піксель (курсор при цьому має форму олівця). Щоб намалювати строго вертикальну чи горизонтальну лінію, треба тягти мишу при натиснутій клавіші Shift.

Заливка призначене для заливання малюнка першим чи другим кольором. Можна в такий спосіб нанести на малюнок потрібний фон, а по ньому вже малювати.

Якщо ж ви хочете залити не весь малюнок, а тільки деяку область на ньому, то область ця обов'язково повинна бути замкнута. Якщо в ній буде хоч одна, нехай сама маленька, в одну крапку шириною, «пробоїна», то фарба витече і розіллється по всьому екрану.

Пипетка дозволяє взяти колір прямо з малюнка. Тикнувши у відповідне місце лівою кнопкою, задаємо перший колір, тикнувши правою, задаємо другий.

Креслярські інструменти.

Крім інструментів, що малюють, у Paint є ще і креслярські інструменти.

Линия дозволяє з'єднати дві крапки аркуша прямою лінією. Натискаєте ліву чи праву кнопку миші там, де буде початок лінії, потім тягнете лінію туди, де буде її кінець, і відпускайте кнопку. З клавішею Shift малюються горизонтальні, вертикальні лінії і похилі під кутом у 45 градусів.

Кривая малює закарлюку. Кінці лінії ставляться так само, як у прямої, але після цього лінію ще двічі можна деформувати.

Для креслення геометричних фігур використовуються чотири інструменти, розташовані у нижній частині інструментарію. Це простий і округлений прямокутники, еліпс і довільний багатокутник.

Щоб замість овалу намалювати коло, а замість прямокутника – квадрат, потрібно тримати натиснутою клавішу Shift.

Кнопка Многоугольник призначена для малювання багатокутників будь-якої форми і з будь-якою кількістю кутів – як опуклих, так і самопересічних. Робиться це так:

  • Проводите першу сторону майбутньої фігури приблизно так, як проводили лінію по лінійці. Відпускайте мишу.

  • Клацайте кнопкою в тому місці, де буде наступна вершина. Відразу кінець першої сторони з'єднається з новою вершиною, і утвориться друга сторона.

  • Клацайте кнопкою в наступній крапці – приєднається і вона…

  • Щоб закінчити креслення, клацайте кнопкою двічі. Paint замкне багатокутник і зафіксує його на аркуші.

Перш ніж малювати який-небудь об'єкт (наприклад, округлений прямокутник), потрібно вибрати варіант із зафарбовуванням чи без зафарбовування. Для цього клацніть на відповідній піктограмі в полі Тип заливки: Только контур, Контур с заливкой чи Только заливка.

У першому випадку буде зображений прямокутник основним кольором.

В другому випадку – границя прямокутника буде зображена основним кольором, а внутрішня область буде залита другим кольором.

У третьому випадку прямокутник разом із границею буде залитий першим (основним) кольором.

Коли малюєте лівою кнопкою, то контур завжди буває першого кольору, а заливання другого. І навпаки.

Для більш точного зображення малюнок можна збільшити. Для цього використовується інструмент у виді лупи, що називається Масштаб. Він дозволяє переглядати малюнок зі збільшенням у 2, 6 і 8 разів.

У меню ВидМасштаб є команда Другой, котра дозволить вибрати масштаб в окремому діалоговому вікні. Там є ще чотириразове збільшення, відсутнє на кнопках.

При великому збільшенні можна попросити Paint показати прямокутну сітку (Ctrl-G, Вид Масштаб Показать сетку), що теж буде дуже корисна для точних робіт. Кожен квадратик у цій частій сітці відповідає одній екранній точці (пікселю).

Крім того, дуже допомагає при самих різних операціях той факт, що Paint показує в рядку стану координати курсору. Відлік йде з лівого верхнього кута малюнка, де координати (0,0), перша координата – відстань від нуля (у пікселях) по горизонталі, друга – по вертикалі.

Скасування операції і ластик.

Щоб усунути помилку, не зіпсувавши іншого малюнка, виконайте одну з дій:

  1. Поки ви не закінчили малювання (не відпустили кнопку миші), можна натиснути клавішу Esc, і лінія чи фігура, навіть заливання, пропадає.

  2. Якщо побачили, що лінія не правильна, чи залили фарбу не туди, не відпускаючи кнопки миші, клацніть іншою кнопкою, і все зайве зникне.

  3. Можна скасувати три останні команди комбінацією клавіш Ctrl+Z чи командою Отменить з меню Правка. Щоб прокрутити список скасувань у зворотному напрямку, можна скористатися командою Повторить, або F4.

Пам’ятайте, що ластик не один, а цілих два, і працюють вони по-різному:

  • Коли ви возите по малюнку курсором ластику лівою кнопкою миші, Paint заміняє другим кольором будь-які кольори, що потрапляються на його шляху. Якщо ж другий колір збігається з кольором фона (наприклад, обраний білий), то буде у вас саме стирання.

  • Коли ж ви возите ластиком по малюнку правою кнопкою миші, то другим кольором заміняються не всі кольори, а тільки перший. Це могутній засіб для заміни кольорів на малюнку в незалежності від форми ліній.

Стирання можна скасувати так само, як і будь-яку іншу операцію.

Операції редагування малюнка.

Виділення області.

Сама верхня пара інструментів – ножиці призначені для виділення прямокутних і похідних фрагментів малюнка.

Для прямокутних ножиць діяти треба приблизно так, як ми це робили, викреслюючи прямокутник: натиснути ліву кнопку і, не відпускаючи її, розтягти рамку, що утворилася, на потрібний розмір. Виділений фрагмент малюнка залишається в пунктирній рамочці.

Довільні ножиці діють, як олівець: натискаєте ліву кнопку й обводите контуром потрібну ділянку малюнка.

На панелі настроювання виділення можна вибрати виділення разом із фоном і без фона. Як правило, зручніше використовувати виділення без фона.

Виділення фрагмента малюнка робиться для того, щоб указати комп'ютеру, що з цим фрагментом будуть здійснюватися деякі дії. А саме, обрану (виділену пунктиром) область можна:

  • вирізувати, помістивши при цьому фрагмент у буфер, а потім вставити на інше місце малюнка;

  • скопіювати в буфер, не вирізаючи;

  • стерти;

  • пересунути на аркуші;

  • розтягти, стиснути, перевернути або відобразити;

  • зберегти у виді окремого файлу;

Прості операції редагування – вирізання, копіювання і вставка – робляться через меню Правка командами Вырезать, Копировать, Вставить:

Велика частина цих операцій зібрана в контекстному меню фрагмента. Це ж меню ви можете одержати, відразу виділяючи фрагмент правою кнопкою миші.

Меню Правка.

При виконанні команди Вырезать, Копировать виділений фрагмент міститься в буфер, а далі його можна Вставить в даний чи малюнок в інший файл. Вставляється виділений фрагмент спочатку в лівий верхній кут вікна. Поки фрагмент залишається виділеним, його можна перетягнути далі в потрібне місце.

Команда Копировать в файл дозволяє записати виділений фрагмент на диск. З'являється вікно, схоже на вікно при виконанні команди Зберегти, у яке записується ім'я файлу.

Команда Вставить из файла дозволяє вставити зображення з наявного файлу в поточну картинку.

Текст на малюнку.

Кнопка з буквою А на панелі інструментів дозволить в малюнок вставити текст.

Розтягуємо рамку, в якій буде знаходитися текст, у ній з'являється миготливий текстовий курсор, а поруч – додаткова панель Штифты.

Сам текст пишеться завжди першим кольором, а фон – другим.

Дозволяється пересунути блок з текстом в інше місце, розтягувати чи стискати рамку та ін. Але, уся ця свобода вибору – лише доти, доки текст не зафіксований. Фіксація відбувається при зміні інструмента чи щиглику по робочому полю осторонь від рамки.

Меню Рисунок.

Перед тим, як виконувати команди цього меню, необхідно спочатку виділити фрагмент чи весь рисунок.

К

Отразить/повернуть

Растянуть/ наклонить

Обратить цвета

Атрибуты

Очистить

Непрозрачный фон

оманди Отразить/повернуть дозволяють відобразити малюнок зліва направо та зверху вниз, а також повернути на зазначений кут 90, 180 чи 270 градусів.

Команди Растянуть/наклонить дозволяють змінити розмір малюнка чи його нахилити. При цьому відкривається діалогове вікно, у якому необхідно вибрати потрібні параметри розтягнення і нахилу чи ввести процентне співвідношення.

Якщо перед виконанням цих команд клацнути мишкою на команду Непрозрачный фон, то розтягуватися чи нахилятися об'єкт буде як непрозорий. Як основний, так і фоновий кольори виділеного фрагмента перекривають кольори існуючого малюнка. Можна скористатися кнопками на панелі інструментів.

При виконанні команди Атрибуты можна вибрати Черно-белую палітру.

Меню Файл.

Меню Файл відповідно до його назви призначене для виконання операцій з файлами, тобто операцій над малюнком у цілому.

При виконанні команди Создать очищається робоче поле від старого малюнка і можна малювати новий. Якщо ж у вікні було хоч щось намальоване, то перш, ніж очищати його, Paint запропонує зберегти на диск його вміст.

Д

Создать

Открыть

Сохранить

Сохранить как

Предварительный просмотр

Макет

Печать

ля того, щоб завантажити у вікно редактора раніше створений і збережений у файлі малюнок, потрібно відкрити цей файл ,тобто скористатися командою Открыть.

Команди Предварительный просмотр, Макет, Печать призначені для виведення малюнка чи його фрагмента на друк.

Після створення зображення його потрібно зберегти. Для цього виконується команда Сохранить как меню Файл. Paint видасть діалогове вікно Сохранение. У діалозі вводиться ім'я файлу. Файли Paint звичайно мають розширення .bmp

Знімки екрана.

Іноді в документ чи презентацію потрібно вставити знімок екрана. Щоб вставити в документ зображення екрана, потрібно зробити його знімок. Для цього використовуються дві комбінації клавіш: одна знімає весь екран, друга - тільки активне вікно.

PrintScreen - Копіює в буфер зображення екрана.

Alt + PrintScreen Копіює в буфер зображення активного вікна.

Після того як зображення поміщене в буфер, його можна вставляти в документ.

Кліп – арт і фотографії.

Можна додавати в ілюстрації кліп-арт (готові малюнки і фотографії).

Щоб побудувати зображення Paint, що складаються з декількох елементів, ви відкриваєте потрібну картинку і копіюєте в буфер. Після цього ви відкриваєте наступний файл і вклеюєте в нього зображення з буфера. Кілька разів повторивши таку операцію, ви можете побудувати досить складне зображення.

Відображення сітки:

  1. У меню Вид виберіть команду Масштаб, а потім виберіть команду Другой.

  2. У групі Варианты виберіть 400%, 600% чи 800% і натисніть кнопку OK.

  3. У меню Вид виберіть команду Масштаб, а потім команду Показать сетку.

  4. Щоб забрати сітку, повторіть крок 3 і зніміть мітку в команді Показать сетку чи виберіть у меню Вид команду Масштаб, а потім виберіть команду Обычный.

  5. У цій же команді Масштаб є функція Показать эскиз, що дозволяє при зображенні малюнка по крапках у великому масштабі бачити весь малюнок у вікні Эскиз.

  6. Використовувати функції Копировать і Вставить для створення таких малюнків як, наприклад кукурудза, виноград, калина, горобина, букет квітів і т.д.

Методи побудови малюнків.

  1. При малюванні важко домалювати одну деталь до іншої. Набагато легше намалювати кожен елемент малюнка окремо, а потім перетаскуванням зібрати малюнок.

  2. Використовувати клавішу Shift для зображення вертикальних, горизонтальних і похилих під кутом 45 градусів прямих.

  3. Використовувати допоміжні побудови. Наприклад, побудуємо різнобарвну пірамідку:

  • Виберіть допоміжний колір (сірий) і інструментом Линия намалюйте дві горизонтальні лінії. Ці лінії будуть обмежувати товщину кілець.

  • Чорним кольором, використовуючи інструмент, Скругленный прямоугольник, вбудуйте в допоміжні лінії кільця пірамідки.

  • Розфарбуйте кільця різними кольорами.

  • Допоміжним кольором (сірим) залийте вільне місце на аркуші.

  • Залийте білим кольором робочий лист. Допоміжні лінії зникнуть.

  • За допомогою Выделение перетаскуванням зберіть пірамідку.

  1. Замість того, щоб розділяти квадрат на рівні частини, краще його зібрати перетаскуванням однакових квадратів.

  2. Щоб зобразити окружність чи еліпс заданого розміру , їх потрібно вмалювати у квадрат чи прямокутник. При цьому покажчик миші встанов­люється точно в один з кутів квадрата чи прямокутника.

  3. Для більш детального зображення малюнка використовується інструмент лупа чи команда Масштаб з меню Вид.

Хід роботи

  1. Завантажити текстовий редактор WORDPAD, за допомогою якого оформити титульну сторінку до звіту з практичної роботи № 3. для запуску WORDPAD необхідно натиснути лівою кнопкою миші «Пуск», потім підменю «Программы»- «Стандартные»- WORDPAD;

  2. Оформити титульну сторінку та зберегти файл в своїй папці з ім'ям „Титул.doc”. Титульна сторінка має містити: назву коледжа, назву групи, ПІП студента, місто та рік.

  3. Оформити звіт з практичної роботи відповідно до послідовності виконання роботи № 3 з наведенням екранних форм і зберегти його у файлі з ім'ям „ПЗ_3_Група_ПІП виконавця.doc”. Звіт повинен містити: титульний лист; тему и мету практичної роботи; результати виконання завдання у вигляді екранних форм з коментарями;

  4. Відкрийте вікно графічного редактора Paint і розгляньте його.

  5. Навчіться вибирати колірну палітру для основного кольору і кольору фона.

  6. Навчіться вибирати товщину ліній.

  7. Вивчіть дії інструментарію.

  8. Розгляньте Головне меню. Вивчіть меню Правка.

  • Навчіться пересувати, вирізати, копіювати і вставляти виділений фрагмент.

  • Розберіться, як виконуються команди Отменить, Повторить.

  • Використовуючи частини кола, створіть зірочку (мал.1).

  1. Вивчіть меню Рисунок. Зробіть різні можливі перетворення малюнка.

  2. Підпишіть малюнок.

  3. Виконайте команду Просмотреть Рисунок (опція Вид).

  4. Вивчіть опцію Файл. Збережіть малюнок на диску.

  5. Використовуючи команду Открыть, відкрийте малюнок, зазначений викладачем.

  6. Розгляньте команди Копировать в файл і Вставить из файла з меню Правка.

  7. Вивчіть методи побудови.

  • Побудуйте куб.

  • Побудуйте різнобарвну пірамідку.

  • Побудуйте дорожній знак.

  1. Збережіть малюнок на диску.

Мал.1 “Зірочка” Мал. 2 “Дорожній знак 1” Мал. 3 “Пірамідка”

  1. Виділіть пірамідку. Скопіюйте її в інше місце. Поверніть пірамідку на 90 градусів.

  2. Створіть ще одну копію пірамідки. Здійсніть відбиття по горизонталі.

  3. Використовуючи можливості графічного редактора Paint, створити малюнок за зразком:

Технологія виконання малюнка IBM PC

  • Встановіть основний колір – чорний.

  • Клацніть на інструменту Надпись і наберіть текст IBM PC”.

  • У панелі параметрів шрифту задайте шрифт Arial, розмір 36 пт, зображення напів­жирне. Потім клацніть мишею поза текстом.

  • Натисніть піктограму Выделение на панелі інструментів і обведіть покаж­чиком створений напис.

  • Оберіть команду Правка – Копировать, а потім Правка – Вставить.

  • Клацніть по інструменту Заливка і залийте кожну літеру копії тексту IBM PC” сірим кольором, користуючись правою кнопкою миші, – це буде майбутня тінь від первинного напису.

  • Оберіть інструмент Выделение і виділіть фрагмент, що містить сірий напис.

  • Увійдіть у меню Рисунок – Растянуть/наклонить, установить розтягування по вертикалі 200% і нахил по горизонталі 60°.

  • Виділіть фрагмент із первинним текстом, набраний основним кольором. Потім клацніть на кнопці, задавши прозорість виділе­ного об’єк­ту. Перемістіть напис , поєднавши його з тінню так, щоб нижні краї перших літер “І” збіглися.

  • Розтягніть напис, набраний чорним шрифтом, до збігу нижніх країв усіх літер з відповідними тінями.

  1. Збережіть малюнок.

  2. Зверніть вікно редактора. Нажміть клавішу PrtScr. Розверніть вікно редактора. Нажміть Ctrl+V. Таким чином Ви здійснили скріншот робочого стола. Дана операція дуже пригодиться при оформленні документації. Збережіть малюнок.

  3. Закрийте графічний редактор.

  4. Здайте звіти.