Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції / Модуль 1 Змістовий модуль 1 Внутрішні та зовнішні електричні мережі.doc
Скачиваний:
126
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
268.29 Кб
Скачать

Тема 1. Вступ. Технологічний процес виробництва і передачі електроенергії план

1. Значення енергетики та особливості енергопостачання сільських

споживачів.

2. Технологічний процес виробництва електроенергії.

3. Номінальні напруги ліній електропередачі.

4. Взаємозв’язок між електричною станцією і споживачем.

Література

1. Електропостачання агропромислового комплексу: підруч. / Козирський В.В., Каплун В.В., Волошин С.М. - К.: Аграрна освіта, 2011. – 448с. арк.. 3 - 29

2. Притака І.П., Козирський В.В. Електропостачання сільського господарства. – К.: Урожай,

1995, - 304 с.

арк.. 3 … 19.

3. Будзко И.А., Зуль Н.М. Электроснабжение сельского хозяйства.

- М.: Агропромиздат, 1990. – 496 с

арк. 3 … 21.

1. Значення енергетики та особливості електропостачання сільських споживачів

Поява електрики здійснила революцію в усьому укладі життя людей. Немає жодної галузі виробництва, де б людина не використовувала електрику.

Однією з найважливіших умов розвитку цивілізації є електрифікація. З електрифікацією пов’язані комплексна механізація і автоматизація виробничих процесів, радіотехніка, електроніка, телемеханіка і т. п.

У сільському господарстві споживачі електроенергії розосереджені на значній території, а потужності їх порівняно невеликі. Це зумовлює деякі особливості електропостачання. Сільські електричні мережі здебільшого протяжні і мають невелику потужність. Навантаження низьковольтних мереж сільських населених пунктів коливається від 3 до 8 кВт/ км , що значно менше навіть від невеликих міст, де воно становить 10 … 60 кВт / км. Тому сільське електропостачання відрізняється від електропостачання промисловості і великих міст. Головним завданням його є подача електроенергії до великої кількості порівняно малопотужних об’єктів. У результаті протяжності мереж більша ніж в других галузях народного господарства.

Оскільки будівництво сільських електричних мереж можна вважати практично завершеним, основним завданням тепер є забезпечення якості електроенергії і високої надійності електропостачання.

Останнім часом при реконструкції електричних ліній частина повітряних замінюється на кабельні лінії. Перевагами останніх є звільнення земельної площі, висока надійність експлуатації, великий строк служби.

2. Технологічний процес виробництва електроенергії

В своїй діяльності людина використовує різні види енергії, проте на даний час найбільш поширеною є електрична енергія. Вона виробляється на електричних станціях. На них енергія природних джерел ( вугілля, нафта, газ і т. п.), води перетворюються в електричну. Крім цього енергоносіями використовують вітер, тепло земних надр, морські приливи, тепло сонячного проміння.

На електростанціях виробляється генераторами. Залежно від виду джерела для обертання генераторів використовують різні первинні двигуни – парові, газові, гідравлічні турбіни, двигуни внутрішнього згорання, вітродвигуни тощо. Отже електростанція – це технічна споруда, на якій енергію природних джерел перетворюють в електричну енергію.

Залежно від енергоносія, що використовується для живлення первинного двигуна розрізняють теплові, атомні і гідравлічні електростанції. Найбільш поширені ( 86% усієї електроенергії) теплові електричні станції. Залежно від типу первинного двигуна теплові електричні станції називають паротурбінними, дизельними і газотурбінними.

Газотурбінні ще не набули широкого поширення.

Великі паротурбінні електростанції поділяються на конденсаційні і теплоелектроцентралі (ТЕЦ).

КНД наших теплових електростанцій близько 30%, нових до 40%.

В магнітогідродинамічних генераторах потік плазми з температурою 2500 … 30000К спрямовується в між полюсний простір потужних електромагнітів. Рух такого газоподібного провідника рівнозначний переміщенню якоря звичайних електричних машин в магнітному полі. ККД МГД – генераторів вищий, проте вони в практиці ще не набули розвитку, працюють як експериментальні.

К.К.Д. сучасних гідроелектростанцій набагато вищий, ніж в теплових, і досягає 85%. Вони порівняно з тепловими мають ряд переваг:

1. Технологічний процес виробництва електроенергії значно простіший.

2. Вільний К.К.Д.

3. Нижча собівартість електроенергії ( близько в 5 разів вона дешевша ніж на теплових) .

Основним недоліком гідроелектричних станцій є велика капітальна вартість і значні строки спорудження.

Атомні електростанції належать до теплових. Джерелом енергії на них є ядерне паливо: уран – 255 і т. п. Схема атомної електростанції може бути одно – або двоконтурною.

За видом споживачів електричні станції бувають:

- районні;

- промислові ( заводські );

- сільськогосподарські;

- міські ( комунальні );

- спеціального призначення.

Районні споруджують поблизу природного джерела енергії.

Промислові – на території великих підприємств.

Сільські електростанції використовують як резервні.

Міські – постачають електроенергію і тепло міста.