Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Микроекономика Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
242.91 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Тема 1. Предмет і метод мікроекономіки 1

Тема 2: ТЕОРІЯ ГРАНИЧНОЇ КОРИСНОСТІ Й ПОВЕДІНКА СПОЖИВАЧА 3

Тема 3: ОРДИНАЛІСТСЬКА ТЕОРІЯ ПОВЕДІНКИ СПОЖИВАЧА 4

Тема 5: ПОПИТ І ПРОПОЗИЦІЯ, ЇХ ВЗАЄМОДІЯ 8

Тема 6: МІКРОЕКОНОМІЧНА МОДЕЛЬ ПІДПРИЄМСТВА 11

Тема 7: ВИТРАТИ І РЕЗУЛЬТАТИ ВИРОБНИЦТВА 13

Тема 8: РИНОК ДОСКОНАЛОЇ КОНКУРЕНЦІЇ 15

Тема 9: МОНОПОЛЬНИЙ РИНОК 16

Тема 10: ОЛІГОПОЛІЯ ТА МОНОПОЛІСТИЧНА КОНКУРЕНЦІЯ 17

Тема 11: ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ФАКТОРНИХ РИНКІВ. РИНОК ПРАЦІ 18

Тема 12: РИНОК КАПІТАЛУ 19

Перелік питань до іспиту 21

Тема 1. ПРЕДМЕТ І МЕТОД МІКРОЕКОНОМІКИ

Мікроекономіка як науковий розділ економіки вивчає діяльність людей, пов'язану з вибором та прийняттям рішень відносно того, що, як і для кого виробляти: яку виготовляти продукцію, які виконувати роботи, які надавати послуги, яку технологію застосовувати, які використовувати при цьому ресурси. Предметом мікроекономіки є економічні дії економічних суб'єктів, або ж прийняття рішень економічними суб'єктами відносно економічних благ.Під благом розуміють будь-який предмет (матеріальний або не­матеріальний), який здатний задовольнити певні потреби споживача або може бути використаний для відповідних цілей виробником.Економічні дії людей - це завжди є їх економічна поведінка яка проявляється у різних формах в залежності від тих економічних умов, в яких відбуваються ці дії.Об'єктом мікроекономіки є економічна діяльність людей і ті проблеми, що виникають у зв'язку з цим.Під економічними суб'єктами розуміють будь-які окремо діючі в економіці одиниці (споживачі, виробники).

Основним методом мікроекономіки є моделювання, тобто побудова моделі та ЇЇ дослідження. Модель - це спрощене уявлення складної дійсності або ж детальне описання тієї системи, яку ми собі уявляємо. Моделі можуть бути вербальними (викладеними словами), графічними і аналітичними (символьними). Будь-яка модель передбачає відтворення суттєвих взаємозв'язків між елементами системи на підставі констант та змінних величин: екзогенних — зовнішніх та ендогенних - внутрішніх. Модель, у якої рівень і динаміка ендогенних змінних повністю пояснюються наявними в ній екзогенними змінними, називають детерміністською. В залежності від обєктів дослідження виокремлюють два види еко­номічних моделей: оптимізаційні і рівноважні. Перші використовуються для вивчення поведінки окремих економічних суб'єктів, що прагнуть досягти своєї мсти. За допомогою других вирішуються задачі щодо результатів взаємодії сукупності суб'єктів і з'ясовуються умови сумісності індивідуальних цілей.Як наука мікроекономіка аналізує і прогнозує явища, що спостерігаються людиною. Мікроекономіка вирішує як позитивні, так і нормативні проблеми. Позитивні проблеми пов'язані з аналізом і прогнозуванням, нормативні — з плануванням діяльності підприємств чи галузей.Окремі економічні одиниці згідно з їх функціями ми можемо поділити на дві великі групи - покупців і продавців. Покупці і продавці взаємодіють і утворюють ринки.

Ринок - це сукупність покупців і ; продавців, що взаємодіють, в результаті чого з'являється можливість обміну. Ринок це більше ніж галузь промисловості. Галузь - це сукупність підприємств, що виробляють (продають) одинакові або споріднені товари, отже галузь є тільки однією стороною ринку, що втілює пропозицію.Ринки можуть бути з чистою конкуренцією, де жоден продавець або покупець не може вилинути на ціну, і без конкуренції, де окремі учасники можуть впливати на рівень цін. Ринкова ціна визначається в результаті взаємодії продавців і покупців. Па конкурентному ринку, як правило, переважає єдина ціна. На ринках без конкуренції (монополізованих) різні продавці можуть призначати різні ціни на той самий товар намагаючись відвоювати покупців у своїх конкурентів. Тоді ринкова ціна визначається як середній рівень переважних цін.Ринкові ціни більшості товарів коливаються у часі, і коливання ці можуть бути значними. Це особливо стосується конкурентних ринків. Порівнюючи ціни різних часів, завжди потрібно робити поправку на інфляцію, тобто користуватися реальними (порівняльними) цінами, а не номінальними (поточними). Ціну і обсяг продажів на конкретному ринку визначає велика кількість факторів, причому кожний із факторів впливає на ціну через попит або пропозицію. Особливу роль в процесі ціноутворення відіграють доходи учасників виробництва, які, як і витрати виробництва, впливають на пропозицію і як джерело формування поточного бюджету і поповнення фонду накопичення, формують попит.

Контрольні питання

  1. Назвіть основні характеристики економічного блага.

  2. Які питання вирішує економічна система?

  3. Визначте суб'єкти, об’єкти та предмет мікроекономіки.

  4. Що означає принцип раціональності поведінки людини?

  5. Охарактеризуйте основні загальнонаукові методи мікроекономіки.

  6. Визначте складові економічної моделі.

  7. Розкрийте сутність терміну “крива виробничих можливостей”.

  8. Пояснити, чому всі витрати в мікроекономіці називають альтернативними?

  9. Сформулюйте закон зростання альтернативних витрат.

  10. Що відображає альтернативну цінність навчання для студентів?