Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6 лекція.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
108.03 Кб
Скачать

Транспорт і його вплив на навколишнє середовище

1. Види транспорту та їх вплив на навколишнє середовище.

Транспорт– сукупність засобів, призначених для переміщення людей, вантажів, сигналів і інформації з одного місця в інше.

Розрізняють транспорт наземний (автомобільний, залізничний), водний (морський, річковий), повітряний та трубопровідний.

Транспорт використовує 30% енергії, що виробляється у світі (82% від цієї кількості використовують безпосередньо транспортні засоби), на нього приходиться 60% викидів вуглекислого газу, 42%; – оксиду азоту, 40% – вуглеводнів, 18% чадного газу.

Найбільш поширеним і найбільш “брудним” є автомобільний транспорт. Позитивом автомобільного транспорту є його висока мобільність, доступність для широких верств населення тощо. Основними екологічним проблемами автомобільного транспорту є :

  • автомобілі є найбільшим мобільним джерелом забруднення навколишнього середовища (у світі на сьогоднішній день функціонує близько 600 млн. автомобілів);

  • основна частина викидів від автомобільного транспорту припадає на міста та найбільші автомобільні траси;

  • автомобільні викиди концентруються у приземному шарі повітря – саме там, де дихають люди (один автомобіль в середньому за рік поглинає 1 тонну кисню й викидає в повітря 600-800 кг вуглекислого газу, 40 кг оксидів азоту та 200 кг неспалених вуглеводнів);

  • двигуни автомобілів часто бувають невідрегульованими, зношеними, що спричиняє додаткові викиди у атмосферу;

  • існує проблема переробки відпрацьованих мастильних матеріалів (тільки у Київській області щороку утворюється близько 50 тис. тон відпрацьованих масел);

  • проблема утилізації відпрацьованих покришок;

  • викиди автотранспорту містять до 200 хімічних сполук, деякі з яких надзвичайно токсичні.

Залізничний транспорт– перевезення пасажирів і вантажів в колісних екіпажах, що рухаються залізницею. Залізниці мають багато переваг — високу вантажопідйомність, надійність, порівняно високу швидкість. Залізничний транспорт є набагато чистішим ніж автомобільний, але і в нього є свої проблеми:

  • при перевезенні сипучих вантажів (руди, вугілля тощо) через зношеність вагонів частина з них втрачається (тобто розсипається поблизу залізничних колій) і може спричинити забруднення ґрунтів та водойм;

  • утилізація відпрацьованих паливно-мастильних матеріалів;

  • пасажирські потяги спричиняють надмірне органічне забруднення залізниць;

  • аварії на вантажних потягах часто спричиняють масштабні катастрофи і забруднення навколишнього середовища.

Трубопровідний транспортє найбільш дешевим та найбільш екологічно чистим видом транспорту для транспортування рідких та газоподібних речовин. Екологічні проблеми можуть виникати тільки при істотних аваріях на трубопроводах. Особливо небезпечними є аварії на нафтопроводах, аміакопроводах та бензопроводах. Основною причиною таких аварій є зношеність мереж і несанкціонована діяльність поблизу трубопроводів.

Авіаційний транспорт.Цивільна авіація в процесі розвитку стає дедалі більш екологічно небезпечною. Один літак Боїнг за одну годину польоту спалює 16 тон палива, а при зльоті витрачає 7,8 тони. Повітряний транспорт споживає близько 14% світового виробництва палива. Особливою небезпекою є надходження продуктів спалювання у верхні шари атмосфери. Завдяки літакам у зону озонового екрану щорічно потрапляє 180 тис. т сірчистого газу, більше 1,5 млн. тон оксидів азоту, що спричиняє пришвидшення руйнування озонового екрану.

Морський та річковий транспорт.Морський та річковий транспорт є відносно дешевим видом перевезень. Основні забруднення від цього виду транспорту потрапляють у світовий океан та поверхневі водойми. Це видики нафтопродуктів при митті танкерів або при аваріях, органічні відходи, побутове сміття, яке часто викидається з пасажирських суден. Найбільш істотним забрудненням є забруднення нафтою. Наприклад унаслідок аварії танкера “Екссон валдіз” що сталася 1990 року біля узбережжя Аляски у море потрапило майже 40 тис. тон нафти. Нафтова плівка на поверхні води пригнічує життєдіяльність морського фітопланктону – одного з головних постачальників кисню в земну атмосферу, порушує тепло і волого обіг тощо.

Аргументи і факти:

3 червня 1989 року поблизу залізничної станції Угу-Теляк у Башкирії відбувся розрив труби газопроводу “Західна Сибір – Урал – Поволжжя” з наступним вибухом еквівалентним 300 тон у тротиловому еквіваленті. Виникла при цьому пожежа охопила територію близько 250 га. Катастрофа відбулася в той момент коли в зону загазованості увійшли два пасажирські потяги, що їхали з Адлера в Новосибірськ та навпаки з 1284 пасажирами і 86 працівниками бригад потягів. Вибухом були зруйновані 37 вагонів і два електровози, при цьому сім вагонів згоріли повністю, 26 вигоріли з середини. Вибуховою хвилею 11 вагонів зійшли з рейок. Загинуло 575 осіб, травми отримали 623 особи.

18 лютого 2004, Іран, провінція Хорасан, 20 км від м. Нішапур – зіткнення з наступним займанням двох вантажних потягів, один із яких перевозив паливно-мастильні матеріали. Загинуло 315 людей, зникли без вісті 90 людей травми отримали 460 осіб. Зруйновано три найближчих населених пункти. У ґрунти та водойми потрапило десятки тон нафпродуктів.

Фосфорна аварія під Львовом — залізнична аварія 16 червня 2007 року біля с. Ожидів Бузького району Львівської області. Перекинулись 15 вагонів з отруйним жовтим фосфором, шість із них зайнялись. В гасінні пожежі були задіяні біля 500 пожежних і 220 працівників міліції. Під час пожежі утворилась отруйна хмара з продуктів горіння з зоною ураження 90 км2. З п’яти найближчих сіл було евакуйовані більше як 800 осіб, госпіталізовано 160.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]