Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kuba_lektsiya_2_chastina.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
379.9 Кб
Скачать

ЛЕКЦІЯ. ТУРИСТИЧНІ РЕСУРСИ КУБИ.

ЧАСТИНА 2.

1. Природно-рекреаційний потенціал

Кубинський архіпелаг займає площу в 110 992 км2 і складається з більш, ніж 4000 островів та невеличких острівців, на більшості з яких до цих пір збереглася незаймана природа і неймовірної краси пейзажі.

На Кубі існує близько 300 природних пляжів з дрібним білим піском, які омиваються прозорим морем, а за своїми характеристиками цілком безпечні для відпочиваючих. Найвідоміший з них - Варадеро, проте на схід від столиці, на острівцях поблизу північного узбережжя провінцій Сьєго-де-Авіла і Вілья-Клара, а також у провінції Ольгин і на острові Кайо-Ларго-дель-Сур є інші з подібними характеристиками.

На острові існують три гірські масиви, дві великі зони рівнин, численні долини, назви яких відомі у всьому світі, - такі як долина Віньялес, долина Юмури і Долина цукрових заводів [красою, наприклад, такі як Бельямар в провінції Матанзас.

Є також красиві річки з водоспадами, серед них - чудовий водоспад Анабанілья.

У кубинських морських водах мешкає приблизно 500 видів риб та 200 видів губок, зустрічаються коралові сади, печери, луки, а також молюски та ракоподібні, водорості і морські віяла. У казковому підводному світі можна знайти системи печер, вертикальні стіни, тунелі, протоки, а також найцікавіші останки затонулих кораблів.

Річки на Кубі короткі і небагатоводні, на деяких є водоспади; існує багато природних і штучних водойм. Головна річка країни - Кауто.

Рельєф Куби неоднорідний: тут є рівнини, підвищення та гори. Гори займають лише четверту частину території. Три головні гірські системи - це Кордильєра-де-Гуанігуаніко на заході, Еськамбрай в центральній частині і Сьерра-маестра на сході. Там знаходиться найвища точка Куби - пік Туркіно (1 974 м над рівнем моря). Інша частина території рівнинна і дуже родюча.

На Кубі велика кількість печер, деякі з них вирізняються особливою красою, наприклад, такі як Бельямар в провінції Матанзас.

Пляжний відпочинок. Візиткою Куби є її численні піщані пляжі. Більшість з них - муніципальні. Винятком є ті, які безпосередньо належать готелям. Найвідомішим пляжним курортом країни є Варадеро. Розташований він за 140 км на схід від Гавани на косі Хікакос і протягнувся на 36 км вздовж берегової лінії. У 1992 році пляжі Варадеро були визнані одними з найчистіших у світі. Варадеро - прекрасне місце для відпочинку, тут знаходяться кращі готелі країни, безліч ресторанів, клубів та дискотек.

Другим за популярністю курортом країни вважається пляжний район, який розташований в провінції Ольгін. Він займає південно-східну частину острова Куба. Відпочинок у цій курортній зоні обійдеться значно дорожче, ніж на пляжах Варадеро. Тут розташовані найбільші елітні готелі острова і понад 40 пляжів. Відпочивати можна і на прилеглих невеликих островах. Острів Кайо Гільєрмо відомий своїми піщаними дюнами, кораловими рифами та тим, що тут мешкають рожеві фламінго. Основними пляжними зонами є ель Пасо, дель Медіо, Ларга і Пілар. Кайо Гільєрмо - дуже чистий острів, де збереглися великі пальмові і мангрові гаї. Тутешні готелі побудовані у вигляді окремих вілл з терасами. За 80 км від острова Куба знаходиться острів Кайо Ларго. Зони відпочинку зосереджені в південній його частині. Це справжній туристичний острів, де немає місцевих жителів - одні пляжі та готелі. За 27 км на північ від острова Куба є острів Кайо Коко, вони сполучені між собою через море дорогою, яка прокладена по насипу. Освоєння цього острова розпочалося недавно, але відразу ж була поставлена ​​мета зробити його головним курортом країни, тому зараз тут будуються шикарні готелі і ресторани.

Екологічний туризм. Природа Куби дуже різноманітна. Багато туристів приїжджають сюди, щоб подивитися на тропічну рослинність та унікальний тваринний світ островів. У межах країни розташовані 236 зон, 14 національних парків і 23 екологічних заповідники. 7 зон оголошені ЮНЕСКО Заповідниками біосфери. На Кубі гніздяться найбільша в Західній півкулі колонія карибських фламінго. Основні місця їх проживання - заболочені долини річок Ріо-Максімо і Кагуей. Дуже сприятлива для екотуризму провінція Ольгін, яка розташувалася у гористій місцевості на південному сході Куби. У тутешньому Національному парку Ла Мензура мешкає понад 1000 різних видів тварин і птахів, багато з яких - ендеміки. Дуже популярні водоспади, найбільший водоспад острова - Гуябо - також розташований у провінції Ольгін. Неподалік знаходиться острів Саета, де зустрічаються великі рогаті тварини, такі як бізони, антилопи, олені і дикі свині.

Ландшафт острова Куба поцяткований численними карстовими утвореннями. Недалеко від міста Матантес можна відвідати сталактитові та сталагмітові печери Бельямар, вік яких перевищує 40000 років.

Активний відпочинок, дайвінг. Куба - острівна країна, тому активний відпочинок, головним чином, представлений водними видами спорту. У прибережних водах серед коралових рифів можна побачити рідкісні чорні корали, представників підводного світу - атлантичного тарпона, атлантичного нетопира, трепангів, акул та барракуд. Бар'єрні рифи добре розвинені біля північного берега Куби, берегові рифи - на південно-західному і південно-східному узбережжі.

Дайвінг-центром Куби є Варадеро. Тут знаходиться понад 20 шкіл з підводного плавання з досвідченими інструкторами. Також дуже популярним серед дайверів є містечко Фаро Луна, яке розташоване на пiвнiч вiд Гавани, де можна віднайти велику кількість затонулих кораблів, та Національний парк Марія Лa Горда (півострів Гунаакабібес на заході Куби), де знаходиться спеціалізований дайвінг-центр. Крім занурення під воду на узбережжі можна зайнятися вітрильним спортом та рибалкою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]