Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції_УІВ.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

58

Конспект лекцій

З ДИСЦИПЛІНИ

Управління ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЮ ВЛАСНІСТЮ”

Тема 1.

Теоретичні основи управління.

1. Суть, зміст та структура процесу управління.

2. Етапи процесу управління.

3. Характерні риси та типи процесів управління.

4. Взаємозв'язок процесу та структури управління.

5. Формування нової системи поглядів на процес управління.

6. Функції менеджменту: склад і призначен­ня.

1. Суть, зміст та структура процесу управління.

Сучасна теорія менеджменту виділяє сис­темний, ситуаційний та процесний підходи в управлінні.

Процесний підхід був вперше запропоно­ваний представниками класичної школи в менеджменті, які сформулювали основні функції управління, вважаючи їх не­обхідними для будь-якої організації.

Процес – це сукупність послідовних дій для досягнення певного результату. Предметом управлінського процесу е інформація, яку виконавці та керівники використовують у своїй діяльності, а засобами здійснення процесу - документи та технічні засоби приймання, пере­дачі, реєстрації, зберігання інформації.

А що ж таке процес менеджменту? Різноманітність концепцій управління обумовлює існування багатьох визначень процесу менедж­менту. Однак такою різноманітністю трактувань користуватися не слід, якщо ми хочемо створити ефективний управлінський процес кон­кретної організації та сформувати його технологію.

Менеджмент доцільно розглядати як процес, оскільки діяль­ність по досягненню мети – це не разові дії, а серія неперервних взаємозв'язаних дій, які, в свою чергу, також є процесами і виступають як функції менеджменту. Відповідно до одного з трактувань, менедж­мент – це процес планування, організації, приведення до дії та кон­тролю на підприємстві з тим, щоб досягти координації людських та матеріальних ресурсів, необхідних для ефективного досягнення завдань. Отже, менеджмент можна розглядати як сукупність взаємозв'я­заних управлінських функцій.

Згідно з іншою точкою зору, процес управління розглядають як функціонування прийнятої організаційної структури, яка відображає хід виконання функцій управління і характеризує його динаміку.

Близьким до згаданого є визначення процесу управління як діяльності об'єднаних в певну структуру суб'єктів управління, направ­леної на досягнення поставленої мети управління шляхом реалізації певних функцій і використання відповідних методів та принципів управління.

Як наукове поняття "процес управління" виступає в єдності трьох сторін: змісту, структури, технології менеджменту.

Зміст менеджменту як процесу розкривається в його функ­ціях, що являють собою види діяльності, за допомогою яких суб'єкт управління впливає на керований об'єкт. У змістовному аналізі проце­су управління прийнято розрізняти функції, підфункції, роботи, зав­дання.

Організаційна сторона процесу управління відображає по­рядок взаємодії керуючих ланок системи та взаємодії між керуючими та керованими ланками, тобто просторову взаємодію суб'єкта і об'єкта управління. Аналізуючи організаційну структуру процесу управління, розрізняють організаційну структуру системи управління, її рівні, лан­ки та зв'язки між рівнями і ланками.

Процедурна сторона процесу управління виробництвом – це взаємозв'язок та чергування в часі його стадій та етапів. Аналізуючи процес управління з погляду процедур управління, виділяють операції, алгоритми, цикли управління та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]