Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
140413 Валя КУРСОВА (1).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
260.1 Кб
Скачать

Міністерство освіти та науки україни Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка

кафедра здоров'я людини, фізичної реабілітації та безпеки життєдіяльності

КУРСОВА РОБОТА

з профілактики неврологічних захворювань

(назва дисципліни)

на тему:

Основні напрямки фізичної реабілітації хворих з діабетичною полінейропатією

Студентки ІV курсу 41 групи

«Здоров’я людини»

спеціальність вчитель основ здоров’я

Ковальської В. В

Керівник Барладин О.Р.___________

доцент, кандидат медичних наук

Національна шкала___________________

Кількість балів_____________________

Оцінка: ECTS____________

Члени комісії __________________ ________________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

__________________ ________________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

__________________ ________________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

м. Тернопіль - 2013 рік

З М І С Т

ВСТУП…………………………….......…………………………………..…….3

РОЗДІЛ І. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ. ОСНОВНІ НАПРЯМКИ ПРОФІЛАКТИКИ І ЛІКУВАННЯ ДІАБЕТИЧНОЇ ПОЛІНЕЙРОПАТІЇ У ХВОРИХ НА ЦД II ТИПУ

1.1 Медико – соціальне значення цукрового діабету та його наслідків………… 6

1.2. Патогенетичне обґрунтування клінічних проявів цукрового діабету II типу з діабетичною полінейропатією................................................8

1.3 Сучасні погляди на реабілітацію хворих з цукровим діабетом II типу, який ускладнений діабетичною полінейропатією……………………….…........13

РОЗДІЛ ІІ. ЗАГАЛЬНА МЕТОДИКА Й ОСНОВНІ МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ

2.1 Клінічна характеристика хворих...................................................24

2.2 Комплекс використаних методик при обстеженні хворих..............25

2.3 Методики оцінки функціонального стану кардіореспіраторної системи та вегетативної нервової системи, фізичної працездатності хворих………………..26

2.3.1 Оцінка функціонального стану серцево – судинної системи ………….……26

2.3.2 Оцінка функціонального стану дихальної системи…………………………...27

2.4 Статистичні методи дослідження…............................................................28

РОЗДІЛ ІІІ. УЗАГАЛЬНЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ДОСЛІДЖЕННЯ

Оцінка ефективності застосуваннялікувальної фізичної культури в комплексному лікуванні хворих на ЦД ІІ типу з діабетичною полінейропатією налікарняному етапі реабілітації…………….…...................29

ВИСНОВКИ.....………………………………………...................…......….34

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ....…………….....….........................35

ДОДАТКИ

Вступ

Актуальність проблеми

Цукровий діабет (ЦД) без перебільшення є надзвичайно небезпечною хворобою в історії світової медицини. Ураження різних органів і систем при цукровому діабеті є основною причиною інвалідності та смертності хворих. ВООЗ констатує, що ЦД зумовлює підвищення смертності в 2-3 рази і скорочує тривалість життя на 10-30%. Економічна й соціальна шкода, якої завдає це захворювання своєю поширеністю та інвалідизуючими наслідками, величезна. Медико – соціальна значущість, складність патогенезу, прогресуючий перебіг визначають необхідність пошуку більш ефективних способів профілактики та лікування цього захворювання [2,3].

В Україні зареєстровано понад мільйон хворих на ЦД. Однак можна з упевненістю говорити, що реальна кількість хворих значно перевищує цей показник. Захворювання переважно виникає непомітно й нерідко проявляється лише тоді, коли серйозно уражає судини, нервові закінчення, органи зору, нирки і серце.

Найбільшою проблемою цукрового діабету є ускладнення. Приблизно 50% пацієнтів із цукровим діабетом І типу помирає від хронічної ниркової недостатності. Серед таких хворих у 2–5 разів частіше діагностують інфаркт міокарда, ніж у здорових осіб того ж віку. Гангрена нижніх кінцівок трапляється у 200 разів частіше, 50–70% усіх ампутацій нижніх кінцівок, не пов’язаних із травматизмом, припадає на осіб із цукровим діабетом.

Одним з найчастіших неврологічних ускладнень ЦД, серед усіх уражень периферичної нервової системи, які зустрічаються в клінічній практиці, є діабетична полінейропатія (ДПН) [10]. Частота її розвитку за різними літературними джерелами коливається від 20% до 93% залежно від типу діабету.

ДПН погіршує якість життя хворих, призводить до інвалідності пацієнтів працездатного віку внаслідок формування синдрому діабетичної стопи [20].

Відомо, що при наявності ДПН в 1,7 разів збільшується ризик ампутації кінцівки, в 12 разів - ризик розвитку деформації стопи та в 39 разів - ризик розвитку виразки стопи, тому актуальною є розробка ефективних методів діагностики та лікування даного захворювання для попередження прогресування цієї патології. Безуспішність лікування нерідко обумовлена безсистемним і погано продуманим застосуванням різних методів терапії без урахування особливостей патогенезу та клінічного перебігу хвороби [15].

Основним пусковим механізмом розвитку ДПН вважається гіперглікемія, що в черговий раз підкреслює необхідність своєчасного адекватного глікемічного контролю і його підтримання впродовж всього захворювання.

Загалом, лікування ДПН (особливо больової форми) на сьогодні залишається досить складним завданням. Вітчизняна і зарубіжна практика лікувальної фізкультури (ЛФК) зібрала достатньо даних про благотворний вплив фізичних вправ на організм хворого ЦД. Але медикаментозне лікування і фізична реабілітація є достатньо ефективними тільки тоді, коли фізичні вправи призначаються з урахуванням особливостей перебігу захворювання й функціональних можливостей хворих на ЦД [2]. Тому доцільним є вивчення впливу ЛФК на перебіг ДПН.

Таким чином, викладене вище зумовлює актуальність дослідження курсової роботи.

Об’єкт дослідження - проблема комплексного лікування хворих з діабетичною полінейропатією.

Предмет дослідження - лікувальна фізична культура в комплексному лікуванні хворих з діабетичною полінейропатією.

Мета дослідження: оцінити ефективність застосування лікувальної фізичної культури в комплексному лікуванні хворих з діабетичною полінейропатією.

Завдання дослідження:

1. На основі аналізу сучасної літератури з досліджуваної проблеми, дати етіопатогенетичну і клінічну характеристику цукрового діабету та його ускладнень, охарактеризувати сучасні підходи до призначення комплексного лікування при даній патології

2. Обгрунтувати застосування лікувальної фізичної культури для хворих з діабетичною полінейропатією на стаціонарному етапі лікування.

3. Оцінити ефективність запропонованого комплексу вправ лікувальної фізичної культури для даної когорти хворих на стаціонарному етапі лікування на основі вивчення динаміки показників діяльності серцево-судинної, дихальної і вегетативної нервової системи.

4.

Нами використовувались такі методи дослідження: теоретичний аналіз і узагальнення літературних даних; вивчення документальних матеріалів (аналіз медичних карт); педагогічні методи (лікарсько-педагогічні спостереження в процесі занять ЛФК); клінічні методи дослідження; інструментальні методи. Результати дослідження оброблені методом математичної статистики.

РОЗДІЛ І. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ. ОСНОВНІ НАПРЯМКИ ПРОФІЛАКТИКИ І ЛІКУВАННЯ ДІАБЕТИЧНОЇ ПОЛІНЕЙРОПАТІЇ У ХВОРИХ НА ЦД ІІ ТИПУ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]