Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моя курсова.doc
Скачиваний:
193
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
13.76 Mб
Скачать

3

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ГНАТЮКА

ФАКУЛЬТЕТ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ

Кафедра теорії і методики

фізичного виховання

Курсова робота

ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДУ КОЛОВОГО ТРЕНУВАННЯ НА УРОКАХ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

Виконав:

студент групи СТ-41

Даньків Руслан Миколайович

Науковий керівник:

Вовчанська Василина

Василівна

Тернопіль2012

Зміст

Вступ...…………………………………………………………………………………...3

1. Суть колового методу тренування та доцільність його використання на уроках фізичної культури……………………………………………………………………….5

2. Вимоги до використання колового методу тренування …………...........................8

3. Досвід застосування вчителями колового методу тренування……………….…..13

4. Практика застосування колового методу тренування на уроках фізичної культури………………………………………………………………………………...30

Заключення…………..………………………………………………………………..36

Список використаної літератури.……………………………………………….. 39

Вступ

Вирішення завдань підвищення ефективності і якості навчального процесу можливе тільки на основі подальшого поліпшення методики навчання шкільних предметів. Одним з них є фізичне виховання – специфічна навчальна дисципліна, що має значення для кожної дитини, не залежно від обраного професійного шляху в майбутньому. Специфіка фізичного виховання як навчального предмету полягає в тому, що основними показниками його ефективності є стан здоров'я і рівень фізичної підготовленості учнів.

У цільовій комплексній програмі «Фізичне виховання - здоров'я нації» на 2012-2017 роки підкреслюється велика роль фізичної культури і спорту в духовному і фізичному вихованні наших людей, у підготовці молоді до високопродуктивної праці і захисту Батьківщини. Тому сьогодні найбільш актуальним і важливим є пошук нових, науково обґрунтованих, ефективних форм, засобів і методів фізичного виховання, що відповідають вимогам науково-технічного прогресу сучасності.

Однією з таких організаційно-методичних форм, що в останні роки отримала широке використання в фізичному вихованні і спорті, є тренування коловим методом. Воно виникло як організаційно-методичний метод виконання фізичних вправ, що спрямований на комплексний розвиток рухових якостей людей [13 ].

Організаційно-методичну форму занять фізичними вправами, що відповідає сучасному методу колового тренування уперше застосували англійські фахівці Р. Морган і Г.Адамсон (1952) з метою підвищення зацікавленості школярів і студентів до занять. Вони назвали цей метод «Cirguit-training». У подальшому метод колового тренування під назвою «kreistraining» набув широкої популярності в колишній НДР (М.Шолих, 1966) [18] та в інших країнах. В роботі білоруського фахівця И.А.Гуревича [3] наводиться 1500 вправ для колового тренування, які згруповані ознакою їх переважного впливу на розвиток тієї чи іншої рухової якості.

Тренування коловим методом використовується у фізичному вихованні вже більше 30 років, тому його вплив на рівень фізичної підготовленості учнів висвітлений в літературі досить широко і інтенсивно досліджується вчителями в процесі педагогічної діяльності. У наявних літературних джерелах розглядаються, головним чином, організаційні моменти колового тренування і його різновиди [8] підбір фізичних вправ і зміст їх комплексів [5], особливості проведення колового тренування в шкільному уроці [3], використання колового тренування з метою підвищення інтенсивності занять [12] і інше. В своєму дослідженні ми спробуємо об’єднати дані досліджень та досвід застосування колового тренування і висвітлити комплекси вправ для покращення загальної фізичної підготовки, розвитку окремих рухових якостей та тематичних уроків фізичної культури.

Мета дослідження: вивчити застосування колового методу тренування на уроках фізичної культури.

Об’єкт дослідження – коловий метод тренування.

Предмет дослідження – використання колового методу тренування на уроках фізичної культури.

Завдання дослідження:

  • вивчити сутність колового методу тренування та доцільність його використання на уроках фізичної культури;

  • проаналізувати вимоги до використання колового методу тренування;

  • обгрунтувати досвід застосування колового методу тренування вчитилями на уроках фізичної культури;

  • проаналізувати практичне застосування колового методу тренування на уроках фізичної культури.