Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА 3 курс.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
101.66 Кб
Скачать

Тернопільський національний педагогічний університет

Імені Володимира Гнатюка

Кафедра соціальної роботи

Курсовий проект

З Технологій соціальної роботи

на тему:

Соціальна інтеграція випускників інтернатних закладів: зарубіжний досвід

Студентки 3-го курсу СР-31 групи

Напряму підготовки «Соціальна робота»

Лучків Ірини

Керівник: доцент кафедри соціальної роботи, канд. пед. наук

Горішна Надія Мирославівна

Національна шкала ______________________

Кількість балів __________________________

Члени комісії __________________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

__________________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

__________________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

м. Тернопіль – 2014 рік

План

Вступ 3

РОЗДІЛ 1. Вітчизняний досвід соціальної інтеграції випускників інтернатних закладів 5

1.1.Соціальна інтеграція випускників інтернатних закладів як актуальна проблема сучасного суспільства 5

1.2.Нормативно-правова база соціальної інтеграції випускників інтернатних закладів 10

Висновки до першого розділу 17

РОЗДІЛ 2. Зарубіжний досвід соціальної інтеграції випускників інтернатних закладів. 19

2.1. Соціальна політика зарубіжних країн, щодо соціальної інтеграції випускників інтернатних закладів у соціальне середовище 19

2.2. Основні шляхи і методи вирішення соціальних проблем випускників інтернатних закладів у зарубіжних країнах 23

Висновки до другого розділу 29

Висновки 30

Використана література 32

Вступ

Актуальність теми дослідження. Соціально-економічна ситуація, що склалась протягом останніх десятиліть призвела до зростання кількості дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків. Пріоритетними формами влаштування цієї категорії дітей є сімейні: усиновлення, опіка і піклування, прийомні сім’ї і дитячі будинки сімейного типу. Проте вони не здатні забезпечити виховання усіх дітей, позбавлених батьківського піклування.

В Україні станом на 2013 р. функціонував 957 дитячих закладів з інтернатної формою утримання, які розраховані на 153 849 місць. В закладах перебувало 117600 дітей (1,5% дитячого населення України). Із них 13,5 тисяч (11%), тобто кожен десятий мав статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.

Більшість випускників інтернатів мають труднощі у плануванні свого майбутнього, виборі професії, яка б відповідала їх потребами та інтересам, вищого навчального закладу для її отримання, а по завершенні навчання, пошуку роботи та збереженні стабільності й росту в професійній діяльності. Для багатьох випускників інтернатних закладів характерними є споживацькі настрої, невміння планувати та розпоряджатись ресурсами, встановлювати позитивні соціальні та родинні зв’язки, адаптуватись до нових умов проживання, протистояти негативному впливу соціального оточення. Низький рівень адаптації колишніх вихованців закладів опіки до життя в суспільстві зумовлює необхідність підтримки випускників інтернатних закладів у перехідний період навчання між перебуванням в установі та самостійним життям.

Аналіз останніх досліджень і публікацій свідчить про зростання інтересу вчених до проблеми соціалізації дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Розроблено вітчизняні та зарубіжні концепції соціалізації особистості (В. Абраменкова, В. Алфімов, І. Звєрєва, А. Капська, С. Козлова, О. Кононко, С. Куліковська, Ю.Лебєдєв, С. Литвиненко, А. Мудрик, І. Печенко, Л. Хухлаєва, В. Ямницький). Визначено особливості особистісного розвитку дітей-сиріт в умовах інституційного виховання (І. Дубровіна, В. Мухіна, А.Прихожан, Н. Толстих); з’ясовано недоліки цієї форми життєвого устрою дітей-сиріт (А. Прихожан, Н. Толстих, Г. Сем’я).

Об’єкт дослідження: процес соціальної інтеграції випускників інтернатних закладів у соціальне середовище.

Предмет дослідження: зміст, методи і засоби діяльності соціальних служб з соціальною інтеграцією випускників інтернатних закладів у суспільство.

Мета дослідження: визначити шляхи оптимальної соціальної інтеграції випускників інтернатних закладів.

Завдання роботи:

  1. охарактеризувати сутність поняття «соціальна інтеграція» та ключові проблеми випускників інтернатних закладів у поза інтернатному середовищі;

  2. проаналізувати зміст вітчизняних та зарубіжних нормативно-правових актів з питань соціального захисту і соціальної допомоги випускникам інтернатних закладів;

  3. визначити перспективні ідеї зарубіжного досвіду соціальної інтеграції випускників інтернатних закладів та можливості їх використання в Україні;

  4. розробити рекомендації щодо використання перспективних ідей зарубіжного досвіду соціальної інтеграції випускників інтернатних закладів.

Методи дослідження: Для досягнення мети і вирішення завдань використано такі методи: теоретичний аналіз, узагальнення наукової та навчально-методичної інформації, синтез, порівняння методів вирішення проблеми в Україні та закордоном.

Структура роботи. Курсова складається з вступу, двох розділів, висновків та використаної літератури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]