Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА2014.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
57.01 Кб
Скачать

Тернопільський національний педагогічний університет

імені Володимира Гнатюка

Кафедра географії України і туризму

Дата здачі на кафедру «__»»_______»20__р.

КУРСОВА РОБОТА

з дисципліни «»

На тему: «Туристичні ресурси Київської області»

Студентки 3 курсу Т-34 групи

Географічного факультету

напряму підготовки «Туризм»

Восадко О.Я.

Науковий керівник: к.г.н. Дударчук К.Д.

Національна шкала:_____________________

Кількість балів:_______Оцінка ECTS:_____

Члени комісії:

____________ _________________

____________ _________________

____________ _________________

м. Тернопіль – 2014 рік

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………3

РОЗДІЛ 1 Сутність, значення та основні функції залізничного транспорту України………………………………………………..….5

РОЗДІЛ 2 Передумови регіонального розвитку і розміщення залізничного транспорту України

РОЗДІЛ 3Сучасна структура та рівень розвитку залізничного транспорту України………….……………………….....21

РОЗДІЛ 4 Територіальна структура та регіональні відмінності залізничного транспорту України

РОЗДІЛ 5 Проблеми і перспективи розвитку і розміщення залізнично-транспортного комплексу України

ВИСНОВКИ…………………………………………………………………….27

СПИСОКВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ТА ДЖЕРЕЛ………………….29

Вступ

Актуальність теми. За своїми природними географічними умовами Україна належить до держав, які мають всі необхідні дані для торгових контактів із зарубіжними країнами через залізничний транспорт. Сама доля подарувала нашій країні вигідне географічне положення.

Залізни́чний тра́нспорт — вид транспорту, що здійснює перевезення пасажирів і вантажів в колісних екіпажах, що рухаються залізничною колією. Залізничний транспорт є частиною логістичних ланцюгів, які сприяють міжнародній торгівлі і економічному зростанню.Залізничний транспорт є значно безпечнішим (в кілька разів) у порівнянні з авіа, автомобільним і морським транспортом.Першими залізницями в Україні стали Перемишль — Львів (1861) на заході й Одеса — Балта (1865) на півдні країни. Вже з 1868 р. будувалися багато залізниць. Залізнична мережа України в основному сформувалася до кінця XIX ст. Щільність залізничних шляхів сполучення в Україні становить 38 км на 1 тис. км, у Франції, наприклад, 65 км на 1 тис. км (1983 р.). Мережа залізниць найщільніша на південному сході (Донбас), а також на заході країни. Загальна довжина залізничних шляхів загального користування — 22,7 тис. км, із них 8,3 тис. км, або 37%, електрифіковано, 8,0 тис. км, або 35%, є дво- і багатоколійними.

Метою написання курсової роботи є визначення особливостей розвитку залізничного транспорту України, опис сучасного стану, висвітлення проблем в даний час і перспектив у майбутньому.

Обєктом дослідження даної теми є залізничний транспорт України.

Предметом вивчення є перспективи та проблеми розвитку залізничного транспорту нашої держави.

Метою написання курсової роботи є визначення особливостей розвитку залізничного транспорту України, опис сучасного стану, висвітлення проблем в даний час і перспектив у майбутньому.

Головними завданнями, виконання яких потребувала поставлена мета, стали:

  • збір і обробка теоретичного матеріалу з даної тематики;

  • оцінка нинішнього стану транспортної системи України;

  • збір і обробка інформації про сучасні тенденції, які можуть вплинути на транспортно-географічне положення та транзитний потенціал України.

Для детального розкриття теми даної курсової роботи дослідження доцільно провести так:

по-перше, розкрити роль та значення залізничного транспорту в економіці держави,

по-друге, розкрити питання про cутність, значення та основні функції залізничного транспорту України, дати характеристику передумовам регіонального розвитку і розміщення залізничного транспорту України,

по-третє, визначити сучасну структуру та рівень розвитку залізничного транспорту України,

по-четверте, охарактеризувати територіальну структуру та регіональні відмінності залізничного транспорту України,

по-пяте, проаналізувати проблеми і перспективи розвитку і розміщення залізнично-транспортного комплексу України.

Розділ 1

Сутність, значення та основні функції залізничного транспорту України

Залізничний транспорт - виробничо-технологічний комплекс організацій і підприємств залізничного транспорту загального користування, призначений для забезпечення потреб суспільного виробництва і населення країни в перевезеннях у внутрішньому і міжнародному сполученнях та надання інших транспортних послуг усім споживачам без обмежень за ознаками форми власності та видів діяльності, тощо. Залізничний транспорт - одна з найбільш важливих галузей народного господарства України. Даний транспорт є однією з базових галузей економіки. Він забезпечує виробничі і невиробничі потреби матеріального виробництва, невиробничої сфери, а також населення в усіх видах перевезень. Даний транспорт є частиною логістичних ланцюгів, які сприяють міжнародній торгівлі і економічному зростанню. Залізничний транспорт відіграє провідну роль у здійсненні внутрішньодержавних і значну - у зовнішньодержавних економічних звязках України. На нього припадає основна частина вантажообігу і перевезень пасажирів. Залізничний транспорт є значно безпечнішим у порівнянні з авіаційним, автомобільним і морським транспортами. Цей вид транспорту поєднує у собі важливі техніко-економічні показники: регулярність руху і високу швидкість перевезень, велику пропускну і провізну спроможність. Також, він є однією з базових галузей економіки. Стабільне та ефективне функціонування залізничного транспорту є необхідною умовою для забезпечення обороноздатності, національної безпеки і цілісності держави, підвищення рівня життя населення.

Україна належить до регіонів із значним розвитком залізничного транспорту. На нього припадає основна частина вантажообігу і перевезень пасажирів. Залізничний транспорт має вирішальне значення у забезпеченні економічних зв'язків як у межах України, так і в її зв'язках з іншими країнами. Цей вид транспорту поєднує у собі важливі техніко-економічні показники: регулярність руху і високу швидкість перевезень, велику пропускну і провізну спроможність. Залізничний транспорт має вирішальне значення у забезпеченні економічних зв'язків як у межах України, так і в її зв'язках з іншими країнами.[1, c. 145].Залізничний транспорт є найрозвинутішим в Україні. Перевагами цього виду транспорту є велика розгалуженість та низькі тарифи. Пропускна спроможність залізничної мережі значно перевищує поточні обсяги руху. Важливість залізничного транспорту в системі транспортних комунікацій України посилюється тим, що через територію держави пролягають основні транспортні транс'європейські коридори: Схід - Захід, Балтика - Чорне море. Залізницею здійснюється 46% від загальних перевезень, але закордонних перевезень - лише 14%. Зокрема, транс'європейська залізнична магістраль Е-30, що бере початок в Берліні, перетинає Україну за маршрутом Мостиська - Львів - Київ і йде далі до Москви. Вона ж на території Польщі перетинається з швидкісними магістралями Е-59 та Е-65 і створює можливість швидкісного залізничного сполучення практично між усіма державами Європи.

За функціональними особливостями залізничний транспорт поділяється на вантажний та пасажирський. Це зв'язано з тим, що транспорт виступає необхідною передумовою функціонування як матеріального виробництва, так і сфери обслуговування, в тому числі пасажирських перевезень. Пасажирський залізничний транспорт є галуззю невиробничої сфери і належить до інфраструктурних галузей. Вантажний транспорт - галузь виробничої інфраструктури. Не виробляючи безпосередньо матеріальної продукції, вантажний транспорт є четвертою галуззю матеріального виробництва після видобувної, переробної промисловості і сільського господарства. Жодна з названих трьох основних галузей матеріального виробництва не здатна функціонувати без транспортного забезпечення. Продукт тільки тоді готовий до споживання, коли він доставлений до споживача. Значення залізничного транспорту в економіці країни визначається його впливом на загальну конкурентоспроможність національної економіки, а отже її привабливість для розвитку бізнесу та притоку інвестицій. Це дозволяє відійти від розгляду основної функції залізничного транспорту - здійснення перевезень, та розглянути функції більш ширше, виходячи з внутрішньодержавного та зовнішньодержавного значення залізничного транспорту. Спроба визначити функції транспорту здійснювалися різними науковцями. На сьогодні до основних функцій включаються:

  • стимулююча - стимулювання економічного зростання реалізується через інвестиції в транспортний комплекс;

  • дистрибутивна - забезпечення фізичного руху товарних потоків у світовій економічній системі.

  • інтеграційна - формування єдиної мережі транспортних маршрутів, поглиблення інтеграційних процесів на міжрегіональному, міждержавному та глобальному рівнях;

  • структуроутворююча - участь у формуванні галузевої структури світового виробництва та міжгалузевих пропорцій, в розміщенні виробничих потужностей та формуванні регіональних відмінностей в ціноутворенні;

  • комплементарна - переміщення туристів в регіон рекреації з місця постійного проживання;

  • градоутворююча - створення в вузлових місцях транспортної мережі об'єктивних умов для виникнення міст з метою забезпечення функціонування об'єктів інфраструктури;

  • індикативна - оцінка рівня розвитку регіону;

  • соціальна - надання рівного доступу усім членам суспільства до соціально-економічної інфраструктури через підвищення рівня транспортної доступності.

Розглянемо функції залізничного транспорту, як частини транспортного комплексу України, з боку його внутрішньодержавного та зовнішньодержавного значення. Це:

  • переміщення вантажів та пасажирів (основна функція) - фізичне переміщення вантажів та пасажирів у просторі;

  • підтримуюче-стимулююча - створення передумов збільшення ефективності роботи та конкурентоспроможності суб'єктів господарювання;

  • логістично поєднуюча - взаємодія з іншими видами транспорту з метою створення Єдиної транспортної системи;

  • соціальна - підтримка соціальної сфери економіки країни;

  • екологічна - вирішення проблем екологічної безпеки діяльності транспорту та покращення екологічності навколишнього середовища;

  • структуроутворююча - створення передумов для розширення діяльності, обслуговування коопераційних зв'язків підприємств;

  • розвиваюча - обумовлення напрямів інноваційної діяльності в промисловому секторі;

  • індикативна - оцінювання стану та результатів діяльності залізничного транспорту дає можливість зробити висновок щодо рівня обсягів виробництва та збуту в натуральному вимірюванні як в цілому в економіці держави, так і по окремим товарам, галузях та регіонах.

Розглянуті функції дають комплексне уявлення про значення залізничного транспорту у підвищенні конкурентоспроможності національної економіки та визначає необхідність подальшого дослідження шляхів підвищення ефективності його діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]