Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

наркотики

.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
120.75 Кб
Скачать

Профілактична бесіда

на тему:

«Наркотики – це зло»

Підготувала

Студентка групи ПС-32

Козинець Тетяна

2013р.

Доброго дня, мене звати Тетяна Михайлівна

  • Давайте одразу з вами домовимося. Якщо у вас з'являться питання, ви їх запишіть. Пізніше я із задоволенням відповім на них. Але якщо ви не зрозумієте якесь слово, то ви відразу ж питайте. Наприклад, хтось з вас не зрозумів слово «домовитися». Я пояснюю, що я вам даю якусь обіцянку, і ви мені даєте яку-небудь обіцянку. І поки ми їх виконуємо, у нас є договір. Це ж зрозуміло? Відмінно.

  • Ну що, ми домовилися? Добре.

  • І я вам ставитиму питання. Якщо ви захочете відповісти і знаєте, відповідь, то просто відповідайте, прямо з місця. Домовилися? Добре.

  • Увага! Найголовніше. Знаєте, деякі люди сліпо вірять всьому, що їм говорять. Хтось сказав їм, що наркотики це погано, і вони повторюють це. Інша людина говорить: «Наркотики - це добре». А вони: «Мені сказали - це погано».

  • «Тебе обдурили, це добре».

  • «А! Зрозуміло, наркотики - це добре». Трохи безглуздо, так?

  • Так от, я дам вам інформацію, а ви вже самі розберіться, правда, це чи ні. Подумайте гарненько, адже у вас є своя голова на плечах. І сміливіше питайте. Я для того і прийшла, щоб допомогти вам розібратися в цій проблемі. Ви згодні? Я дуже рада.

Перше питання, яке я хочу вам задати. Я прошу підняти руку тих, хто згоден з наступним твердженням: «Хто вважає, що задоволення - це погано?» О!!!! Тиша! Означає задоволення це добре.

Наступне питання, чудне трішки: «Чи чули ви коли-небудь від батьків, коли вони вам це говорять, або один батько іншому, або дорослий – дорослому, загалом, пропозиція звучить приблизно так (робите строгу особу): «Ти тільки задоволення хочеш отримувати!». Щось подібне чули? Ну звичайно є уточнюючі варіанти: «Ти тільки телевізор хочеш дивитися, тільки грати на комп'ютері, замість того, щоб уроки...». Ага, зрозуміло. Я хочу звернути вашу увагу, що в принципі, життя дійсно може бути суцільним задоволенням. Я не маю на увазі, що ви цілими днями сидите, не відриваючись біля телевізора. Якщо хтось сидів біля телевізора пару днів і не відривався, то він пам'ятає, що потім погано стає. Насправді, людина може отримувати задоволення, і це добре, коли вона його отримує. Відмінно! Наступне питання таке: «На вашу думку, якщо людина візьме і прийме 2 грама миш'яку, до вечора у нього буде задоволення?» Ну, якщо він задоволенням вважає мертве тіло, то це буде його задоволення. Добре.

Я вам зараз хочу розповісти про таку річ, яка називається «отрута». Насправді ви знаєте, що отрути існують, і ні одна розсудлива людина не п'є з ранку отруту, вона жити хоче і отримувати задоволення. Але, проте, мало хто знає, що отрута має певну схему дії. І ми навіть не знаємо, що ми іноді п'ємо отруту і про це не знаємо. Кожна отрута діє по певній схемі. Спершу хочу прояснити одне слово. Отрута, це речовина, яка не міститься

від природи в організмі, і якщо вона потрапляє в тіло, то завдає організму шкоди. Згодні? Добре.

Отже, отрути. Якщо в людський організм потрапляє отрута, на вашу думку, тіло намагатиметься від нього позбавитися? Де і як воно це робить, приблизно представляєте? Добре, я зрозуміла. Отже, розглянемо цю схему. Якщо в тіло потрапляє маленька кількість отрути, то тіло стає трішки активнішим, не людина стала веселіша, а тіло стало активніше (малюєте маленький кружок і стрілку вгору).

Розповідаю детально. Сюди потрапляє отрута, маленька кількість. Мозок, це відмінний комп'ютер, мозок розраховує: «Що це таке потрапило в організм, є таке чи немає його в тілі? Це зайве? Зайве! Виганяємо!» Команда серцю, серце починає стукати швидше, для того, щоб швидше ходила кров по тілу, тіло починає активно працювати руками, танцювати ногами, пісні співати, очі блищать, ніс червоніє.. Ви зрозуміли, про що я говорю.

У мене є питання. Ви коли-небудь на власні очі бачили людину, яка випила 50 грам горілки? Бачили. Зауважте, я не питаю, чи пили ви. Те ж саме, але з горілкою. Я хочу, щоб ви зрозуміли цю схему. Це дуже прикольно. Сюди потрапляє 50 грам. Мозок: «Горілка! Чи є від природи горілка в тілі? Виганяємо!» Команду серцю, серце стукає, кров бігає, організм працює, щоб вигнати горілку, танці танцює, пісні співає, а людина при цьому думає: «Ого, 50 грам добре! А 100.?» Він додає ще 50. Мозок: «Ненормальний! Щось не розуміє, напевно! Треба прискорити тіло ще, щоб ще швидше виганялася горілка». Команду серцю, серце швидше стукає, кров швидше бігає по тілу, тіло вже тепленьке, щічки рожеві, очі блищать, танці ведуться нескінченні, пісні гучні, до дівчат пристає, при цьому думає: «О, 100 грам добре, а 150 – краще!» І він додає ще. І тут відбувається зовсім інша історія. Оскільки розум – досконалий комп'ютер, він починає робити розрахунки: «Якщо я прискорюватиму з цією швидкістю це конкретне тіло, то через ось цей проміжок часу це тіло згорить». Якщо ви просто потрете руки один об одного, то вони починають зігріватися. Представляєте там: все гріється, гріється, гріється, гріється, бумммм!.. Щоб не було «буммм» розум дає іншу команду: «Сповільнюйся!» І тіло починає потихеньку сповільнюватися (темп мови потрібно уповільнити як у п'яного). Я думаю, що ви бачили сповільнене тіло (малюєте трохи більший кружок і стрілку вниз).

Наступне питання. Нескладне. Просто підніміть руки ті, хто бачив, що таке сповільнене тіло продовжує далі пити? У вас хороший життєвий досвід. Тепер наступне питання. Дуже просте. Якщо сповільнене тіло продовжить далі пити, воно що зробить? Тіло просто падає. І у цей момент відбувається дуже цікава річ. Тіло відключається. Я вам поясню, чому воно відключається. Далі йде простій розрахунок. Розум розраховує: «Якщо я не відключу тіло, то буде третя стадія, і вона буде зовсім сумна» (малюєте найбільший кружок і хрест на могилі). Це не сподобається нікому. І для того, щоб тіло просто вижило, воно відключається.

Це стадії дії будь-якої отрути. Їх 3. Зараз приведу 2 приклади. Один приклад поширений, про нього навіть ніхто не замислюється. Такий напій як кава, чули всі. Якщо людина випиває чашку кави, він бадьорішає трішки? (показуєте на перший кружок) Хто-небудь з вас пробував робити таку річ: випити багато кави, щоб не спати, а замість того, щоб не спати – сонливість така, спати хочеться. Це вже друге у вас було (показуєте на другий кружок). Вже тіло говорить: «Вистачить». Якщо ви вип'єте відро кави – ви помрете (показуєте на третій кружок). Але біда в тому, що відро кави не вип'єш, воно не поміщається в шлунок. Це неможливо. Проте, воно діє за цими ж трьома точками: одна чашка, 10 чашок, відро. Це ясно, так? Добре.

Наступний приклад. Те, що не п'є ніхто ні вранці, ні вдень, ні увечері. Таку отруту, як миш'як, не вживаєте? Якщо ви випиваєте всього 0,2 грама миш'яку, ви стаєте мертвими (показуєте на третій кружок з могилою). Якщо від 0,2 грама миш'яку відміряти мікродозу, під мікроскопом, і випити, буде щось перше (показуєте на перший кружок), якась бадьорість може виникнути. Якщо ви випиваєте трохи більше миш'яку, то у вас буде якесь розслаблення (другий кружок). Заснете, або вам буде дуже погано. Самі знаєте, куди потім людина йде, коли погано. Якщо ви вип'єте 0,2 гр миш'яку ви помрете. Це зрозуміло? Добре. Це схема дії будь-якої отрути. Тепер ми підводимо підсумок. Питання: «Якщо всі отрути діють по цій схемі, то наркотики і алкоголь, це що? Це отрути. Це просто отрути. Розумієте: «я сьогодні хочу випити увечері отрутки». Це просто отрута. І взагалі люди вживають багато такого, чого не треба було б вживати.

Я вас хочу запитати: «На вашу думку, люди помиляються іноді?» Ви знаєте, навіть директор вашої школи помиляється іноді. Тому що він людина, я сподіваюся. Будь-яка людина помиляється. Вам би хотілося частіше помилятися, чи рідше? Рідше. І будь-яка людина може бути в такому стані, щоб помилятися рідше. Є всього три причини для того, щоб людина, помилялася, ухвалювала неправильні рішення, мала проблеми, хворіла і так далі. Перша річ – людина може чогось не знати. Може людина чогось не знати? Ось вона дивиться на стіну, бачить там предмет такий квадратний з двома дірочками, перший раз в житті, і думає, щоб це могло означати? А чому б не перевірити мені глибину цих дірочок дротом? І все. Виявилося – розетка. Купка попелу. Ну не знала людина. Але, насправді люди отримують знання і якось виживають. Це один шлях.

Друга причина – він може знати неправду, а думати, що це правда. Ну, наприклад, йому сказали, що якщо вставити в розетку два дротики, то буде дуже весело.

І третя причина. Виявляється, є стани, в яких людина робить помилки, і є стани, в яких вона робить помилок менше або не робить їх, відповідно до своїх знань. Ви знаєте, людина може мати 2, 3 10 вищих освіти, може прочитати купу книг, сидіти весь час в бібліотеці. І при цьому вона виходить на вулицю, і там на її голову впала цеглина, там вона ногу зламала, чи ще щось. Ви знаєте, кажуть – невезучий. Не буває такого, що не везе. Тут всі хто сидить і всі, хто ходить там, на вулиці, абсолютно кожна людина на цій планеті, усередині, біла, пухнаста, дуже хороша, здібна, суперрозумна, всі, абсолютно. Але ми всі знаходимося в різних станах. .3

Щоб ви краще зрозуміли це, я розповім вам про емоції. Емоція - це душевне переживання, відчуття. Якщо ви ненавмисно зламали чужу річ, вам не дуже приємно, вірно? І це емоція. А якщо вас привітають з Днем Народження, це зовсім інша справа, чи не так? Як бачите, є позитивні і негативні емоції. Людина тягнеться до радості і йде від горя. Якщо розташувати емоції по порядку, від поганих до хороших, ми отримаємо невелику таблицю, під назвою «Шкала емоцій» або «Шкала емоційних тонів». Один з прикладів шкали – це термометр, який міряє температуру. У нас ця шкала вимірюватиме знаєте що? Вона вимірюватиме настрій. Ця шкала називається: «Шкала емоційних тонів». Така правильна назва. Тон – це рівень цих настроїв. Вона була розроблена сучасним ученим, дослідником і письменником Л.Роном Хаббардом. Давайте поговоримо про неї. Після цього ви зрозумієте, що відбувається з наркоманом насправді (інформація для лектора: не малюйте відразу всю Шкалу тонів, тільки поступово з демонстрацією кожного тону)

ЕНТУЗІАЗМ

РАДІСТЬ

СИЛЬНИЙ ІНТЕРЕС

КОНСЕРВАТИЗМ

НУДЬГА

АНТАГОНІЗМ

ГНІВ

ПРИХОВАНА ВОРОЖІСТЬ

СТРАХ

ГОРЕ

АПАТІЯ

СМЕРТЬ ТІЛА

ЧАС

Ось тут буде «мінус» – погано. Ось тут буде «плюс» - добре. І ось тут маленька частина на шкалі, яку можна назвати, якщо подивитися в словник – просто щастя. Якщо сказати таке зрозуміле слово, ось тут – „кайф”(область, набрана жирним шрифтом) ). Зараз я вам розповідаю, як людина себе повинна відчувати, щоб у неї кайф був зранку до вечору. Прокинувся і каже: ”Боже, сьогодні перша пара!!!» «Сьогодні перша пара - фізика!! Я зроблю це! Я зараз піду на фізику і отримаю свої 12 балів. Навіть якщо я не отримаю 12 балів, я виправлю це!» Тобто, ось тут людина швидко вирішує І не „грузиться” проблемами. Добре.

Починаємо знизу. Нуль на цій шкалі, тобто «гірше не буває”, нуль настрій, що це може бути? Апатія? Гірше апатії. Смерть.

0, 05, тон називається Апатія. В перекладі на українську мову „апатія” означає повну, абсолютну байдужість до всього. Тобто людина ні їсти, ні спати, ні спілкуватися , ну взагалі нічого не може. Розумієте, абсолютно немає реакції. А тут така слина тече…Можна з такою людиною спілкуватися? Людина може потрапити в апатію з різних причин. Одна з причин: уявімо, що на ваших очах сталося лихо. Ви ж не будете скакати та радіти? Ви можете опинитися у шоковому стані. Бац! – і ви не рухаєтеся. Може бути таке? Інший випадок. Інший випадок ми деколи спостерігаємо, коли проходимо по місту, біля кіосків лежать випадки. Ось вони в апатії. Він напився, впав в апатію. Він лежить, розумієте? Йому ще трішечки долити, 5о грамів і він помре. Проте він долити вже не може , він ковтати навіть вже неспроможний. Цей тон – апатія. Питання. Скажіть, в апатії людина нормально оцінює ситуацію, швидко приймає рішення? Вона взагалі нічого не бачить! Тому, що знаходиться лише на відстані п’яти сотих від смерті.

Пішли вище – 0,5. В цьому тоні ми всі буваємо. І ви усі були. З дитинства, буквально з народження. Дуже поганий стан, знаєте? Я взагалі нічого не буду говорити. Тон називається – горе. В тон горя людина потрапляє з єдиної причини: коли людина втратила щось важливе для себе. Хтось згубив побілку, хтось посварився з другом. Це втрата. Коли ви маєте втрату, ви маєте стан горя. Це всім зрозуміло? Ви погоджуєтеся з цим?

Так, тепер у мене питання: скажіть, якщо людина знаходиться в горі, як справи у нього з швидкістю реакції, правильністю рішень? Гальмує. А зараз я скажу вам щось важливе. Є таке поняття – миттєвий тон, а є – хронічний тон. Миттєвий, це коли поплакав і прийшов до тями, якщо ти знаходишся вище у хронічному тоні. Якщо ви спілкуєтеся з людиною, у якої хронічний тон горя, і ви ставите звичайне питання : „Як справи?”, вона вам так відповість як справи!!... Вона розповість, що у неї все погано, у будинку все погано, на роботі все погано, у сусідів все погано, у місті, в країні, в світі. І нічого не можна змінити.

Найцікавіше, що людина в низькому тоні, має невелику особливість, якщо це можна назвати особливістю: людина в тоні горя властива велика кількість хронічних хвороб. І вона буде вам про це розповідати. Вона хворіє. Не буває так, що людина спочатку захворіла, а потім опустилася по тону. Буває так: людина опустилася по тону – і захворіла. Якщо ви знаходитеся у високому хронічному тоні, тобто постійно себе добре почуваєте, якщо вас при цьому образили, або ви щось втратили, ви не плачете цілу добу, так? Ну посумували трохи, поплакали і далі побігли. Якщо ви в такому стані(горя) – дуже довго прийдеться підніматися. В цьому тоні людина багато помиляється?

1,0. Дуже дотепний тон. Я вам скажу так: його спостерігати – прикольно. Перебувати в ньому – зовсім навпаки. Тон називається - «страх». У тоні страху людина робить 2 основних речі. Давайте так. Що вам буде, якщо ви прогуляєте кілька уроків? Для всіх тут реально, що таке «прогуляти»? Коли ви в 9-10 класі, і ви прогуляли цілий день. Якщо ви приходите наступного дня у ваш учбовий заклад, хотілося б вам зразу ж побачити директора, завуча, класного керівника, і поговорити з ними? Добре. Прямо зараз розігрую цю сценку. Хлопець прогуляв цілий день, і він не хоче зустрітися з директором. Добре. Він відкриває двері, після прогулу. Ну, коли він прогулював, йому було весело, тепер він прийшов в школу, відкриває двері і прямо перед ним вишикувана шеренга: директор, класний керівник, всі вчителі, чиї уроки він прогуляв. Шеренгу замикають батьки, які прийшли раніше за нього до школи, щоб подивитися в його «чесні очі». І у них обличчя, дуже серйозні. «Отож, де ти був? Де ти був? Одинадцятий випускний клас! До яких пір ти прогулюватимеш?!» Якщо людина потрапляє в тон страху, вона робить 2 оригінальних штуки. «Ти де був»? – «Ну, у військкоматі. Там же черги, постійно немає нікого. Як підеш в цей військкомат. Ви ж самі просили. » (при цьому ви бігаєте очима по стелі, по стінах, прагнете не дивитися в очі уявному директорові).

Скажіть, він дивиться у цей момент в очі? Перша реакція в тоні страху – покинути це місце щонайшвидше. Оскільки він втекти не може, то у нього тікають очі. «Ти де був»? – «Ну..» І далі йде серія розповідей, які можна назвати як? – Брехня. Точно, молодець! Людина просто бреше. Дивіться, тон страху. Перше – бажання втекти і друге – людина не може говорити правду і вона обов'язково бреше. Тому якщо ви брешете, і у вас бажання втекти – я вас вітаю, ви тут (показуєте на шкалу, на тон 1,0)! Ось там люди взагалі не брешуть (показуєте вгору шкали).

Але є деякі люди, які, коли слухають цю лекцію, думають: «Ха, що вона тут розповідає! Я ось, коли брешу, зазвичай в очі дивлюся, і мені це подобається, я довго придумую, як брехати..». Цей тон теж є. Він майже поряд з тоном страху.

Тон 1,1- на одну десяту вище. Назва тону складається з двох слів: «прихована ворожість». Слово «ворожість» зрозуміле всім? «Ти мені не подобаєшся! Ненавиджу»! Це відкрита ворожість. А якщо він мені не подобається, я його терпіти його не можу, але мені не хочеться, щоб він це помітив, у мене буде прихована ворожість. Я хочу йому зробити гидоту, але мені не хочеться, щоб він мені зробив щось таке ж у відповідь.

Два варіанти прихованої ворожості. Один для дівчаток, один для хлопчиків.

Дівчатка вибачите, будь ласка, якщо кому не сподобається. Хлопчики, вам це важливо знати. Людина в прихованій ворожості, будь-якої статі, вважає, що вона крутіша за всіх, а всі останні – дебіли. І це виражається на обличчі. Що таке дівчинка крутіша за всіх? – «Всі такі дурепи.» А тут повз проходить якась інша, ну, дурепа, зрозуміло. А вона на неї дивиться, і говорить: «Слухай, ти таке платтячко купила, очманіти, напевно в секондхенді. Я ось заходила недавно, там така купа лежала – «все по гривні.» Напевно, там». У останньої може зіпсуватися настрій. Якщо в неї зіпсувався настрій, перша – «Вау»!!! Розумієте: «Супер! Я зробила гидоту! Я можу зробити гидоту! Відмінно!!» Хлопчики! Вам окреме попередження. Якщо ви стикаєтеся з такими дівчатками, вони іноді подобаються. Ну, ви знаєте, хлопчикам іноді подобаються такі дівчатка. Ви майте на увазі, якщо ця дівчинка в прихованій ворожості знаходиться, і говорить: «Я люблю тебе любий», пам'ятайте, там може бути ще черга. І кожному вона вже сказала, що любить. Це особливість тону «прихована ворожість».

Наприклад, хлопчик в прихованій ворожості. Ось я – хлопець. І я ось цього хлопця терпіти не можу – «Гад. Убив би, собаку». Але не хочеться це робити відкрито, тому що не хочеться мати фінгал під оком. Тому, він його боїться, боятися неприємно, і у нього виникає думка: «ну хоч щось, але зроблю». Ось він вже в прихованій ворожості. І він придумує що зробити. Він йому кнопку під зад. А сам сидить – чекає. Обличчя, з яким він чекає, виглядатиме так (робите гранично хитру особу). Той сідає на кнопку, кричить ай-ай-ай! А цей на задній парті так: «Йессс!!!» Але тихо. Ось вам, будь ласка, прихована ворожість. Радіє людина, так? Але чому він радіє? – Чужому горю. Різницю зрозуміли? – Відмінно.

Ще раз хочу в цьому місці звернути вашу увагу. Навіть ця дівчинка і цей хлопчик, які знаходяться в прихованій ворожості, усередині хороші та чудові. Він не збирався б брехати, якби не був в цьому тоні. Якщо цю людину підняти вище по тону, вона буде нормальною. Якщо вона в прихованій ворожості, то по-іншому не може реагувати. Вона тільки так робить. До речі, це тон злочинця. У цьому тоні всі злочинці знаходяться. Ви собі можете уявити людину, яка говорить: «Слухай, можна у тебе гаманець вкраду»? Чесно дивлячись в очі. Насправді такого не буває. Він підходить і говорить: «Слухай, хлопець, ти де мобільний такий дістав»? І починає розмовляти. А в цей час в сумочці риється або в кишені. Ось це прихована ворожість – тон злочинця.

У тоні страху та прихованої ворожості, людина легко і правильно оцінює навколишню ситуацію? Ні, звичайно! Звичайно, неправильно! Реакція в тоні страху: «Все, небезпечно, треба бігти»! Реакція в тоні прихованої ворожості: «Всім треба нашкодити, тоді може бути я - випливу»!

Це воно і було. Антагонізм. Тон незгоди. Це всі зрозуміли? Добре.

Насправді, якщо людина весь час не погоджується – це хронічний тон, вона весь час не згодна, то вона правильного рішення не може ухвалити. Хочу звернути вашу увагу. У будь-якому з цих тонів людина може знаходитися. Було б ненормально, якби людину били по голові, а вона посміхалася. Це ненормально. Я маю на увазі, що в низьких тонах погано знаходитися хронічно. Якщо ви там хронічно знаходитеся, то ви не бачите ситуації.

Вище пішли. 2,5. Так, ось цей тон зараз самі назвете. У цьому тоні, людина взагалі нічого не робить. Він такий, знаєте. «Слухай, пішли, телик подивимося». – «Пішли, але це ж треба вставати, йти.» Лінь, байдужість, ви правильно називаєте. Справді, є такий тон, називається «нудьгою». Він визначається, як лінь і байдужість. І це серединка шкали (креслимо лінію через всю дошку). Все, що нижче за нудьгу, якщо ви відмітили, ближче до чого? До смерті. Ось ця частина шкали називається «не виживанням». Тобто в цій частині шкали ви не можете досягати успіху, ви не можете бути здоровими, ви не можете приймати правильні рішення, мати нормальних друзів, життя. Зрозуміло?

Ось ця шкала була в 1954 році розроблена американським вченим Роном Хаббардом. Він її розробив, буквально з приладом в руках, і знання цієї шкали допомагає людям розбиратися в житті.

У нас пішов перший тон вище за нудьгу. Це ще не дуже круто, не дуже весело, але це значно краще, ніж нудьга. 3,0. Тон називається: «консерватизм». Наприклад, консерви роблять для того, щоб продукт не зіпсувався. Тон консерватизму: «я не хочу щось міняти» (демонструєте консерватизм): «Здрастуйте хлоп'ята, сядьте, будь ласка, рівненько, зараз я вам розповідатиму про те, як шкідливо приймати наркотики. Усмішки на ваших лицях трішки недоречні, тому що тема дуже серйозна. Люди гинуть». Ну і хвилин через 15 пристойні люди, можливо, вже заснуть, непристойні – підуть. Я не кажу, що це поганий тон. Тобто, якщо ви приходите в якусь установу влаштовуватися на роботу, ви акуратно одягаєтеся, говорите: «Доброго дня, у мене є такий диплом, такий диплом, я те-то робив, те-то робив.» Зрозуміло? Але в житті консерватизм не кращий тон. Тому що життя, воно швиденько вже вперед пішло, а ти все в консерватизмі сидиш.

Пішли вище. 3,3. Тон називається: «Сильний інтерес». Гляньте, ми вже в кайф потрапили. Ви помітили? Приклад абсолютно простий, тому що інтереси у всіх різні, але я думаю, що для всіх реально, що бувають хороші фільми, які цікаво подивитися. Любите хороші фільми? Відмінно! Прийшла людина додому дивитися хороший фільм. А мама в цей час, прийшла додому в тоні горя. А коли мама приходить в тоні горя, навіть якщо це японська або американська мама, вона говорить зазвичай одні і ті ж слова. Тому що в низькому тоні люди говорять весь час одне і те ж. І в тоні горя мама говоритиме: «Синку, ти такий худий і блідий, я тобі п'ятий раз обід розігріваю, йди, поїж» - «Мамо, зачекай! ма, неси сюди, я тут їстиму! Ти вже принесла»? І ви не можете відірватися від екрану. Це тон сильного інтересу. Можливо, ви сидите ось за цим екраном (зображаєте, що він сидить за комп'ютером)? Я не кажу, що це дуже здорово, але, принаймні, це тон сильного інтересу. Можливо, я дуже сильно сподіваюся, що серед вас є люди, які з таким же інтересом читають книжки?

Кілька слів ще з приводу сильного інтересу. У сильному інтересі людина не хворіє навіть на насморк. Ось тут людина не хворіє ні на що. Які хронічні, навіть простудних захворювань не буває.