Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
5.19 Mб
Скачать

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………3

РОЗДІЛ 1. Характеристика природних рекреаційних ресурсів Волинської області………………………………………………………………………………...5

1.1. Кліматичні ресурси………………………………………………………6

1.2. Лісові ресурси…………………………………………………………….9

1.3. Водні ресурси……………………………………………………………11

1.4. Бальнеологічні ресурси…………………………………………………13

1.4.1.Мінеральні води………………………………………………………..13

1.4.2. Лікувальні грязі……………………………………………………….14

РОЗДІЛ 2. Рекреаційні ресурси природно-заповідного фонду…………..15

РОЗДІЛ 3. Основні курортно-оздоровчі заклади………………………….22

РОЗДІЛ 4. Історико-культурні ресурси як фактор розвитку рекреації…..27

РОЗДІЛ 5. Аналіз сучасного стану та перспектив розвитку рекреаційних ресурсів Волинської області……………………………………………………….37

ВИСНОВКИ………………………………………………………………….42

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ…………………………………...44

ДОДАТКИ……………………………………………………………………46

ВСТУП

Волинь – край унікальної природи, лікувального мікроклімату, самобутнього народного мистецтва і великої історико-культурної спадщини. За наявністю природних рекреаційних ресурсів, які зазнали відносно невеликого антропогенного впливу і добре зберегли рекреаційну здатність, область належить до перспективних регіонів України з розвитку туристично-рекреаційної галузі.

Багата історико-культурна спадщина, озера, річки, ліси з цілющими дикоростучими ягодами та грибами, лікувальні торф'яні грязі, джерельні мінеральні води чотирьох типів, мисливство, рибальство створюють всі необхідні передумови для організації і функціонування лікувально-оздоровчого, культурно-пізнавального, спортивного, мисливського та інших видів рекреаційної діяльності.

Об’єкт дослідження: Волинська область.

Предмет дослідження: рекреаційні ресурси Волинської області.

Мета курсової роботи: дослідити рекреаційні ресурси Волинської області, визначити їх сучасний стан та перспективи розвитку.

Завдання:

  1. охарактеризувати природні та історико-культурні рекреаційні ресурси області;

  2. ознайомитися з рекреаційними ресурсами природно-заповідного фонду;

  3. розглянути основні курортно-санаторні заклади;

  4. проаналізувати сучасний стан і перспективи розвитку рекреації області.

Під час написання курсової роботи опрацьовано близько 15 видань.

Найповніша інформація про рекреаційні ресурси області міститься в роботах таких авторів, як Луцишин П.В., Павлов B.I., Лазарук В.А., Колосок Б.В., Колосок Б.В., Якобюк A.M. та ін.

Значний масив інформації знайдено у виданнях туристично-екскурсійного характеру, а саме путівниках, проспектах, буклетах тощо.

В роботі були використані такі методи дослідження: аналіз, історичний опис, економіко-екологічне прогнозування, статистичний.

Мета і завдання зумовили формування такої структури курсової роботи: вступ, п’ять розділів, які розкривають проблематику теми, висновки, список використаних джерел та додатки.

Розділ 1. Характеристика природних ресурсів Волинської області

Волинська область розташована на північному заході України. На півночі вона межує з Брестською областю республіки Білорусь, на сході - з Рівненською областю, на півдні - з Львівською областю, на заході - з Хелмським і Замостським воєводствами Республіки Польща. Територія Волині становить 20,2 тис. км2 (3,3% території України).

Більша частина області розташована в межах Поліської низовини, четверта частина - на Волино-Подільській височині в лісостеповій зоні. За природними умовами область поділяють на три зони: півнннополіську, південнополіську і лісостепову.

Північнополіська зона, яка займає 3/4 території, за рельєфом - плоска рівнина, яка в районі Ковеля і Любомля має невеликі підвищення і характеризується високою лісистістю, великими заболоченими площами, значною кількістю торфовищ.

Південнополіська зона лежить у межах Волинського пасма, що складається з багатьох ізольованих горбів різної форми. На сході зони лежить денудаційна рівнина, утворена воднольодовиковими відкладами.

Лісостепова зона розташована в межах Волинської височини, поверхня якої порізана балками і річковими долинами.

На території Волині чітко виділяються два види ландшафтів - поліський і лісостеповий. Для поліських ландшафтних районів характерні велика лісистість, заболоченість місцевостей, переважання малородючих ґрунтів, наявність значної кількості заплавних і карстових озер. Для лісостепових ландшафтних районів характерний долинно-грядовий рельєф, ускладнений яружно-балочними і карстовими формами з сірими опідзоленими ґрунтами в поєднанні з малогумусними чорноземами. Лісова рослинність становить 20% території зони.

    1. Кліматичні ресурси

Клімат області помірно-континентальний: зима м'яка з нестійкими морозами; літо тепле, нежарке, весна і осінь - затяжні із значними опадами. Річні суми опадів складають 550-650 мм. Найбільше їх випадає в червні, липні і серпні (до 80-90 мм в місяць). 70% всієї кількості опадів припадає на теплий період року. Область отримує 92,7 ккал/см2 сумарної сонячної радіації на рік. Пряма сонячна радіація знижується в результаті високої хмарності і становить 40% від сумарної.

Важливе значення в оцінці рекреаційної цінності клімату має режим ультрафіолетової радіації (УФР), який справляє бактерицидну, вітаміноутворюючу дію на організм людини. Так, біодозу УФР (1/4 лікувальної дози) в липні опівдні при ясному небі можна отримати за 18 хвилин. Кількість годин сонячного сяйва залежить від тривалості дня. Режим сонячного сяйва в області сприяє довготривалим прогулянкам і походам.

Таблиця 1

Тривалість часу для отримання біодози уфр при різному стані неба о 10 і 12-й годинах дня, хв [2; 98]

Хмарність, бали

Квітень

Травень

Червень

Липень

Серпень

Вересень

10

12

10

12

10

12

10

12

10

12

10

12

2-6

53

44

34

24

24

94

24

18

30

22

51

31

3-7

64

53

41

29

29

29

29

22

36

26

61

37

8-10

74

62

48

34

34

27

34

25

42

31

71

43

Для рекреації має значення оцінка міждобової зміни основних метеорологічних величин. Зміна температури повітря (більше 4°С) та атмосферного тиску (більше 8 гПа) від доби до доби значно впливає на стан людини. В середньому на території спостерігається 30-45 днів з різкими коливаннями температури і приблизно стільки ж днів із значним коливанням атмосферного тиску.

Сприятливі для рекреації комфортні, прохолодні субкомфортні і жаркі субкомфортні погоди. Найчастіше комфортна погода спостерігається в літні місяці (5-8 днів на декаду). При чому найбільше число комфортних днів (90-97) із сприятливими умовами спостерігаються в районі оз. Світязь.

Жарка погода буває дуже рідко. В липні-серпні умови на території області сприятливі для проведення широкого комплексу кліматолікування. В цей період приймання кліматичних процедур не обмежується, повітряні ванни можна приймати протягом усього літа [2;98].

Температура води в переважній більшості озер області стає придатною для відкриття купального сезону з другої декади червня і триває він в середньому 80 днів (до другої декади вересня). Температура води максимальна в першій-другій декаді серпня і становить близько 20°С.

Таблиця 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]