Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
індз.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
52.71 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту УкраїниТернопільський національний педагогічний університетімені Володимира Гнатюка

Система освіти Ізраїлю

Виконала студентка

групи ПС – 12

Шевців Тетяна

Тернопіль 2012

Зміст:

  1. Вступ

  2. Система дошкільна освіта

  3. Система шкільної освіти

  4. Система вищої освіти

  5. Висновок

  6. Список літератури

Вступ

Одне з найпривабливіших місць на землі - це країни Близького Сходу, або, як їх називали раніше, країни Леванту. Колиска світових релігій і цивілізацій, арена жорстоких війн і скарбниця історичних та археологічних цінностей загальносвітового значення. Навіть що тривають в цьому регіоні військові конфлікти не можуть зупинити тих, кого тягне сюди неослабний інтерес до історії, релігії, культури, архітектури і природі цієї древньої землі.

Якщо ви хоча б трішечки єврей - а по ізраїльському закону про повернення такими вважаються не тільки діти, але й онуки євреїв, то вам має сенс подумати про престижній освіті в Ізраїлі. Адже сьогодні необхідні тільки дві умови для досягнення заповітної мети. По-перше, треба мати право на репатріацію в державу Ізраїль. По-друге, вам повинно бути не менше п'ятнадцяти років і не більше двадцяти одного року. Всі заняття в навчальних закладах Ізраїлю проводяться на івриті. Опанувати івритом, а також поглибити вивчення англійської мови допоможуть спеціальні молодіжні програми Єврейського агентства в нашої країни або в Україну, причому вони орієнтовані не тільки на майбутніх студентів, а й на їх батьків.

Учасники всіх молодіжних програм живуть разом з однолітками з інших країн світу в центрах абсорбції, молодіжно-студентських центрах, в кібутцах і студентських гуртожитках. Школярі та під час навчання, і після занять знаходяться під постійним наглядом педагогів, вихователів, психологів. Дітям, які навчаються в Ізраїлі, надається можливість безкоштовно поїхати додому на канікули один раз за весь період навчання.

Система дошкільної освіти

В Ізраїлі існує так звана дошкільна освіта, що поширюється на всіх дітей починаючи із двох-трирічного віку. Багато дворічних, майже все три- і чотирирічні діти відвідують дошкільні установи, які фінансуються місцевою владою або добровільними жіночими організаціями. На початку 1999 року Кнесет прийняв закон про безкоштовні дитячі садки для всіх дітей, починаючи із трирічного віку. Дитячі садки для п’яти- і шестирічних дітей обов'язкові. У цьому віці дітям намагаються привити основи читання й арифметики, розвити пізнавальні й творчі здатності, навчити спілкуватись.

В Ізраїлі існує декілька освітніх одиниць для дітей дошкільного віку.

1."Маон Йом" - приймає дітей від 3 місяців до п"яти років. Працює з 7-ї ранку до 16-ї години. Заклади цього типу знаходяться під контролем Міністерств праці та освіти, але перебувають у власності різноманітних громадських неприбуткових організацій. Їх мета - підтримка працюючих жінок. Розмір оплати встановлюється на весь рік і визначається залежно від доходів сім"ї.

2. "Мішпахтонім" (сімейні центри-яслі) - приймають дітей у віці від 1,5 року і знаходяться під контролем Міністерства праці. Працюють із 7-ї ранку до 16-ї години або до 13-ї (дешевше). Особливість полягає в тому, що одночасно в садку не може бути більше 5 дітей. Оплата нижча, ніж у "Маон Йом". Більшість ясел знаходяться в приватних будинках.

3. "Паутон" - призначені для дітей наймолодшого віку (до 3 років) і функціонують як групи "Маон Йом" чи "Мішпахтона". Заклад, як правило, утримує приватна особа, яка сама встановлює, які діти будуть прийняті і на якій основі. Звичайний час роботи - з 8-ї до 12-ї чи 13-ї години

4. "Бейт-Талмід" - підготовча програма продовженого дня, яка приймає дітей, починаючи з підготовчої групи і до третього класу, де в другій половині дня діти обідають і роблять уроки.

5. Приватні дитячі садки. Величина оплати визначається інспектором відповідно до якості садка. Вони відрізняються за якістю обладнання і кваліфікацією вихователів. Приватні садки, в яких утримується більше 10 дітей, повинні мати відповідну ліцензію. У приватних дитсадках з ліцензією місць зазвичай бракує.

6. "Кдам Хова" - передпідготовча група, призначена для дітей у віці 4 років. У містах, які розвиваються, ця група охоплює дітей у віці 3 років. У цих дитсадках новим репатріантам надаються знижки до 90% протягом перших 4 років перебування в країні. Цей вид садків функціонує в районах під контролем муніципалітетів, де і проходить реєстрація.

7. "Ган Хова" - обов’язкова підготовча група дитсадка. Призначена для п’ятирічних дітей. Максимальна кількість дітей у групі - до 35. Концепція дитсадка передбачає інтелектуальну, фізичну та емоційну підготовку до школи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]