Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Нормативні документи

.pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
328.66 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка

ІІОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

про оцінювання успішності, переведення, відрахування й поновлення студентів

в умовах ЄКТС

Тернопіль - 2011

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка

Затверджено наказом по університету № 247-р

від 27.10. 2010 р.

із змінами і доповненнями, затвердженими наказом по університету № 56-р

від 23.02. 2011 р. Ректор /Ягу^В.П.Кравець

ПОЛОЖЕННЯ

про систему оцінювання

навчальних досягнень студентів

за 100-бальною шкалою ЄКТС

Тернопіль - 2011

1.Загальні положення

1.1.Мета даного Положення - визначити організаційно-методичні

орієнтири для розробки і впровадження в навчальний процес університету єдиної для всіх навчальних дисциплін чи інших форм навчальної діяльності системи оцінювання за 100-бальною шкалою ЄКТС (Європейської кредитно-трансферної системи), яка стане основою цілісної системи моніторингу стандартизованої та формалізованої якості освіти студента.

1.2. Положення розроблене у відповідності до чинних нормативних актів Міністерства освіти і науки України, статуту університету та інших документів, що регламентують організацію навчального процесу за Європейською кредитно-трансферною системою.

Положення стосується всіх форм навчання студентів (денна, заочна, дистанційна екстернат тощо).

1.3. Використання даного Положення покликане сприяти об'єктивності й прозорості в оцінюванні навчальних досягнень студентів на основі єдиної орієнтовної моделі з урахуванням обсягу й складності кожної навчальної дисципліни та специфіки інших форм підготовки.

На основі цього Положення кафедри розробляють свої рекомендації щодо критеріїв та засобів оцінювання навчальних досягнень з окремих дисциплін чи циклів дисциплін, інших форм організації навчального процесу з урахуванням специфіки змісту та характеру пізнавальної діяльності студентів.

1.4. Рейтингове оцінювання успішності студентів із кожної навчальної дисципліни, усіх видів практик (навчальної та виробничої), магістерських (бакалаврських) робіт здійснюється за 100-бальною шкалою.

Застосування підсумкового сумативного оцінювання (сумативне оцінювання - це такий вид оцінювання, в якому підсумкова оцінка утворюється як сума балів з усіх видів навчальної діяльності) за 100бальною шкалою полегшить визначення рейтингу студентів і сприятиме активізації їх навчальної діяльності протягом семестру.

1.5. Оцінювання навчальних досягнень студентів здійснюється в рамках контрольних заходів, які охоплюють поточний та підсумковий контроль. Підсумковий контроль проводиться з метою оцінки

результатів навчання на певному освітньо-кваліфікаційному рівні або на окремих його завершальних етапах.

Підсумковий контроль включає семестровий контроль та державну атестацію студента.

Застосовуються такі форми семестрового контролю: «семестровий екзамен», «семестровий диференційований залік», «семестровий залік».

Для контрольно-оцінних цілей застосовуються такі шкали: 100-бальна шкала ЄКТС застосовується у всіх формах підсумкового

та поточного контролю протягом усього періоду вивчення навчальних дисциплін чи виконання інших видів навчальної діяльності;

4-бальна національна шкала використовується для підсумкового контролю та державної атестації, а також під час офіційної (за вказівкою ректора чи першого проректора) проміжної атестації для переведення оцінок зі 100-бальної в 4-бальну шкалу;

2-рівнева шкала (без зазначення кількості балів) - лише для семестрового контролю успішності студентів з навчальних дисциплін, вивчення яких завершується семестровим заліком.

1.6. Положення орієнтоване на переведення оцінок з кожного предмету чи ІНШОГО виду роботи ¡3 100-бальної шкали ЄКТС в національну 4-бальну (4-рівневу) чи 2-рівневу шкалу (таблиця 1).

Таблиця 1

Таблиця переведення 100-бальної шкали ЄКТС у національну шкалу (4-бальну і 2-рівневу)

Оц.

 

100-бальна оцінка

 

Національні шкали оцінювання

ЄКТС

 

 

 

 

 

 

 

 

ЄКТС

 

4-бальна (4-рівнева)

 

2-рівнева

літерна

 

 

 

 

 

 

 

А

 

90-100

 

ВІДМІННО - 5 балів

 

зарах

 

 

(3-й рівень)

 

 

 

 

 

 

 

 

В

 

85-89

 

ДОБРЕ-4 бали

 

 

С

 

75-84

 

(2-й рівень)

 

 

и

 

65-74

 

ЗАДОВІЛЬНО - 3 бали

 

 

Е

 

60-64

 

(1-й рівень)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бх

 

35-59

 

НЕЗАДОВІЛЬНО- 2 бали

 

незарах

 

 

 

 

(0-й рівень)

 

 

 

 

0-34

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.7.

З метою стимулювання

систематичної навчальної

роботи

студента протягом семестру перескладання поточних оцінок за окремі

2

З

види діяльності (активність на семінарських заняттях, ІНДЗ тощо), а також тематичних та модульних оцінок, як правило, не допускається. Можлива лише ліквідація заборгованості з поточної успішності та модульного контролю. У цьому випадку ставиться мінімальна позитивна оцінка за шкалою ЄКТС. Як виняток, дозволяється перескладання окремих завдань у випадку отримання незадовільної або низької оцінки через пропуски академічних занять з поважних причин (стан здоров'я, відрядження університету, надзвичайні сімейні обставини).

Викладач має право знижувати оцінки (знімати оціночні бали, наприклад, 0,5-2,0 балів за 1 день затримки - залежно від максимальної кількості балів за завдання) за несвоєчасне виконання домашніх навчальних завдань (проектів, рефератів, есе, звітів про практику та ін.) чи курсових робіт без поважних причин. Наслідком значного (критичного за термінами) запізнення в поданні таких матеріалів викладачеві є мінімальна позитивна оцінка за виконане завдання.

2.Принципи оцінювання за 100-бальною шкалою ЄКТС

2.1.Принцип модульності визначається тим, що структурними компонентами змісту навчальної дисципліни чи іншого виду навчальної діяльності є модулі - укрупнені й логічно завершені частини навчального матеріалу, рівень засвоєння яких визначається модульним контролем. Складовими підсумкової оцінки за модуль можуть бути оцінки за засвоєння окремих тем чи видів навчальної діяльності (лабораторних робіт, розв'язування задач, активність на семінарських заняттях; виконання проектів, тематичних ІНДЗ; проведення залікових уроків, виховних заходів, позаурочної навчальної діяльності під час педагогічної практики тощо), модульна контрольна робота (МКР). Модульна контрольна робота не є обов'язковою. її необхідність визначається характером змістового модуля й пізнавальної діяльності студента. Модульна контрольна робота доцільна насамперед тоді, коли кінцевий результат засвоєння модуля виражається не лише в накопиченні знань і умінь конкретного

4

змісту, а й здобутті вищих компетенцій, узагальненні матеріалу модуля.

Якщо навчальна дисципліна компактна за обсягом - модульний контроль не проводиться, а семестровий контроль здійснюється у вигляді заліку, який не передбачає обов'язкової присутності студентів.

2.2. Принцип диференційованого підходу застосовується для забезпечення об'єктивності оцінювання успішності студентів з окремих модулів чи навчальних дисциплін з урахуванням 4 рівнів засвоєння навчального матеріалу (0-й рівень, 1-й рівень - репродуктивний, 2-й рівень - репродуктивно-творчий, 3-й рівень - креативний) та у зв'язку з необхідністю переведення 100-бальної шкали ЄКТС у національну 5-бальну шкалу.

100-бальна шкала ЄКТС відповідає чотирьом рівням засвоєння навчального матеріалу і передбачає розроблення критеріїв і засобів контролю (тестів, контрольних робіт, усного оцінювання) трьох рівнів складності (0-й рівень не передбачає критеріїв і засобів контролю).

Диференційоване оцінювання ґрунтується на поєднанні репродуктивної діяльності з елементами творчості:

нульовий рівень (оцінка «Незадовільно»), низький - репродуктивний рівень (оцінка «Задовільно»),

достатній - репродуктивний рівень з елементами творчого характеру (оцінка «Добре»),

високий - креативний (творчий) рівень (оцінка «Відмінно»). Диференційованому підходу повинні відповідати методи

контролю:

низький рівень - застосовуються стандартизовані тести на впізнавання (вибір) правильної відповіді із кількох запропонованих, заповнення фрагментів відповідей тощо;

достатній рівень - застосовуються тести складнішої конструкції або проводяться письмові контрольні роботи, які вимагають не тільки відтворення засвоєної інформації, а й застосування набутих знань у розв'язанні стандартних завдань за відомими правилами;

високий рівень - застосовуються письмові завдання в поєднанні з діалоговим методом взаємодії студента й викладача, під час якої виявляються компетенції високого порядку, здатність студента

5

застосувати набуті знання в нестандартній ситуації, пояснити й захистити свої ідеї.

2.3. Принцип ранжування - ґрунтується на створенні рейтингу студентів за результатами оцінювання їх успішності шляхом накопичення балів упродовж семестру (за результатами поточного й модульного контролю) та семестрового контролю, що сприяє активній самостійній роботі студентів протягом усього періоду навчання, забезпечує здорову конкуренцію між студентами в навчанні.

Приклади рейтингового оцінювання успішності студента з навчальної дисципліни за 100-бальною шкалою ЄКТС наведено в таблицях 2, 3.

Таблиця 2

Приклад рейтингового оцінювання успішності студента з навчальної дисципліни за наявності МКР

 

 

 

 

Поточне оцінювання

 

 

Екзамен

Загальна

Змістовий модуль 1

Змістовий модуль 2

ІНДЗ

оцінка

 

 

 

і¡0

 

 

 

ЗО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ТІ

Т2

 

ТЗ

 

МКР1

Т4

Т5

МКР2

10

20

100

10

10

 

10

 

10

10

10

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця З

Приклад рейтингового оцінювання успішності студента

з навчальної дисципліни без МКР •

 

 

 

Поточне оцінювання

 

 

 

Загальна

Змістовий модуль 1

Змістовий модуль 2

 

Екзамен

оцінка

 

 

40

 

 

ЗО

 

ш д з

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ТІ

Т2

 

ТЗ

Т4

Т5

Т6

Т7

10

20

100

10

10

 

10

10

10

10

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Питома вага оцінок з різних видів навчальної роботи студента в загальній (сумативній) оцінці з навчальної дисципліни визначається за їх вагомістю в теоретичній та практичній підготовці фахівця, обсягом та складністю змісту навчального матеріалу.

2.4. Принцип добровільності, толерантності, відкритості означає, що студенти, які набрали протягом семестру з навчальної дисципліни

60 балів і більше, мають право не складати іспит, а отримати підсумкову оцінку «автоматично», відповідно до набраної кількості балів за 100-бальною шкалою ЄКТС. Виняток становлять теоретичні дисципліни і спеціальні дисципліни (мистецькі, з фізичної культури і спорту, практикуму в навчальних майстернях тощо), загальні результати успішності з яких виражаються в підсумковому контролі.

Якщо студент не набрав протягом семестру з навчальної дисципліни 60 балів або бажає підвищити свій рейтинг і поліпшити загальну підсумкову оцінку, він має пройти семестрову атестацію - скласти семестровий екзамен.

Під час оцінювальних процедур повинні переважати методи, які дозволяють максимально уникати суб'єктивного впливу викладача на об'єктивність оцінки (комп'ютерне тестування, письмові контрольні роботи, ессе тощо). Водночас, процедура оцінювання повинна відображати специфіку навчального предмету та майбутньої фахової діяльності, зокрема, щодо комунікативної та методичної компетентностей, які передбачають ведення усного діалогу, вміння спілкуватися й впливати на інших людей, доводити й відстоювати власну думку тощо.

Європейські стандарти забезпечення якості передбачають ознайомлення студентів з критеріями, нормами, графіками планового оцінювання елементів навчальних програм. Основним офіційним документом для системного відображення успішності студентів протягом семестру й навчального року є журнал академічної групи, який повинен бути відкритим для ознайомлення всіх учасників навчального процесу, батьків студентів. Викладач несе персональну відповідальність за систематичне заповнення журналу академічної групи й зобов'язаний вчасно виставляти в ньому отримані студентами оцінки.

У випадках діалогічного (усного) контролю викладач має дотримуватись етики педагогічного спілкування, толерантності й доброзичливості, чітко аргументувати оцінки на вимогу студента.

6

7

3.Види та особливості оцінювання

3.1.Оцінювання навчальних досягнень студентів проводиться під час контрольних заходів. Контрольні заходи включають поточний, модульний та підсумковий контроль. Останній охоплює семестровий контроль та державну атестацію. Окремими видами контролю вважаються внутрішній і зовнішній контроль.

Внутрішній контроль:

ректорський контроль - здійснюється під контролем працівників навчально-методичного відділу або інших уповноважених ректором відповідальних осіб;

проміжна атестація - проводиться за розпорядженням першого проректора університету.

Зовнішній контроль успішності здійснюється в період акредитаційної експертизи окремих спеціальностей за відповідними освітньо-кваліфікаційними рівнями (ОКР) комісією, призначеною наказом МОНМС України, а також під час перевірок інспекції МОНМС України, зовнішнього моніторингу якості освіти незалежними асоціаціями.

3.2.Поточний контроль ведеться на практичних, лабораторних та семінарських заняттях, під час виконання окремих видів завдань навчальної та виробничої практик тощо. Форму поточного контролю визначає відповідна кафедра за пропозицією викладача з урахуванням специфіки завдань та видів навчальної діяльності студента.

Формалізованим видом поточного контролю успішності є ректорські контрольні роботи, проміжна атестація, контрольні зрізи зовнішнього оцінювання. В таких випадках доцільне переведення оцінок за 100-бальною шкалою ЄКТС в 5-бальну за спеціальною процедурою, що складається з двох етапів.

Перший етап - визначається проміжна оцінка ^ за 100-бальною шкалою - обчислюється за формулою:

и , хЮО

 

Кр = - і

 

;

п

 

 

 

тах

 

де: п^ - фактично набрана кількість балів, пт а х - максимально

можлива кількість балів.

8

Другий етап — здійснюється переведення проміжної оцінки за 100бальною шкалою Np в оцінку за 5-бальною національною шкалою Оп за таблицею 1.

Приклад. На момент проміжної атестації з даної навчальної дисципліни студент набрав 35 балів із максимально можливих 40 балів. Перший етап. Визначаємо Щ за 100-бальною шкалою:

35x100

Ыр =

 

=87.5.

40

 

 

Другий етап. Переводимо оцінку Ир = 87.5 у оцінку О л за таблицею 1: Оп =4 («добре»).

3.3. Модульний контроль - вид поточного контролю, який за своєю суттю, як правило, є проміжним, здійснюється через проміжок часу, затрачений на вивчення завершеної частини змісту навчальної дисципліни - змістового модуля.

Сумативна оцінка за засвоєний модуль складається з балів, накопичених на кожному занятті, та балів за модульну контрольну роботу, якщо така передбачена. Оскільки в процесі навчання з переважної більшості предметів домінує самостійна пізнавальна активність студента, бальна оцінка за її виконання становить не менше 3/4 сумативної модульної оцінки. Решта - до 1/4 сумативної оцінки займають бали за модульну контрольну роботу. - як правило, комп'ютерне тестування, що підсумовує успішність засвоєння змістового модуля. Якщо модульна контрольна робота відсутня, сумативна модульна оцінка формується у процесі засвоєння змістового модуля в результаті додавання балів, отриманих за окремі навчальні (навчально-дослідні) завдання, активність на семінарських заняттях тощо.

Модульний контроль стосується також оцінювання модуля науково-дослідної роботи (НДР) - бали за участь у наукових конференціях, олімпіадах, наукові публікації тощо (якщо такі є).

Модульне оцінювання НДР студента регламентується відповідним положенням. Оцінка за НДР за питомою вагою в сумативній підсумковій оцінці (кількістю балів ЄКТС) прирівнюється до семестрового екзамену. Якщо студент активно займався НДР з даного 9

предмету, до його модульних оцінок додаються бали за НДР і він може за рахунок цього підвищити рейтингову оцінку без семестрової атестації.

3.4. Підсумковий семестровий контроль проводиться з метою сумативного оцінювання результатів вивчення навчальної дисципліни або її завершеної частини, засвоєної протягом семестру, проходження практики, виконання курсової роботи тощо.

Підсумкова (загальна) оцінка з навчальної дисципліни є сумою рейтингових балів, одержаних протягом семестру під час поточного контролю, та балів, отриманих за результатами семестрового контролю.

Підсумковий контроль може обмежуватись сумуванням поточних оцінок, коли студент набрав протягом семестру 60 і більше балів і не бажає підвищувати свій рейтинг, або ж продовжуватись за рахунок семестрового екзамену у випадку бажання студента підвищити рейтингову оцінку.

Якщо кількість балів з навчальної дисципліни, накопичена протягом семестру, в сумі з оцінкою за семестровий екзамен (останнє заняття для навчальної дисципліни, що завершується заліком) становить менше 60 балів, у першу заліково-екзаменційну відомість виставляється бальна (до 59 балів) й літерна (Бх чи Р) оцінки ЄКТС та оцінка «Незадовільно» («Не зараховано») за національною шкалою. Такі оцінки засвідчують академічну заборгованість з цього предмету.

3.5.Оцінювання фахових компетенцій практичного і творчого характеру (сенсомоторні - спортивні й технологічні з обробки матеріалів, мнемічні й креативні - з акторської й педагогічної майстерності тощо) здійснюється з урахуванням їх специфіки за допомогою спеціальних технологій, розроблених кафедрами і деканатами та затверджених науково-методичною радою університету.

3.6.З метою полегшення процедури оцінювання успішності студентів в університеті запроваджено автоматизований системний облік поточної й підсумкової успішності, систематично оновлюється змістова база тестування, розробляються нові комп'ютерні програми, застосовується система Моосіїе тощо.

3.7. Державна атестація студентів проводиться відповідно до чинної нормативної бази.

4. Форми підсумкового контролю і ліквідація академічної заборгованості

4.1. Форми підсумкового семестрового контролю успішності визначаються навчальними планами спеціальностей і відображаються в індивідуальних навчальних планах студентів.

Екзамени (семестрові екзамени) проводяться з метою оцінювання предметних компетенцій студентів, здатності використовувати набуті знання для вирішення практичних завдань.

Заліки (звичайні й диференційовані) є формою перевірки успішності виконання лабораторних і практичних робіт, засвоєння студентами навчального матеріалу з окремих тем навчальних дисциплін, виконання та захисту курсових робіт (проектів), проходження навчальних і виробничих практик.

Студент вважається допущеним до семестрового контролю з конкретної навчальної дисципліни (семестрового екзамену, диференційованого заліку або заліку), якщо він виконав всі види робіт, передбачені навчальним планом на семестр з цієї навчальної дисципліни.

У випадку надто малої кількості накопичених протягом семестру балів, що не дозволяє студенту набрати разом з екзаменаційною оцінкою 60 балів ЄКТС, він не допускається до екзамену і мусить шляхом відпрацювання занять набрати відповідну мінімальну кількість балів.

4.2. Викладачі приймають екзамени тільки протягом семестрової атестації. Розклад семестрових екзаменів на факультетах затверджується першим проректором. Мінімальний інтервал між екзаменами становить 3 дні.

Заліки зараховуються за результатами поточної навчальної діяльності студента впродовж семестру, як правило, на останньому академічному занятті і не вимагають обов'язкової присутності студента.

Якщо вивчення навчальної дисципліни завершено значно раніше початку основного семестрового контролю, дозволяється дочасне

10

1

1

 

складання підсумкового контролю з ЦІЄЇ дисципліни за окремим графіком, затвердженим першим проректором.

У випадку виробничої необхідності (технологічна, педагогічна практика тощо) передбачається дочасний підсумковий контроль з усіх вивчених у даному семестрі дисциплін за відповідним графіком.

Результати складання екзаменів (заліків) оцінюються за 100бальною шкалою ЄКТС та національною 5-бальною шкалою. Кількість балів ЄКТС за результатами підсумкового контролю, як правило, не повинна перевищувати 20. Виняток становлять: 1) навчальні дисципліни теоретичного характеру; 2) дисципліни мистецького спрямування, фізичної й практичної підготовки. У першому випадку оцінка за результатами підсумкового контролю (ІНДЗ, комплексна практична робота, проект, виконання художнього твору тощо) може сягати 100 балів, а його форма визначається рішенням кафедри. У другому випадку оцінка за результатами семестрового контролю (залік, екзамен) може становити до 50 балів у сумативній підсумковій оцінці.

4.3 Студент, який за результатами поточного оцінюваная накопичив менше 60 балів і не з'явився на семестровий екзамен (на останнє заняття для отримання зачіку) без поважних причин, вважається таким, що одержав нульову оцінку за екзамен (за останнє заняття для заліку) і має академічну заборгованість з навчальної дисципліни (за національною шкалою оцінка «Незадовільно» або «Незараховано»). За наявності поважної причини (захворювання, відрядження університету, надзвичайні сімейні обставини) студенту може бути продовжена семестрова атестація за його заявою наказом ректора на термін, підтверджений документально.

Ліквідація академічної заборгованості здійснюється після завершення терміну семестрового контролю в академічній групі.

Ліквідація академічної заборгованості із заліку здійснюється на індивідуально-консультативних заняттях до початку наступного семестру. Графік проведення таких занять затверджує декан (заступник декана) і оприлюднює на ДОШЦІ оголошень факультету.

Ліквідація академічної заборгованості з екзаменаційної навчальної дисципліни здійснюється, як правило, шляхом повторного складання

семестрового екзамену.

Допускається повторне складання екзамену не більше двох разів з кожної дисципліни: один раз - викладачеві, другий - комісії, яка створюється деканом факультету. Графік повторного складання екзаменів затверджує декан (заступник декана) і оприлюднює на дошці оголошень факультету. Кожна спроба повторного складання екзамену фіксується документально в додатковій відомості. Якщо під час повторної спроби студент не набрав 60 балів ЄКТС, у заліковоекзаменційну відомість виставляється бальна (до 59 балів) й літерна (Бх чи Б) оцінки ЄКТС та оцінка «Незадовільно» за націонатьною шкалою.

Такі ж оцінки ставляться у відомість і тоді, коли студент не з'явився на повторний екзамен, але крім цього у відомості на папері робиться помітка «н». Взірець заповнення заліково-екзаменаційної відомості у випадку, коли студент не з'явився на повторне складання семестрового екзамену, подано у таблиці 4.

Таблиця 4

Взірець заповнення фрагменту заліково-екзаменаційної відомості у випадку неявки студента на повторний семестровий екзамен:

№п

Прізвище,

№ інд.

Відмітка про

Підпис

Екзаменацій

Підпис

\п

ініціали

плану

складання

викладача

на оцінка

екзаменатора

 

 

заліку

і дата

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0034

 

 

Н

Паслав.

1

Рак В.І.

 

 

незадов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У випадку, коли студент не може з'явитися на повторний семестровий екзамен з поважної причини, він зобов'язаний попередити деканат про можливу відсутність та її причину до початку екзамену. На основі представленого підтверджуючого документу призначається нова дата повторного семестрового екзамену.

4.4. Диференційовані заліки з курсових робіт (за педагогічну і виробничу практики тощо) виставляються на підставі суми: оцінок за курсову роботу (види робіт під час практики) плюс оцінок за захист курсової роботи (результатів практики) перед комісією, що створюється кафедрою у складі не менше двох науково-педагогічних працівників з обов'язковою участю безпосереднього керівника курсової роботи чи практики.

12

13

Результати складання диференційованого заліку оцінюються за 100-бальною шкалою. Кількість балів за захист курсової роботи, звіт практики не повинна перевищувати 1/5 (20 балів ЄКТС) сумарної оцінки за виконання цих видів навчальної роботи.

Складання заліків з лабораторних робіт і практичних занять закінчується до початку екзаменаційної сесії.

Сумативна оцінка за традиційний (не диференційований) залік переводиться у національну шкалу оцінювання («Зараховано» - > 60 балів , «Не зараховано» - < 60 балів).

5. Фактори заохочення студентів до високого рейтингу

Студентам, які мають високий рейтинг за результатами навчання і НДР, надаються переваги при:

направленні на роботу після закінчення університету;

поселенні в гуртожиток та призначенні стипендій;

виборі місць проходження педагогічних та виробничих практик;

наданні дозволу навчатися за індивідуальним навчальним планом;

переході на нові спеціалізації.

Кращі за успішністю студенти можуть також нагороджуватись похвальними грамотами, грантами, преміями та іменними стипендіями, іншими видами морального та матеріального заохочення.

Розробив перший проректор ТНПУ Терещук Г.Б. Затверджено на засіданні вченої ради університету

(протокол №3 від 26.10.2010 р.) із змінами, затвердженими на засіданні вченої ради (протокол №7 від 22.02.2011 р.).

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка

Затверджено наказом по університету № 247-р

від 27.10.2010 р.

із змінами і доповненнями, затвердженими наказом по університету № 56-р

від 23.02.2011 р. Ректор Ау/уИВ.П.Кравець

ПОЛОЖЕННЯ

про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів в умовах ЄКТС

Тернопіль - 20іі

14

15

 

Загальні положення

Дане Положення регулює питання переведення, відрахування та поновлення студентів, які навчаються за освітньо-кваліфікаційними рівнями - бакалавр, спеціаліст та магістр, - незалежно від напряму підготовки, спеціальності та форми навчання, в умовах Європейської кредитно-трансферної системи (ЄКТС).

Особи, які навчаються у вищих навчальних закладах, можуть бути переведені з:

одного вищого навчального закладу до іншого вищого навчального закладу;

одного напряму підготовки на інший напрям підготовки в межах однієї галузі знань;

однієї спеціальності на іншу спеціальність у межах одного напряму підготовки.

Переведення й поновлення студентів здійснюється, як правило, під час літніх або зимових канікул. Допускаються винятки за умови наявності поважних причин, підкріплених офіційними документами.

Усі переведення, відрахування та поновлення студентів здійснюються за наказом ректора університету.

1.Переведення студентів

1.1.Переведення студентів, які здобувають освітньокваліфікаційний рівень «бакалавр», з курсу на курс здійснюється за умови відсутності академічної заборгованості з навчальних дисциплін, передбачених навчальним планом підготовки фахівців зі спеціальності на поточний навчальний рік.

Умежах навчального року до навчання в наступному семестрі допускаються студенти, які не мають академічної заборгованості або ж мають академічну заборгованість з однієї-двох навчальних дисциплін.

1.2.Ліквідація академічної заборгованості здійснюється не більше двох разів із кожної навчальної дисципліни: один раз - викладачеві, другий - комісії, яку створює декан факультету. Графік ліквідації академічної заборгованості затверджує декан (заступник декана). Кожна спроба ліквідації академічної заборгованості фіксується в додатковій відомості.

Якщо за дві повторні спроби студент не зміг ліквідувати академічну заборгованість за перший семестр, йому надається право повторного вивчення навчальної дисципліни (в тому числі за індивідуальним планом) протягом другого семестру за умови, що кількість навчальних дисциплін, з яких студент має академічну заборгованість, не перевищує двох.

У цьому випадку студент пише заяву на ім'я декана про дозвіл на повторне вивчення дисципліни за відповідним індивідуальним графіком, який складається викладачем і затверджується деканом (заступником декана). Ліквідація академічної заборгованості може здійснюватись як по мірі зарахування окремих тем і модулів, так і за рахунок процедури складання семестрового екзамену (заліку). Основна вимога - набрати 60 балів.

Якщо студент до початку літнього семестрового контролю в академічній групі має академічну заборгованість бодай з одного предмету - його відраховують з числа студентів.

1.3.Переведення студентів, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавр, на наступний курс для отримання освітньокваліфікаційних рівнів - спеціаліст, магістр здійснюється у порядку, визначеному «Правилами прийому до Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка».

1.4.Переведення студентів на перший курс забороняється. За виняткових обставин ці питання можуть розглядатись в університеті за вказівкою Міністерства освіти і науки України.

1.5.Особи, які вступили до вищих закладів освіти, навчатися за рахунок коштів державного бюджету і були відраховані з причин, не пов'язаних з невиконанням навчальних планів, порушенням навчальної дисципліни і правил внутрішнього розпорядку, користуються пріоритетним правом при переведенні та поновленні на місця державного замовлення за умови наявності таких вакантних місць.

За відсутності вакантних місць, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету, вищезгадані особи за їх згодою можуть бути переведені або поновлені на навчання за контрактом з оплатою за рахунок коштів місцевого бюджету, галузевих міністерств, відомств, підприємств, організацій, установ та фізичних осіб за умови наявності вакантних місць ліцензованого обсягу.

16

17