Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
42.5 Кб
Скачать

Криміналістика – це наука про закономірності механізму злочину, виникнення джерел інформації про злочин і його учасників, закономірності збирання, дослідження, оцінки та використання доказів і розроблених на основі цих закономірностей засобів і методів спрямованих на розкриття, розслідування й запобігання злочинів.

Ідентифікувати об’єкт – значить встановити його тотожність самому собі, спираючись на відображення, які він залишив. Тотожність об’єкта самому собі свідчить про його неповторність, індивідуальність, про відмінність від інших схожих об’єктів.

Ідентифікаційний період - це період, який пройшов з моменту виникнення сліду до моменту , коли здійснюється ідентифікація за його відображенням.

Версія – це обґрунтоване припущення про наявність і обставини розслідуваної події, про дії конкретних осіб і наявність у цих діях складу певного злочину.

Криміналістичне прогнозування – це передбачення особливостей криміналістичної діяльності певних суб’єктів розкриття, розслідування і запобігання конкретного злочину.

Обізнана особа – це не зацікавлена у результатах справи особа, яка володіє спеціальними знаннями і досвідом, і залучається органом дізнання, слідчим, прокурором, судом для вирішення спеціальних питань, що виникають у процесі розкриття і розслідування злочинів

Спеціальні знання – це знання одержані у результаті спеціального професійного навчання і досвіду придбаного у процесі роботи у певних галузях практичної діяльності, які використовуються разом з науково-технічними засобами при пошуку, виявлення, вилучення і дослідження слідів злочину з метою одержання доказової і орієнтовної інформації.

Спеціаліст – це не зацікавлена у результатах справи особа, яка володіє спеціальними знаннями і практичними досвідом, залучається слідчим до участі в проведенні слідчої дії і сприяє у виявленні, закріпленні, вилучення доказів.

Експерт – це обізнана у будь-якій галузі особа, яка володіє теорією і методикою проведення одного чи кількох видів судових експертиз, та якому у відповідності закону доручено дати висновок.

Судова експертиза – це слідча дія, яка полягає в проведенні відповідним спеціалістом досліджень різних матеріальних об’єктів, явищ і процесів, у яких наявна інформація про обставини справи, що знаходиться в провадженні органа дізнання, слідчого, суду.

криміналістична реєстрація – це науково розроблена система довідкових, пошукових та інших криміналістичних обліків об'єктів-носіїв криміналістично-значущої інформації, що використовується для розкриття, розслідування і запобігання злочинів.

Криміналістична фотографія – це науково розроблена система методів і способів фотозйомки, які використовуються у різних видах криміналістичної діяльності, пов’язаною з розкриттям і розслідуванням злочинів.

Слідча фотографія – це система відповідних наукових положень, засобів і методів фотозйомки, що використовуються при проведенні окремих слідчих дій

Криміналістичне вчення про сліди (трасологія) – це галузь криміналістичної техніки, що вивчає сліди, засоби, прийоми і методи їх виявлення, фіксації, вилучення і дослідження з метою ідентифікації, встановлення групової належності, а також умов, обставин, механізму і факту взаємодії об'єктів слідоутворення і їх зв’язку з подією, що розслідується.

Трасологія – основна підсистема криміналістичного дослідження матеріальних слідів – вивчає головним чином сліди-відображення зовнішньої будови об'єктів, що вони залишили, з метою їх індивідуальної і групової ідентифікації і вирішення різного роду діагностичних завдань.

Криміналістична балістика – розділ науки, яка розробляє засоби і методи виявлення, фіксації і дослідження вогнепальної зброї, боєприпасів і слідів їх застосування з метою вирішення питань, що виникають у ході розслідування злочинів.

Холодна зброя - це спеціальний пристрій багаторазового застосування для ураження людини чи тварини, що являє собою відносно міцний, повністю або частково твердий, з досить зручним руків’ям предмет, який діє на тіло, що ушкоджується, своєю поверхнею в результаті удару, що завдається безпосереднім мускульним зусиллям людини.

Дописка – це зміна змісту документа шляхом внесення в нього нових штрихів, письмових знаків, слів, а іноді й цілих речень.

Витравлення – це знебарвлення записів шляхом впливу на них хімічними реактивами

Сліди запаху – це фізичні тіла, що перебувають в газоподібному стані, коли в місці виявлення запаху відсутнє його джерело (напр., запах парфумів у кімнаті, в якій вони були розлиті, запах автомашини, яка зникла тощо).

Рефлекторність – властивість зазначених ознак наочно фіксуватися в різних відображеннях (носіях інформації), що дозволяє достатньо впевнено і повно виявляти, фіксувати і відтворювати тим чи іншим чином особливості зовнішності людини і ефективно використовувати їх з метою ідентифікації.

Словесний портрет – це криміналістичний метод опису зовнішності людини з використанням єдиних термінів, який здійснюється за визначеною системою з метою кримінальної реєстрації, розшуку і ототожнення живих осіб і трупів.

Криміналістична тактика – це розділ науки криміналістики, система наукових теоретичних положень і практичних рекомендацій щодо організації і планування досудового і судового слідства, які розробляються на основі визначення оптимальної лінії поведінки осіб, прийомів провадження слідчих і судових дій, спрямованих на збирання і дослідження доказів та встановлення обставин, що сприяли вчиненню злочину.

Тактичний прийом – це спосіб дії чи лінія поведінки суб’єкта криміналістичної діяльності, які найефективніше забезпечують рішення задач, пов’язаних з розслідуванням злочинів.

Слідчий огляд – це слідча дія, яка полягає у безпосередньому виявленні, сприйнятті та дослідженні слідчим об'єктів, що мають значення для кримінальної справи, їх ознак, властивостей, взаємо розташування.

Психологічний контакт – це найбільш сприятлива психологічна “атмосфера” допиту, яка допомагає взаємодії та взаємовідносинам між її учасниками, це певний “настрій” на спілкування.

Очна ставка – це слідча (судова) дія, яка передбачає одночасний допит раніше допитаних осіб про обставини, відносно яких були дані істотно суперечливі показання.

Впізнаючий – це людина (люди), що колись бачила, сприймала предмет, річ і запам’ятала його.

Впізнаваний – це об'єкт, який впізнає впізнаючий.

Виїмка – це слідча дія, яка передбачає вилучення або витребування у будь-якої особи чи установи певних предметів і документів , що мають значення для справи.

Обшук – це примусова слідча дія, яка полягає в дослідженні і обстеженні осіб, займаних ними приміщень, робочих місць, належного їм майна, ділянок місцевості з метою виявлення розшукуваних злочинців.

Криміналістична характеристика злочинів – це абстрактна інформаційна модель конкретного виду злочинів, сформована у вигляді системи узагальнених даних про типові ознаки певних елементів їх механізму, що мають значення для виявлення, розкриття і розслідування таких суспільно-небезпечних діянь.

Криміналістична версія – це обґрунтоване припущення відносно окремого факту або групи фактів, що мають чи можуть мати значення для справи та вказують на наявність та пояснюють виникнення цих фактів, їх зв'язок між собою та змістом. Мета цих припущень – встановлення істини у кримінальній справі.

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka