Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Downloads / Terminologiya_i_etimologiya

.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
22.8 Кб
Скачать

Термінологія і етимологія

Термін лексикологія вперше введений у французькій енциклопедії Д. Дідро та Л. Д'Аламбера в 1765 році.

Проте, як окремий розділ мовознавства лексикологія виділилася порівняно недавно. Ще на початку 20 століття відомий американський мовознавець Леонард Блумфільд вважав, що мовознавство загалом не повинно займатися семантикою, яка по суті становить ядро лексикології.

Або Термін лексика (гр. lexikos - словесний, словниковий) служить для позначення словникового складу мови. Цей термін використовується також і в більш вузьких значеннях: для визначення сукупності слів, що вживаються в тій чи іншій функціональної різновиди мови (книжкова лексика), в окремому творі (лексика "Слова о полку Ігоревім"); можна говорити про лексику письменника (лексика Пушкіна) і навіть однієї людини (У доповідача багата лексика).

Лексикологией (гр. lexis - слово + logos - вчення) називається розділ науки про мову, що вивчає лексику. Лексикологія може бути описової, або синхронічеськой (гр. syn - разом + chronos - час), тоді вона досліджує словниковий склад мови в його сучасному стані, та історичної, або діахронічний (гр. dia - через + chronos - час), тоді її предметом є розвиток лексики даної мови.

Фразеологія (від грецького phrasis - вираження, logos - вчення) — розділ мовознавства, в якому вивчаються лексично неподільні поєднання слів. Фразеологією називають також сукупність властивих мові усталених зворотів і висловів.

____________________________________________________________________________

Цікаво знати!

Чи знаєте ви, звідки беруться фразеологізми?

Один як палець (перст)

Дивний вислів. Адже один палець не буває, їх на руці цілих п’ять. Та річ у тім, що раніше частіше вживалось у мові слово «перст» (палець). Слов’яни рахували на пальцях. Перші десять цифр називалися перстами. До цього часу існує вираз «на пальцях перерахувати». Першим був великий палець: він стояв окремо від інших зімкнутих пальців відкритої долоні руки. Він називався перстом. Тому і говорять «один як палець (перст)», коли йдеться про одного, одинокого, самотнього.

Одна ластівка весни не робить

Багато крилатих висловів належать давньогрецькому байкарю Езопу. Одна з його байок розповідає про юнака, що розтратив батьківську спадщину. У нього лишився лише один плащ, але й той він продав, побачивши ластівку, яка є провісницею весни. Та вдарив мороз, ластівка загинула, а юнак з обуренням дорікав їй за те, що вона його обдурила. Вислів «одна ластівка весни не робить» означає, що окремі ознаки, прикмети якого-небудь явища ще не свідчать про його виникнення або існування насправді.

Одним миром мазані

Про людей, яких об’єднує якась спільна риса (частіше негативна), іронічно говорять: усі вони одним миром мазані.

Олімпійський спокій

Олімп - це гора у Греції, де, як розповідають грецькі міфи, жили боги. Безсмертних богів називали олімпійцями. Вони панували над світом, нікого не боялися і нікому не підкорялися, завжди стояли над повсякденними турботами і тому відзначалися стриманістю, незворушним, величним спокоєм. Цей спокій і називають олімпійським.

Останній з могікан

Могікани - це індіанське плем’я Північної Америки. Європейські загарбники виселяли могікан з обжитої землі. Вони змушені були переселятись на території сучасних штатів Нью-Йорк, Пенсільванія, Огайо тощо. Індіанці, а серед них і могікани, вели тривалу і тяжку боротьбу із загарбниками. Але сили були нерівні. Американський письменник Фенімор Купер присвятив цій боротьбі свій роман «Останній із могікан». У ньому розповідається про непросту долю останнього представника цього славного племені. Завдяки популярності роману його назва поширилася і набула узагальненого значення, навіть перетворилась у крилатий вислів. Отже, вислів «останній із могікан» вживається на позначення останнього представника будь-якої групи людей, роду, народності.

Ось де собака заритий

Є безліч пояснень цього давнього, але поширеного і тепер фразеологізму. Давньогрецький письменник Плутарх в одному зі своїх творів розповідає про собачу вірність. Пес, доганяючи свого господаря, що плив на кораблі, загинув від надмірної перевтоми й повного знесилення. Розчулений господар закопав його на острові Саламін. Могилу цього героїчного пса, за народними переказами, багато століть показували усім, хто цікавився цією легендою, зокрема місцем, де був заритий собака. Сьогодні вислів «ось де собака заритий» вживається^ багатьох мовах у значенні: ось у чому головна причина, ось де захована ця таємниця.

Панічний страх

Коли народився бог природи Пан, покровитель лісів та їх мешканців, навіть мати жахнулася від його непривабливого вигляду. Дитина з’явилася на світ з рогами, ратицями, з приплющеним носом і козлячою борідкою. Ледве народившись, Пан одразу ж почав стрибати, сміятись, чим ще більше налякав матір. Згідно з міфами, Пан наводив на людей раптовий і підсвідомий жах, особливо на подорожніх у глухих і безлюдних місцях. Від імені Пана і походить вираз «панічний страх» (а також і саме слово «паніка»), який означає підсвідомий, раптовий, сильний страх, що охоплює багатьох людей відразу і спричиняє сум’яття.

Перекувати мечі на рала

Вважають, що цей вислів існує вже понад три тисячі років. У людей була чудова мрія про постійний мир на землі. Вони прагнули орати землю, сіяти хліб, ростити дітей, будувати житло. У Біблії ми читаємо: «І перекують мечі свої на рала і списи свої на серпи, не здійме меча народ на народ і не будуть більше воювати». У сучасній мові фразеологізм «перекувати мечі на рала» вживається у значенні: роззброїтися, відмовитися від войовничих намірів.

Перемивати кісточки

Цей вираз пов’язаний з існуючим ще у стародавні часи обрядом пе-репохованш. Через декілька років після поховання для очищення душі померлого від гріхів і зняття з неї заклять викопували останки, тобто кістки, і перемивали їх. Цей обряд супроводжувався спогадами про покійника, оцінками його характеру, вчинків, справ. Таким чином, вираз «перемивати кісточки» спочатку мав, як бачите, пряме значення. Згодом він став уживатися у значенні займатися пересудами, обмовляти кого-небудь.

Після дощику в четвер

Ще з давніх-давен люди вірили, що є легкі та важкі дні. Понеділок - важкий день, бо він присвячувався богині Місяця, ночі і темного царства. Відомо, що семиденний тиждень тісно пов’язаний з планетами. Кожній з них відповідав один день тижня, який і одержав планетне ім’я. Якщо понеділок пов’язували з Місяцем, то четвер - з Перуном, язичеським богом війни, сонця, весни, родючості. Перун був покровителем землеробства, відав дощами, громами. Кожного четверга Перунові приносили жертву і просили, щоб послав дощ. Але проходили четверги, а на небі не було жодної хмаринки.’Так і народився іронічний вислів «після дощику в четвер», тобто ніколи.

Прийшов, побачив, переміг

Відомий політичний діяч і полководець Гай Юлій Цезар, розгромивши своїх ворогів в Італії, вирушив на схід. Він зміцнив свою владу в Єгипті і блискавично розбив царя Фар’нака в Малій Азії. Про цю перемогу Цезар послав знаменитий звіт у сенат. Звіт складався з трьох слів: «Прийшов, побачив, переміг». Ці знамениті слова Цезаря сьогодні частіше вживаються іронічно: не розібравшись, зробив висновки.

Прикласти руку

За часів Київської Русі багато людей були неписьменними або малописьменними. Замість підпису вони прикладали руку. Легенько пофарбувавши пальці чи один палець руки, прикладали їх до паперу. У природі немає двох осіб, у яких би узор тонких ліній на пальцях точнісінько повторювався. Тому відбиток пальців на папері вважався рівноцінною і надійною заміною підпису. Коли людина мусила ставити на документі відбиток пальця чи кисті руки, то це й називалося «прикласти руку». Зараз цей вислів означає взяти участь у чомусь.

Принцеса на горошині

В одній з казок Андерсена розповідається, як принц захотів одружитися з найсправжнісінькою

принцесою. Щоб не помилитися, він пропонує кожній претендентці переночувати в палаці на ліжку, застеленому дванадцятьма матрацами і дванадцятьма перинами, під якими лежить малесенька горошинка. І тільки одна дівчина поскаржилася, що й на хвилинку не змогла заснути, бо щось їй страшенно муляло і вона натерла пухирі на всьому тілі. Придворні вирішили, що це і є справжня принцеса, бо хто ще може бути такою тендітною. Вислів «принцеса на горошині» зараз вживається тоді, коли йдеться про розніжену людину, яка болісно сприймає навіть найменші труднощі.

Прокатати на вороних

Колись на виборах при подачі голосів за ту чи іншу особу використовували кулі, які називали балами. (Звідси й назва «балотування».) Білі кулі означали «за», а чорні - «проти». Слово «вороний» рівнозначне слову «чорний». Найчастіше цим словом позначалася чорна масть коней. Чорні кулі для голосування за аналогією також називали вороними. «Прокатати на вороних» буквально означає проголосувати проти якоїсь особи, забалотувати її, провалити на виборах.

Прометеїв вогонь. Муки Прометея

Прометей - титан, могутній герой давньогрецьких міфів. Не дивно, що він став героєм багатьох творів мистецтва, а в усіх європейських мовах з’явилися пов’язані з його ім’ям фразеологізми. Жаліючи людей, які не знали вогню і були безпорадні у боротьбі з природою, Прометей викрав у богів вогонь і передав його смертним. За це Зевс прирік титана на страшні муки. Прометея прикували до скелі на вершині Кавказу. Кожний день гігантський орел розривав його тіло і викльовував його печінку. Кожної ночі кривава рана знову загоювалась для нових мук. Пізніше інший герой, могутній Геракл, звільнив страдника. Ми говоримо «муки Прометея», бажаючи описати невимовні страждання, говоримо «прометеїв вогонь», коли хочемо охарактеризувати негасиме прагнення до досягнення високих, благородних цілей.

Пташине молоко

Вважалося, що на грецькому острові Самосі є все, чого душа забажає. А щоб підкреслити багатства цього острова, додавали до довжелезного списку тварин і рослин, страв і напоїв ще й пташине молоко. Тому й ми з вами, коли, наприклад, говоримо про великий вибір товарів в універмазі, кажемо: «Знаєш, там є усе. Хіба що пташиного молока немає». У жартівливому плані цей вираз означає що-небудь найвишуканіше, найбільш бажане.

Соседние файлы в папке Downloads