Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Downloads / morfologiya_115_zavdan_iz_klyuchamy_5_-_7_klasy.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
5.11 Mб
Скачать

Колісник Марина Володимирівна, учитель української мови та літератури

Хорольська гімназія 2012

Морфологія (115 завдань із ключами). 5 – 7 класи/ Упорядник

Колісник М. В., Хорол: Хорольська гімназія, 2012. - 52 с.

Упорядник: Колісник М. В. – учитель української мови та літератури Хорольської гімназії

Затверджено методичною радою Хорольської гімназії

(протокол № 7 від 01 квітня 2012року)

Дана робота містить 115 завдань із ключами при вивченні теми „Морфологія“. Творчі завдання мають на меті не лише засвоєння програмового матеріалу з морфології, а й систематизування та закріплення основних орфоепічних, граматичних, пунктуаційних навичок.

Вправи із ключами спрямовані на піднесення культури української мови, їх можна використати як для індивідуальної, так і для фронтальної роботи з учнями, для самостійної роботи учнів із мовним матеріалом.

Для учнів, учителів – філологів та всіх, хто бажає поринути у світ українського слова, збагатити мовний кругозір.

ЗМІСТ

Вступ 4

Іменник 5

Прикметник 15

Займенник 26

Числівник 32

Дієслово 33

Дієприкметник 37

Дієприслівник 40

Прислівник 42

Прийменник 47

Сполучник 49

Частка 51

Список використаних джерел 53

ВСТУП

Одним з найбільш дієвих прийомів, які сприяють вступній мотивації на уроках української мови, є вправи з ключами. Прийом цей не новий, але вдало дібраний мовний матеріал таких вправ значно розширює ефективність його використання. Зокрема, ключі до вправ водночас можуть бути своєрідними епіграфами до тієї чи іншої мовної теми. Пошук таких ключів сприяє концентрації уваги учнів, активізує їхнє мислення, а вчителю дає змогу чітко окреслити мету заняття, використати виховний потенціал вислову.

Крім того, подібні вправи виконують важливу функцію: формують правописну компетенцію школярів, взаємопов'язану з постійним мисленням.

Вправи з пропуском дозволяють формувати в учнів уміння знаходити та виділяти орфограми в різних морфемах написаних слів. Позитивним у завданнях такого типу є те, що вони дозволяють охопити великий обсяг вивчених орфограм та пунктограм. Для кращого засвоєння орфограм та для миттєвої перевірки виконаного завдання самим учнем використовуються закодовані в текстах вправ вислови: скоромовки, прислів'я, приказки, відповіді на загадки, фразеологізми або частини крилатих висловів.

Залежно від мети уроку матеріал вправи може аналізуватися на окремих рівнях мовознавчої науки або комплексно, залучаючись на різних етапах уроку.

Ключ: *У всіх вправах, позначених зірочкою, з перших букв виписаних слів складуться слова-ключі; якщо вправа позначена ** — слід брати другі букви, а якщо *** - треті.

Завдання № 1* *

Випишіть подані іменники в чотири колонки за відмінами.

Сходинка, взуття, ясність, блакить, плем’я, стаття, погода, клен, хутір, зустріч, каченя, яйце, вдих, ожеледь, сонце, синь, обличчя, охорона, роззява, старість, курча, учениця, край, лелека, будень, тьмяність.

Ключ. У словах перших трьох колонок підкресліть другу від початку букву. З цих слів повинно скластися закінчення вислову

І. Франка: „Не може при добрі той жить, …“.

Завдання №2* *

Іменники ІІІ відміни поставте в орудному відмінку однини й запишіть у дві колонки:

Соседние файлы в папке Downloads