Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
51.71 Кб
Скачать

Тема № 1. Теорія та методологія соціології

1. Суспільство і природа

Поняття "природа" проявляється у двох значеннях. У широкому розумінні термін "природа" охоплює весь навколишній світ і людське суспільство, а у вузькому ― це середовище, в якому живе людство, що йому протистоїть.

Суспільство з'явилось відносно недавно, як результат тривалого і складного процесу розвитку матерії, який тривав мільярди років. Розвиток матерії характеризувався безперервним її ускладненням і творенням все досконаліших форм її існування. При цьому він мав як еволюційні так і революційні етапи. Можна виділити два найважливіших стрибкоподібних процеси радикального удосконалення матерії: а) поява життя; б) поява сфери розуму. Суть першої революції полягала у новій ефективнішій формі протистояння пануючим процесам ентропії у неживій матерії, що забезпечувалось шляхом накопичення важливої для організмів інформації у генах. Подальший розвиток живих організмів призводив до появи все досконаліших форм життя, в яких найбільше удосконалювалась нервова система, що спеціалізовувалась на роботі з інформацією. Цей тривалий процес врешті-решт призвів до другої революції ― появи "людини розумної", в якої розвиток нервової системи призвів до появи свідомості, що дозволило радикально пришвидшити процес нагромадження важливої інформації. З цього часу людство, залишаючись частиною природи, протиставляє себе їй, як суб'єкт пізнання і суб'єкт практичної взаємодії з нею. Еволюція свідомості людей відзначалась не лише механічним накопиченням знань, але через обмеженість можливостей пам'яті її селекцією і вибором найважливішої. Паралельно бурхливо розвивалась емоційна сфера (що давала оцінку якості інформації), від найпростіших форм переживання задоволення чи незадоволення власних природних інстинктів до здатності глибинно співпереживати іншим: чи радіти їх щастю, чи страждати від чужого болю. Розвиток почуттів поступово призводив до появи моральності, жертовності, благородства, героїзму та інших чеснот. Проте людське життя, незважаючи на багатогранний прогрес, продовжувало залишатись переповненим проблемами, стражданнями і несправедливістю, що утверджувало людей у переконання, що вони ще чогось, дуже важливого і сутнісного, не збагнули. Це породило пошук не просто нової інформації, а найважливішої, найсуттєвішої, найправдивішої, самої істини, яка дозволить втамувати біль і відкриє таємницю людського щастя.

Тема № 1

2. Предмет та об'єкт соціології

Термін "соціологія" походить від латинського "sociatas" (суспільство) і грецького "logos" (вчення). Тобто, якщо буквально, соціологія ― це наука про суспільство.

Перші спроби пізнати суспільне середовище люди робили ще на початках свого становлення, у первісні часи. Проте і на сьогодні соціологія, фактично, перебуває на етапі свого становлення і тому предметна сфера досліджень ще недостатньо чітко окреслена. Окрім того, спостерігається тенденція до поступової еволюції уявлень про те, що саме потрібно вивчати у суспільному житті. Очевидно, це пов'язано зі складністю і багатогранністю суспільства як певної системи. Так, наприклад, в Античний період дослідники суспільства звертали увагу переважно на проблеми держави, законів і норм суспільного життя. У період Середньовіччя дослідження зосереджуються на духовній сфері окремої особистості, а також на визначенні спрямованості суспільного розвитку. Епоха Відродження ставить на перше місце безпосередньо людину, її прагнення і пошуки гармонійної рівноваги між духовним і матеріальним, земним. Період Нового часу відзначається вже остаточним переорієнтуванням на сферу матеріального буття з його повсякденними проблемами, при цьому аналізуються проблеми групового та особистого інтересу. І лише в ХІХ ст. соціологія остаточно формується як самостійна наука. Вирішальна роль у її становленні належить французькому соціологу Огюсту Конту (1798-1857). Його уявлення про соціологію як науку, що вивчає і економічні, і демографічні, і правові та інші проблеми, проіснували до кінця ХІХ ст. Проте, з розвитком наукових знань, предмет вивчення соціології поступово звужується до вивчення суто соціальних проблем. Вирішальний внесок у звуження предмету соціології зробив інший француз Еміль Дюркгейм (1858-1917).

На сьогодні утвердився підхід, згідно з яким об’єктом вивчення соціодогії, як і будь-якої науки, є те на що спрямований процес дослідження, у нашому випадку це соціальна реальність, тобто це наука про суспільство. У свою чергу, предметом соціології, виступають конкретні аспекти, які складають об’єкт вивчення, а саме - суспільна свідомість у її розвитку, а також умови, в яких вона розвивається і здійснюється діяльність і поведінка людей.

Тема № 1

Соседние файлы в папке Лекції з соціології